Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ένας καταπράσινος παράδεισος: Το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων είναι στην Ελλάδα και είναι όαση

Ένας προορισμός που θα σε κάνει να ξεχάσεις την καθημερινότητα

23 Σεπτεμβρίου 2022 09:44
Ένας καταπράσινος παράδεισος: Το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων είναι στην Ελλάδα και είναι όαση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα χωριά της Ελλάδας κρύβουν πάντα μια μυστηριακή ομορφιά που προκαλεί μοναδικά συναισθήματα στον επισκέπτη. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ομορφιά και τη φύση τους αλλά και για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Όπως για παράδειγμα το χωριό Σαμαρίνα που είναι το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων.

Πιθανόν να το έχεις ακούσει για τα χιόνια του που το καλύπτουν αρκετούς μήνες το χρόνο αλλά και για το καλό φαγητό του. Ιδανικό μέρος για να βρεθείς μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού μιας και θα απολαύσεις καλό κρέας κάτω από τα δέντρα, σε ένα δροσερό περιβάλλον. Το ταξίδι στη Σαμαρίνα είναι σίγουρα μια ευχάριστη πρόκληση. Με την ευκαιρία, δείτε το απόκοσμο χωριό των Κυκλάδων με εικόνες που δεν θα συναντήσεις ξανά στην Ελλάδα.

Ταξίδι στη Σαμαρίνα, το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων

Η Σαμαρίνα, λοιπόν, θεωρείται το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων καθώς βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 1.450 με 1.600 μέτρων στις πλαγιές της Πίνδου. Πρόκειται για ένα χωριό πνιγμένο μέσα στο πράσινο το οποίο έχει την ιδιότητα να αλλάζει εντελώς μορφή όλες τις εποχές του χρόνου. Τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε έναν προορισμό ιδανικό για τους λάτρεις του χιονιού μιας και το υψόμετρο το ντύνει στα λευκά από νωρίς. Το ψηλότερο βλαχοχώρι ή αλλιώς η Κυρά του Σμόλικα και απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά.

Σε ιστορικούς χάρτες αναφέρεται ως Santa Maria de Praitoria και λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τη Θεσσαλία. Η Σαμαρίνα είναι ο προορισμός που θα πας και θα ξεχάσεις σίγουρα την καθημερινότητα. Θα ακούσεις να σου διηγούνται ιστορίες οι ντόπιοι και θα περάσεις ώρες δίπλα στο τζάκι πίνοντας ντόπιο κρασί και τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες. Ο ορεινός αυτός προορισμός είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να ζήσουν το χειμώνα στην επαρχία και όσον πιο μακριά από την πολυκοσμία γίνεται.

Το χωριό δεν είναι απλώς το ψηλότερο των Βαλκανίων, αλλά στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη βασιλική της Πίνδου και χτίστηκε το 1818. Αξίζει να την βάλεις στο πρόγραμμά σου για μια επίσκεψη. Ξεκίνησε με τον πρώτο αναβατήρα το 1975 και από τότε υπόσχεται στιγμές ελευθερίας και ομορφιάς σε κάθε χιονοδρόμο ή επισκέπτη.

Τι άλλο θα δεις στην περιοχή

Αν βρεθείς στη Σαμαρίνα, σίγουρα θα κάνεις μια βόλτα στα Γρεβενά που είναι σε κοντινή απόσταση. Αν πας χειμώνα, φυσικά το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας θα γίνει το στέκι σου. Πρόκειται για ένα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 2249 μέτρων το οποίο βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Σαμαρίνα.

Η Σαμαρίνα είναι το χωριό των φυσιολατρών και των καλοφαγάδων, κάτι που θα καταλάβεις αμέσως μόλις βρεθείς εκεί…

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share