Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σταυρός: Η κρητική παραλία που γύριστηκε ο θρυλικός "Ζορμπάς" - Δείτε πόσο έχει αλλάξει σήμερα

Μαγικό μέρος

11 Σεπτεμβρίου 2022 10:42
Σταυρός: Η κρητική παραλία που γύριστηκε ο θρυλικός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Κρήτη δε θα μπορούσε να λείπει από το κάδρο των σπουδαίων ταινιών του Χόλιγουντ που έκαναν την Ελλάδα να ξεχωρίσει και να γίνει ακόμη περισσότερο γνωστή παγκοσμίως για την ομορφιά της. Με τόσα τοπία, ατελείωτη ακτογραμμή, αυθεντικούς ανθρώπους και ορεινά χωριά, κατάφερε να κερδίσει το θαυμασμό και το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων παραγωγών που θέλησαν να αποτελέσει αυτό το νησί το σκηνικό για την ταινία τους. Και πώς θα μπορούσε να γυριστεί, εξάλλου, αλλού ο Ζορμπάς, ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη παρά στην Κρήτη την πατρίδα αυτού του σπουδαίου συγγραφέα και ποιητή. Ανάμεσα στις περιοχές που προβλήθηκαν στην ταινία του 1963 ήταν η περιοχή και η παραλία του Σταυρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί έγιναν οι 5 από τις 16 εβδομάδες των γυρισμάτων. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο νησάκι με τις δύο λίμνες 30' από την Αθήνα.

Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς η οποία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ είναι μια ταινία του 1964 ελληνικής και βρετανικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά, Σωτήρη Μουστάκα, Γιώργο Φούντα, Γιώργο Βογιατζή. Μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» η οποία γυρίστηκε στην Κρήτη και μάγεψε κοινό και κριτικούς.

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Καζαντζάκη περιγράφει ουσιαστικά την γνωριμία και μετέπειτα συνεργασία ενός Άγγλου συγγραφέα, με τον εργάτη ορυχείων στην Κρήτη, τον Ζορμπά το οποίο υποδύεται ο Άντονι Κουίν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παρουσίαση του πώς βίωνε και αντιλαμβανόταν ο καθένας τη ζωή του έως τότε και πώς κατάφερε ο Ζορμπάς, ένας απλός, μεσήλικας εργάτης να αλλάξει εντελώς τη ζωή του συγγραφέα μαθαίνοντάς του πώς να απολαμβάνει τις μικρές καθημερινές χαρές της ζωής.

Εκτός από τις υπέροχες τοποθεσίες της Κρήτης και τις μοναδικές ερμηνείες των ηθοποιών, η ταινία ξεχώρισε και την μουσική της επένδυση που ήταν φυσικά δημιούργημα του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι η ταινία που έκανε γνωστό παγκοσμίως το συρτάκι.

Σταυρός: Η παραλία της Κρήτης στην οποία γυρίστηκε η θρυλική ταινία Ζορμπάς

Σταυρός: Η κρητική παραλία που γύριστηκε ο θρυλικός 'Ζορμπάς' - Δείτε πόσο έχει αλλάξει σήμερα

Όπως είπαμε, ένα μεγάλο διάστημα των γυρισμάτων αφιερώθηκε στην περιοχή του Σταυρού, στο Ακρωτήρι Χανίων της Κρήτης. Η παραλία Σταυρός αποτέλεσε το φόντο για πολλές από τις σκηνές και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα Όσκαρ που έχει και εκείνη με αυτό τον τρόπο στο ενεργητικό της. Η παραλία Σταυρός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τα Χανιά. Σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την ερημική παραλία Σταυρός της ταινίας του Ζορμπά. Η ομορφιά, ωστόσο, παραμένει ίδια.

Ένας βραχώδης όγκος που βρίσκεται εκεί ανέπαφος, ωστόσο, μένει να θυμίζει κάποιες σκηνές από την ταινία. Τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Σταυρός θα σε μαγέψουν όποιος τύπος ταξιδιώτη κι αν είσαι. Η παραλία προτιμάται πολύ και από οικογένειες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο παραλίες απόλυτα οργανωμένες στις οποίες θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να μείνετε αν θέλετε και έως το βράδυ. Αν είστε από τους πιο περιπετειώδεις και σας αρέσουν οι ωραίες θέες, τότε πρέπει να ανεβείτε στο βράχο και να βρείτε τη σπηλιά με τη θέα που κόβει την ανάσα.

Σταυρός: Η κρητική παραλία που γύριστηκε ο θρυλικός 'Ζορμπάς' - Δείτε πόσο έχει αλλάξει σήμερα

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share