Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ούτε αμάξι, ούτε βενζίνη: Το αφτιασίδωτο νησί των 160 κατοίκων είναι το καταφύγιο χαλάρωσης που πάντα έψαχνες

Αν το επιλέξεις θα μπει αμέσως στην καρδιά σου

20 Ιουνίου 2022 13:37
Ούτε αμάξι, ούτε βενζίνη: Το αφτιασίδωτο νησί των 160 κατοίκων είναι το καταφύγιο χαλάρωσης που πάντα έψαχνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε φορά που ακούμε γι΄αυτό το νησί, έχουμε μια σφοδρή επιθυμία να την (ξανα)επισκεφτούμε. «Ψήνεσαι να πάμε;» θα ρωτούσε ένας φίλος. «Δονούσα» θα απαντούσαμε, δηλαδή είμαστε ψημένοι με τα χίλια, δίναμε τα πάντα για να χαθούμε σε αυτό το νησί κι ας ταξιδέψουμε για 7 ώρες με το πλοίο σε κάποιο από τα 4 δρομολόγια που γίνονται την εβδομάδα.

Η Δονούσα βρίσκεται στα ανατολικά των Κυκλάδων, πάνω από την Αμοργό και εκ δεξιών της Νάξου. Αντικρύζει Δωδεκάνησα, αλλά είναι η μικρή κυρία της συστάδας αυτής νησιών. Νησίδα 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με 160 κατοίκους, που μπορείς να το περπατήσεις απ΄άκρη σ΄άκρη αν σε βαστούν οι αντοχές σου, ιδίως προς τις απογευματινές ώρες, για να απολαύσεις τον ήλιο να δύει πάνω στα γύρω μικρά νησάκια.

Άλλωστε, σε αυτό το νησί που διαθέτει από τα πιο έντονα στοιχεία αρχαιότητας, οι κάτοικοι και ο δήμος φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα 5 μονοπάτια, γεμάτα θρούμπι και δενδρολίβανο, που συνδέουν τη Χώρα με τους οικισμούς και σε βγάζουν στις εσχατιές του.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 3.5 χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να διανύσεις, από τον Σταυρό μέχρι την Καλοταρίτισσα. Χοντρικά 75-80 λεπτά περπάτημα. Συνολικά, αν θες να πας από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, θα χρειαστείς 5.5-6 ώρες μόνο!

Πολύ καλό σημείο για viewgazing είναι και το βουνό, ο Πάππας, αλλά τα περισσότερα θα τα δεις από χαμηλά, από τα σοκάκια του Σταυρού, όπου θα μείνεις. Η αμφιθεατρική πολεοδομική διάταξη, τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η ανόθευτη κυκλαδίτικη ομορφιά, είναι πράγματα που θα κατακτήσουν την καρδιά σου.

Δείτε με την ευκαιρία: Η καταπράσινη «όαση» του Αιγαίου: Το δυσπρόσιτο νησί με το υποβρύχιο μουσείο και τις... παραδεισένιες παραλίες! (photos-video)

Το καλό με τη Δονούσα είναι πως δε θα σου αδειάσει την τσέπη σε βενζίνες και ενοικιαζόμενο όχημα. Αν δε σε ψήνει το περπάτημα, υπάρχει τοπικό λεωφορείο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό να μη σου κάνει και να προτιμάς το αμάξι σου, πάλι ελάχιστα θα κάψεις.

Δεν είναι μόνο ότι μπορείς να την περπατήσεις, αλλά κι ότι είναι λίγα και καλά τα μέρη που θα πας για μπάνιο. Κέδρος, Λιβάδι, Φύκιο, Σταυρός και Τρυπητή Άμμος είναι οι παραλίες που θα πας, με τον Κέδρο να είναι η δημοφιλέστερη και η μόνη με ποικιλία εστιατορίων για να κάτσεις.

Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να μπεις στο καΐκι ονόματι Δονούσα Μάγισσα και να πας προς τη Σπηλιά του Τοίχου και τη Φωκοσπηλιά για να δεις καταγάλανα νερά που βρίθουν σε ζωή, με τις φώκιες να βολτάρουν συχνά προς τα εκεί. Δεν πειράζουμε τις φώκιες έτσι; Τις αγαπάμε εξ αποστάσεως και τις αφήνουμε να νιώσουν ηρεμία στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στη Δονούσα δε γίνεται να μην επισκεφτείς το μαγευτικό ορεινό χωριό Μερσήνι, μια όαση από περιβόλια με βερικοκιές και ροδακινιές, λαχανόκηπους, τρεχούμενα νερά και πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά. Κάντε μια στάση στην γραφική εκκλησία της Αγίας Σοφίας και δροσιστείτε από το νερό της πηγής που ρέει στην σκιά του γιγάντιου πλάτανου στον περίβολό της. Η Χαραυγή με τα πετρόκτιστα σπίτια είναι επίσης ένας οικισμός που θα σε γεμίσει με εικόνες και αρχέγονες αναμνήσεις.

Μην ξεχνάμε και τη γεύση όμως. Είναι ίσως η δεύτερη πιο σημαντική αίσθηση μετά την όσφρηση. Ίσως και να παίρνει την πρωτιά. Στα ντόπια προϊόντα θα βρεις ζυμαρικά (τα κλωστά που είναι σπιτικά μακαρόνια, τα αρανιστά, ένα είδος τραχανά, και τα πιταρίδια, δηλαδή χυλοπίτες μαγειρεμένες με γάλα), πατατάτο (κοκκινιστό κατσικίσιο κρέας με πατάτες) και τηγανητές χορτόπιτες. Αυτές τις γεύσεις θα τις βρεις σε εστιατόρια όπως η Αυλή, ο Μήτσος, το Ηλιοβασίλεμα, το Αμπελάκι και το Αγνάντι.

Επειδή πρόκειται για ένα μικρό νησί, αν την προτιμήσεις για 5-6 μέρες τουλάχιστον, μπορείς να πας με το καΐκι και στις νησίδες γύρω της, τις Μάκαρες, το Σκουλονήσι που δεν παράγει Δημήτρη Σκουλό και τους Μελάντιους.

Η Δονούσα διαθέτει επίσης ΑΤΜ της Πειραιώς, mini market, ταχυδρομείο, ιατρείο και φούρνο. Αφού έχεις όλες τις βασικές πληροφορίες, να βάλουμε κι ένα εξτραδάκι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share