Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ιστορία που δεν συναντάς! Το περιτοιχισμένο νησί της Ελλάδας με την λαιμητόμο και τους δήμιους

Ένας σπάνιος θησαυρός

30 Ιουλίου 2022 10:20
Ιστορία που δεν συναντάς! Το περιτοιχισμένο νησί της Ελλάδας με την λαιμητόμο και τους δήμιους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέρη με μεγάλη ιστορία και πολλές φορές άγνωστη. Τοποθεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και νησίδες που έχουν ξεχωριστά γεγονότα να διηγηθούν. Μια τέτοια περίπτωση είναι το άλλοτε περιτοιχισμένο νησί της Ελλάδας το οποίο κάποτε είχε δήμιους και λαιμητόμο. Και μπορεί να μην σου είχε πάει το μυαλό ποτέ αλλά είναι στην πραγματικότητα το περίφημο Μπούρτζι του Ναυπλίου.

Το Μπούρτζι έχει τη δική του ιστορία και ένα τμήμα της είναι σίγουρα πιο ζοφερό και δυσάρεστο σε αντίθεση με τα όμορφα και γαλήνια συναισθήματα που σου προκαλεί σήμερα μια επίσκεψη εκεί. Με την ευκαιρία, δείτε την εξωτική παραλία που λατρεύουν οι ντόπιοι του Ναυπλίου και αξίζει την... εξόρμηση

Μπούρτζι Ναυπλίου: Το περιτοιχισμένο νησί της Ελλάδας με την λαιμητόμο και τους δήμιους

Παλιότερα, λοιπόν, το Μπούρτζι λεγόταν νησάκι του Αγίου Θεοδώρου, αλλά κάποια στιγμή κατέληξε να αποτελεί την κατοικία δήμιων λαμβάνοντας μάλιστα μισθό και ζώντας μόνιμα σ’ αυτό το νησάκι. Όπως αναφέρει το κανάλι haanity του Youtube που δημοσιεύει και το παρακάτω βίντεο, όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε για πρώτη φορά ήρθε στο Ναύπλιο η λαιμητόμος από την Μασσαλία και μαζί με αυτήν ένας δήμιος. Ωστόσο μετά την άρνηση των Ναυπλιωτών να τον δεχτούν έφυγε και το θλιβερό καθήκον του εκτελεστή ανέλαβαν ντόπιοι.

Οι δήμιοι που ζούσαν εκεί ήταν κατά κύριο λόγο βαρυποινίτες καταδικασμένοι σε θάνατο των οποίων η ποινή είχε μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη. Όντας, λοιπόν, κατάδικοι αλλά και επειδή ο κόσμος του Ναυπλίου δεν τους ήθελε εκεί είχαν ως κατοικία τους το Μπούρτζι Ναυπλίου. Σ’ αυτό το περιτοιχισμένοι νησάκι ήταν έγκλειστοι και έβγαιναν με την συνοδεία χωροφυλάκων μόνον όταν επρόκειτο να καρατομηθεί κάποιος κατάδικος. Μάλιστα είχαν και αμοιβή γι’ αυτό ενώ κάποιοι είχαν γίνει ιδιαίτερα γνωστοί.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, σε ένα αφήγημα του, το 1892 περιγράφει το Μπούρτζι σαν τη «χιλιόκαλλη σπηλιά», που έκρυβε τους τρεις δράκους, τους τρεις δήμιους. Τον Σοφρά, τον Αμοιραδάκη και τον Μπεκιάρη.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share