Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σε αυτό το νησί της Ελλάδας μπορείς να μένεις μέσα σε Μεσαιωνικό Κάστρο

Ο λόγος για...

25 Αυγούστου 2022 14:57
Σε αυτό το νησί της Ελλάδας μπορείς να μένεις μέσα σε Μεσαιωνικό Κάστρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα φημίζεται για τα πανέμορφα νησιά της και το κάθε ένα από αυτά ξεχωρίζει για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Μάλιστα, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία που είναι ικανή να καλύψει όλα τα γούστα.

Με την ευκαιρία δείτε εδώ ποιο είναι το μικρό νησάκι με τα τιρκουάζ νερά και τις λευκές και ροζ παραλίες.

Τι θα λέγατε όμως για το νησί που μπορείς να μένεις μέσα σε Μεσαιωνικό Κάστρο; Υπάρχει έστω και ένας που θα μπορούσε να αντισταθεί σε αυτή την παραμυθένια ομορφιά;

Ο λόγος για την όμορφη Ρόδο μας, το νησί της Ελλάδας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στα Δωδεκάνησα.

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσά του, η πόλη της Ρόδου, που με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους αποτελεί και τον μεγαλύτερο οικισμό του. Εντός των ορίων της πόλης της Ρόδου, βρίσκεται η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ή Παλιά Πόλη, όπως αποκαλείται από τους ντόπιους, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις του κόσμου, που έχει αναγνωριστεί από το 1988 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης βρίσκονται αξιόλογα μνημεία από τη Βυζαντινή εποχή, την Τουρκοκρατία και την περίοδο της Ιταλοκρατίας, με επιβλητικότερο το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

Τι άλλο χρειάζεσαι για να πειστείς, ότι ο Ρόδος είναι ένα από τα νησιά που αξίζει να επισκεφτείς;

Πώς θα μείνεις μέσα στο κάστρο;

Επέλεξε ένα κατάλυμα μέσα στην Παλιά πόλη της Ρόδου, έτσι ανοίγοντας την πόρτα σου θα βλέπεις γύρω σου τα τοίχοι του κάστρου και της μεσαιωνικής πόλης.

Αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις

Κοιλάδα των Πεταλούδων

Η Κοιλάδα των Πεταλούδων έκτασης 600 στρεμμάτων ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου, 26 χλμ. από την πόλη της Ρόδου.

Στην Κοιλάδα φιλοξενείται η πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria, ένα σπάνιο είδος πεταλούδας.

Επίσης, υπάρχει το μεγαλύτερο δάσος στην Ευρώπη με δέντρα Liquidambar Orientalis (Λικιδάμβαρη η Ανατολική ή Υγράμβαρη ή αλλιώς Ζηδιά ή Ζητιά).

Ολόκληρη την Κοιλάδα διασχίζει ο ποταμός Πελεκάνος. Στο κάτω μέρος της τοποθεσίας βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο οποίο εκτίθενται δείγματα τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας του νησιού μαζί με είδη πεταλούδων από όλο τον κόσμο.

Ένα ειδικά διαμορφωμένο, ανηφορικό μονοπάτι μέσα από δέντρα, μικρούς καταρράκτες, ξύλινα γεφυράκια και μικρές λίμνες οδηγεί στη Μονή της Παναγίας Καλόπετρας, στην κορυφή της Κοιλάδας.

Ιερά Μονή Παναγίας Φιλερήμου

Το βουνό Φιλέρημος υψώνεται νότια της κωμόπολης Τριάντα (Ιαλυσού), 11χλμ. από την πόλη της Ρόδου, καταλαμβάνοντας έκταση πυκνού δάσους περίπου 2.500στρ. Με υψόμετρο 264μ. δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή και προσφέρει μοναδικές θέσεις θέασης προς τις βορειοδυτικές ακτές και την ενδοχώρα.

Πρόκειται για ένα σημείο με ξεχωριστή ομορφιά. Στον χώρο θα δείτε και παγώνια.

Επτά Πηγές

Επτά φυσικές πηγές αναβλύζουν νερό, το οποίο γίνεται ένα μικρό ποτάμι και καταλήγει σε μια λίμνη. Πλατάνια και πεύκα περιβάλλουν τα νερά του ποταμού και δημιουργούν ένα μικρό «παράδεισο», ιδανικό για όσους επισκέπτονται το καλοκαίρι το νησί. Στα νερά ζει το ‘Γκιζάνι’, ένα σπάνιο είδος ψαριού που ζει στη Ρόδο, παγώνια, πάπιες, χήνες, χελώνες, και καβούρια. Οι «Επτά πηγές» είναι ένα υπέροχο φυσικό τοπίο της Ρόδου και δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους φυσιολάτρες. Βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη και είναι ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς.

Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών.

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είναι κτίσμα του 14ου αιώνα που κατασκευάστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τη Ρόδο και ορισμένα άλλα νησιά όπως το Καστελόριζο από το 1309 έως το 1522, στη θέση παλαιότερης βυζαντινής ακρόπολης του 7ου μ.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες στη θέση του, βρισκόταν ο ιερός ναός του θεού Ήλιου και σε αυτή την θέση πιθανόν να είχε στηθεί ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου σε αντίθεση με την προγενέστερη πεποίθηση ότι βρισκόταν στην περιοχή Μανδράκι, που βρίσκεται στη θέση του ενός εκ των τριών λιμανιών της Ρόδου. Το παλάτι εκτός από διοικητικό κέντρο των Ιπποτών και κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου ήταν επίσης έδρα της άρχουσας κοινωνικής και πνευματικής τάξης της Ρόδου.

Πηγές Καλλιθέας

Οι Πηγές της Καλλιθέας ανήκουν στο Δήμο της Ρόδου και βρίσκονται 9 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Μετά από χρόνια ανακαίνισης αυτού του υπέροχου παραθαλάσσιου μνημείου, οι πόρτες των Πηγών άνοιξαν την 1η Ιουλίου του 2007. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός φύσης, αρχιτεκτονικής και ιστορίας προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης, ο Δήμος Καλλιθέας και ο Δήμαρχος Ιωάννης Ιατρίδης ανέλαβαν το σημαντικό έργο της αποκατάστασης του μνημείου το 1999. Ύστερα από δέκα χρόνια δυσκολιών, πάντα με αγάπη, φροντίδα και πάθος, οι Πηγές Καλλιθέας άνοιξαν ξανά για το κοινό, ανακτώντας και πάλι την πρωτύτερη δόξα τους.

Οι πηγές της Καλλιθέας είναι ένα αξιοθαύμαστο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σε αυτό το νησί της Ελλάδας μπορείς να μένεις μέσα σε Μεσαιωνικό Κάστρο

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share