Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022

Το χωριό "θησαυρός" της Ελλάδας που βουλιάζει δέκα χρόνια μετά την πρώτη κατολίσθηση

Η εικόνα του είναι εξωπραγματική

28 Σεπτεμβρίου 2022 10:03
Το χωριό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στην Ελλάδα, που αξίζει να εξερευνήσεις και να μάθεις την ιστορία τους. Ένα από αυτά είναι το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα το οποίο εδώ και 10 χρόνια βουλιάζει μετά από συνεχείς κατολισθήσεις που γίνονται εκεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνεχώς αλλάζει μορφή καθώς η γη υποχωρεί και τα κτήρια καταρρέουν ή βυθίζονται σταδιακά. Οι εικόνες από ψηλά όπως θα δεις παρακάτω είναι εντυπωσιακές και σίγουρα όχι συνηθισμένες…

Ροπωτό: Πώς είναι το χωριό που βουλιάζει, δέκα χρόνια μετά την πρώτη κατολίσθηση

Το Ροπωτό, λοιπόν, είναι ένα από τα χωριά της Ελλάδας που έχει πλέον εγκαταλειφθεί ενώ κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς. Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια όταν άρχισαν κάποιες ελαφριές κατολισθήσεις στην περιοχή. Η αρχή του τέλους, όμως, έγινε το 2012 όταν μια μεγάλη κατολίσθηση προκάλεσε μια μεγάλη ζημιά στο χωριό. Πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές και συνάμα καταστροφικές κατολισθήσεις η οποία σημειώθηκε στις 12 Απριλίου εκείνου του έτους, δηλαδή πριν σχεδόν 10 χρόνια. Εκεί την ημέρα ακόμη και όσα σπίτια κατάφεραν να μείνουν όρθια, κύλησαν σχεδόν άθικτα στην πλαγιά μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω. Όλα τα υπόλοιπα είτε καταστράφηκαν εντελώς είτε ακόμη και κόπηκαν στα δύο.

Το χωριό "φάντασμα" της Ελλάδας: Είναι εγκαταλελειμμένο από τους κατοίκους αλλά το νερό τρέχει ακόμα (video)

Υπάρχουν αρκετά χωριά της Ελλάδας που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Έχουν παραμεληθεί και οι κάτοικοί τους δεν ζουν πια εκεί. Συνηθίζουν να τα αποκαλούν και χωριά – φαντάσματα και όχι άδικα.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το χωριό – φάντασμα στην Αμφιλοχία που έχει ένα πράγμα να θυμίζει ζωή. Μια βρύση που τρέχει νερό. Ο λόγος για το χωριό Παλιό Λουτρό. Ένα χωριό που πια δεν έχει ζωή και οι εικόνες το μαρτυρούν από μόνες τους. Με την ευκαιρία, δείτε 5 ορεινά χωριά ιδανικά για χειμερινή εκδρομή.

Παλιό Λουτρό: Το χωριό – φάντασμα με το νερό που τρέχει ακόμη

Το χωριό Λουτρό βρίσκεται χτισμένο στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού. Το Λουτρό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αμφιλοχίας. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο παλιός οικισμός, το χωριό – φάντασμα. Είναι στην πραγματικότητα ο εγκαταλελειμμένος πρόγονός του, δηλαδή το Παλιό Λουτρό. Εκεί θα δει κανείς σήμερα τα ερείπια των πετρόχτιστων σπιτιών τα οποία όμως βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα, πλέον, ανάμεσα στα γερασμένα πλατάνια που έχει η περιοχή.

Για όμως εγκαταλείφθηκε; Η ιστορία λέει ότι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν λόγω κλίματος και αποφάσισαν να μετακινήσουν τα σπίτια τους πιο κοντά στη θάλασσα. Αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι οι έρημες κατοικίες και τα κτήρια, οι δύο μαχαλάδες του χωριού και το καταπράσινο τοπίο που μοιάζει να τα τυλίγει όλα.

Αυτό που μένει ακόμη ζωντανό να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή είναι η βρύση που τροφοδοτούσε τον οικισμό η οποία είναι ακόμη λειτουργική. Το νερό της παραμένει καθαρό και πόσιμο. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share