Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το χωριό "φάντασμα" της Ελλάδας: Είναι εγκαταλελειμμένο από τους κατοίκους αλλά το νερό τρέχει ακόμα (video)

Ο λόγος που έφυγαν οι κάτοικοι

27 Σεπτεμβρίου 2022 11:27
Το χωριό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν αρκετά χωριά της Ελλάδας που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Έχουν παραμεληθεί και οι κάτοικοί τους δεν ζουν πια εκεί. Συνηθίζουν να τα αποκαλούν και χωριά – φαντάσματα και όχι άδικα.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το χωριό – φάντασμα στην Αμφιλοχία που έχει ένα πράγμα να θυμίζει ζωή. Μια βρύση που τρέχει νερό. Ο λόγος για το χωριό Παλιό Λουτρό. Ένα χωριό που πια δεν έχει ζωή και οι εικόνες το μαρτυρούν από μόνες τους. Με την ευκαιρία, δείτε 5 ορεινά χωριά ιδανικά για χειμερινή εκδρομή.

Παλιό Λουτρό: Το χωριό – φάντασμα με το νερό που τρέχει ακόμη

Το χωριό Λουτρό βρίσκεται χτισμένο στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού. Το Λουτρό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του δήμου Αμφιλοχίας. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο παλιός οικισμός, το χωριό – φάντασμα. Είναι στην πραγματικότητα ο εγκαταλελειμμένος πρόγονός του, δηλαδή το Παλιό Λουτρό. Εκεί θα δει κανείς σήμερα τα ερείπια των πετρόχτιστων σπιτιών τα οποία όμως βρίσκονται σχεδόν βυθισμένα, πλέον, ανάμεσα στα γερασμένα πλατάνια που έχει η περιοχή.

Για όμως εγκαταλείφθηκε; Η ιστορία λέει ότι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν λόγω κλίματος και αποφάσισαν να μετακινήσουν τα σπίτια τους πιο κοντά στη θάλασσα. Αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι οι έρημες κατοικίες και τα κτήρια, οι δύο μαχαλάδες του χωριού και το καταπράσινο τοπίο που μοιάζει να τα τυλίγει όλα.

Αυτό που μένει ακόμη ζωντανό να θυμίζει ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή είναι η βρύση που τροφοδοτούσε τον οικισμό η οποία είναι ακόμη λειτουργική. Το νερό της παραμένει καθαρό και πόσιμο. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου.

Παραδεισένιο και ιστορικό: Ανακαλύψτε το μικρό, ορεινό χωριό της Πελοποννήσου που χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο!

Πρόκειται για ένα μικρό, ορεινό χωριό της Λακωνίας που είναι χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 986 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού. Αν και άγνωστο στους περισσότερους, το χωριό είναι ιστορικό και χτίστηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και το όνομα αυτού: Αγριανοί.

Χτίστηκε το 327π.Χ από τον Μέγα Αλέξανδρο, μετονομάστηκε σε Αγριανούς που προέρχεται την αρχαία Θρακική φυλή των Αγριάνων που κατοικούσε στο Μενοίκιο και η οποία φημιζόταν για την πολεμική τεχνική και γενναιότητα των ανδρών της. Προς επέκταση του βασιλείου του, ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε αυτό το χωριό στη Λακωνία χωρίς όμως να ολοκληρωθεί ποτέ το όραμα του για την βασιλεία του καθώς το 323π.Χ απεβίωσε.

Δείτε τη συνέχεια, με φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα, στο Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share