Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η "άγνωστη" πόλη μία ανάσα από την Αθήνα που αναβιώνει την εποχή της κατοχής

Μία ξεχωριστή ιστορία από το παρελθόν

28 Σεπτεμβρίου 2022 15:02
Η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κάθε πόλη ή χωριό της Ελλάδας έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί. Αξιοθέατα που ξεχωρίζουν και είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Μια ιστορική πόλη της Ελλάδας υποδέχεται τους επισκέπτες με ένα άρμα στην είσοδό της. Με την ευκαιρία, δείτε το ποιό είναι το υψηλότερο βουνό των Βαλκανίων.

Η πόλη αυτή δεν είναι άλλη από την Υπάτη της Φθιώτιδας η οποία είναι ούτως ή άλλως χαρακτηρισμένη ως μαρτυρική πόλη λόγω της θηριωδίας που έλαβε χώρα εκεί στις 17 Ιουνίου 1944. Μια μονοήμερη εκδρομή στη Φθιώτιδα και στη γύρω περιοχή αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά την Υπάτη και να δεις από κοντά το άρμα που αποτελεί πλέον αξιοθέατο για τους επισκέπτες.

Υπάτη: Η πόλη της Ελλάδας με το… άρμα στην είσοδό της

Η Υπάτη είναι μια κωμόπολη η οποία βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας, στις βόρειες πλαγιές του όρους Οίτη. Είναι, όπως είπαμε μια μαρτυρική πόλη καθώς στις 17 Ιουνίου του 1944 γράφτηκε εκεί η πιο μελανή σελίδα στην νεότερη ιστορία της Υπάτης. Ξημέρωσε Σάββατο όταν τα Ες Ες, υπό τις διαταγές Καρλ Σύμερς (ο οποίος ήταν επίσης υπεύθυνος για τη σφαγή του Διστόμου, της Κλεισουρας και της Σπερχειάδας) ξεδίπλωσαν τη δολοφονική τους μανία στην Υπάτη με τραυματισμούς, εκτελέσεις και πυρπολήσεις. Συνολικά εκτελέστηκαν 28 άτομα, τραυματίστηκαν 30, ενώ καταστράφηκαν 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.

Η Υπάτη, λοιπόν, υποδέχεται τον επισκέπτη με ένα άρμα μάχης Μ24 Chaffee του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το άρμα αποτελεί μέρος του μνημείου που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Ένα μνημείο αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα της 17ης Ιουνίου, στο οποίο εκτίθεται συμβολικά και το τανκ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικής κατασκευής.

Το χωριό "φάντασμα" της Ελλάδας: Είναι εγκαταλελειμμένο από τους κατοίκους αλλά το νερό τρέχει ακόμα (video)

Υπάρχουν αρκετά χωριά της Ελλάδας που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Έχουν παραμεληθεί και οι κάτοικοί τους δεν ζουν πια εκεί. Συνηθίζουν να τα αποκαλούν και χωριά – φαντάσματα και όχι άδικα.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το χωριό – φάντασμα στην Αμφιλοχία που έχει ένα πράγμα να θυμίζει ζωή. Μια βρύση που τρέχει νερό. Ο λόγος για το χωριό Παλιό Λουτρό. Ένα χωριό που πια δεν έχει ζωή και οι εικόνες το μαρτυρούν από μόνες τους. Με την ευκαιρία, δείτε 5 ορεινά χωριά ιδανικά για χειμερινή εκδρομή.

Παλιό Λουτρό: Το χωριό – φάντασμα με το νερό που τρέχει ακόμη

Το χωριό Λουτρό βρίσκεται χτισμένο στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού. Το Λουτρό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αμφιλοχίας. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο παλιός οικισμός, το χωριό – φάντασμα. Είναι στην πραγματικότητα ο εγκαταλελειμμένος πρόγονός του, δηλαδή το Παλιό Λουτρό. Εκεί θα δει κανείς σήμερα τα ερείπια των πετρόχτιστων σπιτιών τα οποία όμως βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα, πλέον, ανάμεσα στα γερασμένα πλατάνια που έχει η περιοχή.

Για όμως εγκαταλείφθηκε; Η ιστορία λέει ότι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν λόγω κλίματος και αποφάσισαν να μετακινήσουν τα σπίτια τους πιο κοντά στη θάλασσα. Αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι οι έρημες κατοικίες και τα κτήρια, οι δύο μαχαλάδες του χωριού και το καταπράσινο τοπίο που μοιάζει να τα τυλίγει όλα.

Αυτό που μένει ακόμη ζωντανό να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή είναι η βρύση που τροφοδοτούσε τον οικισμό η οποία είναι ακόμη λειτουργική. Το νερό της παραμένει καθαρό και πόσιμο. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share