Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

The new... Eurostars: Αυτές είναι οι πόλεις-outsider που αξίζει να επισκεφθείς! (PHOTOS)

10 Απριλίου 2014
The new... Eurostars: Αυτές είναι οι πόλεις-outsider που αξίζει να επισκεφθείς! (PHOTOS)

H Ρώμη, το Παρίσι και η Πράγα σου φαίνονται πλέον κλισέ;;; Ε λοιπόν ήρθε η ώρα να την... κάνεις για Νάπολη, Λιλ και Μπρνο! 12 low profile ευρωπαϊκές πόλεις σου αποδεικνύουν πως οι ταξιδιωτικές συγκινήσεις μπορεί να κρύβονται και στα outsider!

Aπό τον ΜΠΑΜΠΗ ΔΟΥΚΑ ([email protected])

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΒΕ­ΝΕ­ΤΙΑ, ΓΙΑΤΙ Ο­ΧΙ ΤΟ­ΡΙ­ΝΟ;

Για­τί να πας: Στους πρό­πο­δες των Άλ­πε­ων και τις ό­χθες του Πά­δου, στη βό­ρεια Ι­τα­λία, σε πε­ρι­μέ­νει έ­να ι­δα­νι­κό μέ­ρος. Με δρό­μους έ­τοι­μους να τους περ­πα­τή­σεις και «ψαγ­μέ­να» cafes, το Το­ρί­νο σί­γου­ρα θα σε α­να­νε­ώσει!

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Η Πλα­τεί­α της La Consolata (Piazza della Consolata) α­πο­τε­λεί τον πρώ­το σταθ­μό σου στο Το­ρί­νο, πριν ξε­κι­νή­σεις ο­τι­δή­πο­τε άλ­λο. Σε αυ­τή δε­σπό­ζει η ο­μώ­νυ­μη ό­μορ­φη, μπα­ρόκ εκ­κλη­σί­α με τους μαρ­μά­ρι­νους τοί­χους. Μια ε­πί­σκε­ψη στο Αιγυ­πτια­κό Μου­σεί­ο θα σε φέ­ρει α­νά­με­σα σε πα­πύρους και μού­μιες (εί­σο­δος €7,50, V. Accademia delle Scienze 6, tel. +39 011 561 776, www.museoegizio.org). Μην α­με­λή­σεις να βρε­θείς και στο με­σαιω­νι­κό χω­ριό και το κά­στρο, στις ό­χθες του Πά­δου (Viale Virgilio, tel. +39 011 4431701, www.borgomedioevaletorino.it). Στο Porta Palazzo (Piazza della Republica), τη με­γα­λύ­τε­ρη υ­παί­θρια α­γο­ρά της Ευ­ρώ­πης, θα α­γο­ρά­σεις την κα­λύ­τε­ρη γκορ­γκο­ντζό­λα της πό­λης, ε­νώ στο Al Bicerin (Piazza della Consolata 5), έ­να μικρό, ει­δυλ­λια­κό cafe -που λει­τουρ­γεί α­πό τον 18ο αιώ­να μά­λι­στα-, θα σου σερ­βί­ρουν το bicerin, έ­να μο­να­δι­κό μείγ­μα κα­φέ ε­σπρέ­σο και σο­κο­λά­τας. Ό­ταν πει­νά­σεις, η εν­δε­δειγ­μέ­νη ε­πι­λο­γή εί­ναι το La Dyza (κυ­ρί­ως πιά­τα α­πό €14, Via Alfieri 16, tel. +39 011 5477882), όπου σε... πε­ρι­μέ­νουν το­πι­κά και μεσο­γεια­κά πιά­τα. Προ­τί­μη­σε μα­ρι­νάτο λα­γό ή σου­βλά­κι γα­ρί­δες με σος κά­ρι και θα μας θυ­μη­θείς! Την «aperitivo hour» τα περισ­σό­τε­ρα bars της πό­λης σου δί­νουν τη δυ­να­τό­τη­τα να δο­κι­μά­σεις μι­κρές λι­χου­διές, όπως μπρου­σκέ­τα με με­λιτζά­να και παρ­με­ζά­να. Για μια α­κό­μη το­ρι­νέ­ζι­κη σπε­σια­λι­τέ πή­γαι­νε στο Caffe San Carlo (Piazza San Carlo, tel. +39 011 564 7718, www.caffesancarlo.it) για με­ρι­κές γου­λιές βερ­μούτ.

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΛΙ­ΣΑ­ΒΟ­ΝΑ, ΓΙΑ­ΤΙ Ο­ΧΙ ΦΑ­ΡΟ;

Για­τί να πας: Η πρω­τεύ­ου­σα της πε­ριο­χής Αλ­γκάβρε, στο νό­τιο τμή­μα της Πορ­το­γα­λί­ας, θα σε μα­γέ­ψει με τη ρω­μα­ϊ­κή αρ­χι­τε­κτο­νι­κή της, τα cafes στα πε­ζο­δρό­μια υ­πό τη σκιά των δέ­ντρων και τα ο­λό­φρε­σκα ψά­ρια στα κάρ­βου­να! Και το κυ­ριό­τε­ρο; Όλα αυ­τά χω­ρίς ε­νο­χλη­τι­κές ορδές του­ρι­στών.

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Τα στε­νά σο­κά­κια της Πα­λιάς Πό­λης εν­δεί­κνυ­νται για περ­πά­τη­μα. Α­νέ­βα τα 213 σκα­λιά μέ­χρι τον πύρ­γο της πό­λης, απ' όπου μπο­ρείς να α­τε­νί­σεις τον ο­ρί­ζο­ντα. Λί­γο αρ­γότερα, μην χά­σεις την ευ­και­ρί­α να κά­νεις μια μί­νι κρουα­ζιέ­ρα μέ­χρι το νη­σά­κι Ilha Deserta, όπου τα κα­τα­γά­λα­να νε­ρά του Α­τλα­ντι­κού «α­γκα­λιά­ζουν» τις χρυ­σα­φέ­νιες, αμ­μώ­δεις α­κτές, με κά­ποιο α­πό τα κα­ρα­βά­κια που α­να­χω­ρούν α­πό το λι­μα­νά­κι της Porta Nova (κό­στος €22, δρο­μο­λό­για α­πό τις 10:00 μέ­χρι τις 18:15, tel. +351 918 779 155). Ε­πι­στρέ­φο­ντας α­πό την εξόρ­μη­σή σου, α­πό­λαυ­σε μια ζου­με­ρή pastel de nata (κρε­μώδη τάρ­τα) α­πό το ει­δι­κευ­μέ­νο team του Casa do Pao (Rua Bento Jesus, Caraca No5, tel. +351 282 356 216). Δεί­πνη­σε στο α­τμο­σφαι­ρι­κό ε­στια­τό­ριο Vilaadentro (Largo Afonso III 17, tel. +351 289 820 665, κυ­ρί­ως πιά­τα α­πό €24) και δο­κί­μα­σε οπωσδή­πο­τε cataplana -έ­να πιά­το με θα­λασσι­νά, που μα­γει­ρεύ­ε­ται σε χάλ­κινο σκεύ­ος και θα σε κά­νει να γλείφεις τα δά­χτυ­λά σου!

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΣΤΟΚ­ΧΟΛ­ΜΗ, ΓΙΑ­ΤΙ ΟΧΙ ΜΑΛ­ΜΕ;

Για­τί να πας: Μια α­πό τις πρώ­τες βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νες πό­λεις της Σου­η­δί­ας, το Μάλ­με, στη νο­τιό­τε­ρη ε­παρ­χί­α της χώ­ρας, τη Σκά­νια, έ­χει δια­μορ­φώ­σει τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια έ­ναν πιο cool χα­ρακτή­ρα. Λι­θό­στρω­τες πλα­τεί­ες, έρ­γα μοντέρ­νας τέ­χνης και αρ­κε­τά μέ­ρη για shopping σί­γουρα κε­ντρί­ζουν το εν­δια­φέ­ρον του ψαγ­μέ­νου τα­ξι­διώ­τη!

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Ξε­κί­να τη σκανδι­να­βι­κή σου πε­ρι­ή­γη­ση α­πό τη Lilla Torg, τη δη­μο­φι­λή πλα­τεί­α της πό­λης, όπου συ­να­ντάς πλή­θος α­πό cafes, ε­στια­τό­ρια και κα­τα­στή­μα­τα. Ε­κεί βρί­σκε­ται και το Form/Design Center (tel. +46 40 664 5150, www.formdesigncenter.com), έ­νας πραγ­μα­τι­κός «να­ός» α­φιε­ρω­μέ­νος στη σύγ­χρο­νη αρ­χι­τε­κτο­νι­κή και σχε­δί­α­ση. Να εί­σαι σί­γου­ρος πως θα ξο­δέ­ψεις αρ­κε­τή ώ­ρα (ί­σως και... χρή­μα!), χα­ζεύ­ο­ντας τα προ­ϊ­όντα -έ­πι­πλα κυ­ρί­ως. Α­πό ε­κεί μπο­ρείς να περ­πα­τή­σεις σε ο­ποιο­δή­πο­τε ση­μεί­ο της πό­λης, αν και τα βή­μα­τά σου εί­ναι δε­δο­μέ­νο πως θα σε ο­δη­γή­σουν στις βι­τρί­νες της ο­δού Engelbrektsagan. Μια ε­πί­σκε­ψη στο Κά­στρο Malmohus (Malmohusvagen 6, εί­σο­δος €4,30), που φι­λο­ξε­νεί στους χώ­ρους του μου­σεί­α ι­στο­ρί­ας και τέ­χνης, ε­πι­βάλ­λε­ται, ε­νώ κο­ντά βρί­σκε­ται και το Moderna Museet (εί­σο­δος €8,40, Gasverksgatan 22, tel. +46 40 685 7937, www.modernamuseet.se), που ά­νοι­ξε τις πύ­λες του ε­δώ και πε­ρίπου έναν χρό­νο, εκ­θέ­το­ντας συλ­λο­γές μο­ντέρ­νας τέ­χνης. Επει­δή βέ­βαια εί­ναι δε­δο­μέ­νο πως με­τά α­πό τό­σες βόλ­τες α­ναπό­φευ­κτα θα σου έ­χει α­νοί­ξει η ό­ρε­ξη, μην χά­σεις την ευ­και­ρί­α να... γνω­ρι­στείς με τη σου­η­δι­κή κου­ζί­να στο Salt & Brygga (Sundspromenaden 7, tel. +46 40 611 5940, www.saltobrygga.se). Για να μπο­ρείς ω­στό­σο να πεις πως τα εί­δες ό­λα στο Μάλ­με, πρέ­πει να πε­ρά­σει και α­πό το Ribersborgs kallbadhus, ένα ξύ­λι­νο κτήριο, κα­τα­σκευα­σμέ­νο σε στύ­λους μέ­σα στη θά­λασ­σα (100 μ. α­πό την α­κτή), στο ο­ποί­ο μπο­ρείς να χα­λα­ρώ­σεις με σά­ου­να, spa και μα­σάζ, α­κό­μη κι αν αυ­τό συ­νο­δεύ­ε­ται α­πό βου­τιές στην (πα­γω­μέ­νη) θά­λασ­σα ή την πι­σί­να. Ανα­ρω­τιέ­σαι πού εί­ναι το πα­ρά­ξε­νο; Μα φυ­σι­κά, στο ό­τι όλα αυ­τά θα τα κά­νεις με... α­δα­μιαί­α πε­ρι­βο­λή! (Limhamnsvagen, Pier 1, www.ribersborgskallbadhus.se)

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΠΡΑ­ΓΑ, ΓΙΑ­ΤΙ Ο­ΧΙ ΜΠΡΝΟ;

Για­τί να πας: Κα­λά κρυμ­μέ­νο α­πό τους ντό­πιους, δεν έ­χει σε τί­ποτα να ζη­λέ­ψει την πο­λυ­δια­φη­μι­σμέ­νη Πρά­γα. Θα α­ντι­κρίσεις ει­κό­νες που πα­ρα­πέμπουν σε πα­ρα­μύ­θι, με ψη­λούς πύρ­γους και πυ­κνά δά­ση. Πού; Στο Μπρνο, στη νο­τιο­α­να­το­λι­κή πλευ­ρά της Τσε­χί­ας.

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­τοκύ­ρια­κο: Το κά­στρο Spilberk εί­ναι η κύ­ρια α­τρα­ξιόν, ο­πό­τε ε­πί­λε­ξέ τη για μια πρώ­τη γνω­ρι­μί­α (Spilberk 1, tel. +420 542 123611, www.spilberk.cz, εί­σο­δος €2,85). Στε­γά­ζο­ντας πια εκ­θέ­σεις τέ­χνης, σχε­τι­κές με την ι­στο­ρί­α της πό­λης, το εν λό­γω κτί­σμα του 13ου αι. σε τα­ξι­δεύ­ει σε αλλο­τι­νές ε­πο­χές, ε­νώ α­πό τον πύρ­γο του κάστρου έ­χεις εκ­πλη­κτι­κή θέ­α του Κα­θε­δρι­κού Να­ού και της τρι­γύ­ρω υ­παί­θρου. Tο Μπρνο ή­ταν α­νέ­κα­θεν μια πό­λη που ε­νέ­πνε­ε τη δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα: έ­χει τρί­α θέ­α­τρα (www.ndbrno.cz), εκ των ο­ποί­ων το έ­να, το Reduta, φι­λο­ξέ­νη­σε το 1767 έ­να κον­σέρ­το του 12ε­τή τό­τε Μό­τσαρ­τ. Υ­πάρ­χει ε­πί­σης το Μο­ναστή­ρι καπουτσί­νων (Kapucinske Nam. 5), το «σπί­τι» κα­λο­δια­τη­ρη­μέ­νων σω­μά­των μο­ναχών, που μου­μιο­ποι­ή­θη­καν κα­τά τη διάρ­κεια της γε­ω­λο­γι­κής ε­πι­σκευ­ής της κρύ­πτης του. Προ­σπά­θη­σε να μην α­να­τρι­χιά­σεις και κα­τευ­θύν­σου για μια χα­λα­ρω­τι­κή βόλ­τα στην υ­πό­γεια pub του ξε­νοδο­χεί­ου Pegas (Jakubska 4, tel. +420 542 210 104, www.hotelpegas.cz), κο­ντά στο Κά­στρο Spilberk. Α­πό­κτη­σε προ­σω­πι­κή ά­πο­ψη για κά­ποια α­πό τις 4 δια­φο­ρε­τικές ε­τι­κέ­τες κρα­σιού ι­δί­ας παρα­γω­γής και συ­νό­δευ­σέ τη με το πα­ρα­δο­σια­κό τσέ­χι­κο knedliky (dumplings με χοι­ρι­νό) με smazery syr (τη­γα­νη­τό τυ­ρί και πα­τά­τες), που στοι­χίζει γύ­ρω στα €4.

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΑΜ­ΣΤΕΡ­ΝΤΑΜ, ΓΙΑ­ΤΙ Ο­ΧΙ ΟΥ­ΤΡΕ­ΧΤΗ;

Για­τί να πας: Στην καρ­διά της Ολ­λαν­δί­ας, η Ου­τρέ­χτη έ­χει πά­ρει ό­λα τα θε­τι­κά από το γει­το­νι­κό Άμ­στερ­νταμ. Ομοιό­μορ­φα σπίτια πα­ρα­δο­σια­κής αρ­χι­τε­κτο­νι­κής φθά­νουν μέχρι τις ό­χθες του κα­να­λιού, συ­να­ντώ­ντας κε­λά­ρια με ε­στια­τό­ρια.

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Ξε­κί­να με μια πε­ρι­διά­βα­ση στον Πύρ­γο Ντομ, το σή­μα κα­τα­τε­θέν της Ου­τρέ­χτης, το ο­ποί­ο χτί­στη­κε τον 14ο αι. (εί­σο­δος €8, www.domtoren.nl). Α­νέ­βα τα 450 σκα­λιά για να φτά­σεις στην κο­ρυ­φή του ψη­λό­τε­ρου πύρ­γου στην Ολ­λαν­δί­α και να α­πο­λαύ­σεις μια μονα­δι­κή θέ­α που φτά­νει μέ­χρι το... Ρό­τερ­νταμ! Αρ­κε­τά εν­δια­φέ­ρου­σα είναι και μια ε­πί­σκε­ψη στο Dick Bruna Huis (εί­σο­δος €9, Agnietenstraat 2, tel. +31 30 23 62353, www.dickbrunahuis.com), έ­να μου­σεί­ο που εί­ναι α­φιε­ρω­μέ­νο στη φι­γού­ρα καρ­τούν (κου­νε­λά­κι) Miffy και το δη­μιουρ­γό της Dick Bruna. Αρ­γό­τε­ρα, πιες τον κα­φέ σου στο Sector 3 (Twijnstraat 9, tel. +31 30 231 1570, www.sector-3.nl), όπου ε­κτός των άλ­λων θα δε­λεα­στείς α­πό ξε­χω­ρι­στές γεύ­σεις τσά­ι, muffins κα­θώς και ο­λό­φρε­σκες σο­κο­λά­τες. Για έ­να α­λη­σμό­νη­το δεί­πνο, προ­ο­ρι­σμός σου θα εί­ναι το restaurant De Hoefslag (γεύ­μα α­πό €33, Vossenlaan 28, tel. +31 30 225 1051, www.hoefslag.nl). Πε­ρι­τρι­γυ­ρι­σμέ­νο α­πό δά­σος, θα το βρεις σε α­πό­στα­ση 15΄ α­πό το κέ­ντρο της πό­λης, σε μια ό­μορ­φη τα­ράτσα.

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΠΑ­ΡΙ­ΣΙ, ΓΙΑ­ΤΙ Ο­ΧΙ ΛΙΛ;

Για­τί να πας: Θελ­κτι­κά patisseries και η­λιό­λου­στες πλα­τεί­ες, γε­μά­τες cafes υ­πάρ­χουν διά­σπαρ­τα στη Λιλ, στη βό­ρεια Γαλ­λί­α. Με τις μι­κρές της α­πο­στά­σεις, σου ε­πι­τρέ­πει να δεις ό­λα τα α­ξιο­θέ­α­τα σε 2 μέ­ρες και να σου μεί­νει και ε­λεύ­θε­ρος χρό­νος!

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Α­πό την ε­πι­βλη­τι­κή Grand Place, την κε­ντρι­κή πλα­τεί­α της Λιλ με το ε­ντυπωσια­κό σι­ντρι­βά­νι, βά­λε πλώ­ρη για την Place Rihour, ό­που βρί­σκε­ται το γρα­φεί­ο του­ρι­σμού της πό­λης σε έ­να κτήριο-α­νάκτο­ρο του 15ου αι., χτι­σμέ­νο α­πό το Δού­κα της Βουρ­γουν­δί­ας. Ε­κεί, μπο­ρείς να προ­μη­θευ­τείς μια κάρ­τα που θα σου ε­πι­τρέ­πει την πρό­σβα­ση σε ό­λα τα α­ξιο­θέ­α­τα με €42 για δύ­ο η­μέ­ρες (Palais Rihour, tel. +33 359 579 400, www.lilletourism.com)! Διάσχι­σε τα στε­νά δρο­μά­κια στην πα­λιά πλευ­ρά του οι­κι­στι­κού ι­στού (Vieux Lille), για να κα­τα­λή­ξεις στον κα­θε­δρικό Notre Dame de la Treille. Κά­νε μια μι­κρή παύ­ση μπροστά στην ύ­ψους 30 μ., μαρ­μά­ρι­νη πρό­σοψή της. Μην λη­σμο­νή­σεις να θαυ­μά­σεις τις συλ­λο­γές στο Palais des Beaux Arts, έ­να α­πό τα μου­σεί­α της πό­λης (tel. +33 3 20 067 800, www.pba-lille.fr), που εί­ναι σχε­δόν ε­φά­μιλ­λες αυ­τών του Λού­βρου! Περ­πά­τη­σε μέ­χρι το Vielle Bourse, έ­να α­να­γεν­νη­σια­κό οι­κο­δό­μη­μα του 17ου αι., α­νά­με­σα στις γρα­φι­κές Grand Place και Place du Theatre, το ο­ποί­ο α­πο­τε­λού­σε το κέ­ντρο ε­μπο­ρί­ου. Πί­σω α­πό τους α­πα­ρά­μιλ­λης αι­σθη­τι­κής τοί­χους του σε προ­σμέ­νουν α­γο­ρές βι­βλί­ων και λου­λου­διών. Σε πα­ρα­κεί­με­νο δρό­μο θα βρεις το L' Huitriere (κυ­ρί­ως πιά­τα α­πό €48, Rue des Chats Bossus 3, tel. +33 320 554 341), έ­να από τα δη­μο­φι­λέ­στε­ρα ε­στια­τό­ρια με ψά­ρι στη Γαλ­λί­α. Μπο­ρεί να σου κο­στί­σει κά­τι πα­ρα­πά­νω, αλ­λά σί­γου­ρα α­ξί­ζει! Για επι­δόρ­πιο, τί­μη­σε κά­τι α­πό την Patisserie Meert, διά­σημη για τις βά­φλες της (27 Rue Esquemoise, tel. +33 3 20 570 744, www.meert.fr).

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΡΩ­ΜΗ, ΓΙΑ­ΤΙ ΟΧΙ ΝΑ­ΠΟ­ΛΗ;

Για­τί να πας: Μπο­ρεί να εί­ναι θο­ρυ­βώ­δης και α­τί­θα­ση, ω­στό­σο η Νάπο­λη εκ­πέ­μπει μια ά­γρια ο­μορ­φιά που σε μυεί για τα κα­λά στην ι­διο­συ­γκρα­σί­α του ι­τα­λι­κού νό­του.

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Κλασι­κό ση­μεί­ο συ­νά­ντη­σης για ό­λους, η Piazza Garibaldi με την υ­παί­θρια α­γο­ρά της (mercato) α­πο­τε­λεί την ιδα­νι­κή α­φε­τη­ρί­α στη Νά­πο­λη. Σερ­γιά­νι­σε στη Spaccanapoli, το ι­στο­ρι­κό κέ­ντρο της πό­λης, και κα­τό­πιν στην Piazza Municipio, ό­που μπο­ρείς να θαυ­μά­σεις την υ­πέ­ρο­χη θέ­α α­πό το Castel Nuovo. Λί­γο πα­ρα­κά­τω βρί­σκεται το διά­ση­μο για την α­κου­στι­κή του Τeatro San Carlo (www.teatrosancarlo.it), το ε­πι­βλη­τι­κό κτή­ριο της Όπε­ρας. Ε­πό­με­νος σταθ­μός σου ο­φεί­λει να εί­ναι η στο­ά Galleria Umberto, έ­να ι­δα­νι­κό μέ­ρος για ψώ­νια αλ­λά και για να απο­λαύ­σεις έ­ναν ε­σπρέ­σο και τοπι­κά γλυ­κί­σμα­τα σε κά­ποια α­πό τις pasticceries που βρί­σκο­νται εκεί. Α­ξί­ζει ε­πί­σης μια βόλ­τα στα Quartieri Spagnioli, ό­που θα α­ντι­κρί­σεις χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές να­πο­λι­τά­νι­κες ει­κό­νες: στε­νά δρο­μά­κια, μπαλ­κό­νια με α­πλω­μένα ρού­χα και παι­διά να παί­ζουν πο­δό­σφαιρο! Για να γευ­τείς την τοπι­κή σπε­σια­λι­τέ πί­τσα Margherita, δεν έ­χεις πα­ρά να πας στο Brandi, μια α­πό τις πα­λαιό­τε­ρες πι­τσα­ρίες (Salita S. Anna di Palazzo 1-2, Via Chiaia, tel. +39 081 416 928, www.brandi.it).

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΒΕ­ΡΟ­ΛΙ­ΝΟ, ΓΙΑ­ΤΙ Ο­ΧΙ ΜΟ­ΝΑ­ΧΟ;

Για­τί να πας: Η πρω­τεύ­ου­σα της Βαυα­ρί­ας (αλ­λά και της μπύ­ρας!) στη νό­τια Γερ­μα­νί­α «πα­ντρεύ­ει» τα πα­νέ­μορ­φα πάρ­κα με τις α­ξιο­θαύ­μα­στες συλ­λο­γές μου­σεί­ων και την πα­ρα­δο­ση. Έ­τοι­μος για έ­να τα­ξι­δά­κι στο Μό­να­χο;

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο: Αρ­χί­ζο­ντας α­πό τη Marienplatz, την πλα­τεί­α στο κέ­ντρο της πό­λης, θα χα­ζέ­ψεις με το Νέ­ο Δη­μαρ­χεί­ο (Neues Rathaus), έ­να κτί­σμα νε­ο­γοτ­θικού ρυθ­μού δια­κο­σμη­μέ­νο με εμ­βλη­μα­τικά γλυ­πτά, αλ­λά και το Glockenspiel, έ­να πε­ρί­κομ­ψο ρο­λό­ι με τα­ξι­νο­μη­μέ­νους κι­νού­με­νους α­ριθ­μούς που πα­ρου­σιά­ζουν σκηνές α­πό με­σαιω­νι­κές πα­ρα­στά­σεις. Κατό­πιν, χά­ρα­ξε πο­ρεί­α για το Brandhorst Museum (εί­σο­δος €7, Theresienstrasse 35a, tel. +49 89 2380 52286, www.museum-brandhorst.de), τη με­γα­λύτε­ρη και σπουδαιό­τε­ρη γκα­λε­ρί τέ­χνης του Μο­νά­χου. Αν πε­τύ­χεις ή­λιο, φρό­ντι­σε να πε­ρά­σεις κά­ποιες ώ­ρες στον Εγ­γλέ­ζι­κο Κή­πο (Englischer Garten), α­πό τον ο­ποί­ο περ­νά­ει και ο πο­τα­μός Isar. Με €20 μπο­ρείς να πας για μι­σή ώ­ρα βόλ­τα με πα­ρα­δο­σια­κή ά­μα­ξα γύ­ρω α­πό την Κι­νέ­ζι­κη Πα­γό­δα (χα­ρα­κτη­ρι­στικό γνώ­ρι­σμα του κήπου) και την πα­νέ­μορ­φη λί­μνη. Για ψώ­νια, η Funf Hofe (Theatinerstrasse 15), μια στο­ά με κα­τα­στή­μα­τα, συ­νι­στά αρκε­τά κα­λή ε­πι­λο­γή, ε­νώ για φαγη­τό προ­τί­μη­σε το Essneun (Hans-Sachs-A-Strasse 9, tel. +49 89 2323 0935), ό­που οι κα­τα­πλη­κτι­κές version σε χοι­ρινό κρέ­ας ευ­φραί­νουν τον ου­ρα­νί­σκο.

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΒΙΕΝ­ΝΗ, ΓΙΑ­ΤΙ ΟΧΙ ΣΑΛ­ΤΖΜΠΟYΡΓΚ;

Για­τί να πας: Κτήρια που δεν ξε­φεύ­γουν από τη μνή­μη, με­λω­δι­κά κον­σέρ­τα αλ­λά και λα­χτα­ρι­στά strudels και σνί­τσελ, συ­νη­γο­ρούν πως στην πα­τρί­δα του Μό­τσαρ­τ, το Σάλ­τζμπουργκ της δυ­τι­κής Αυ­στρί­ας, σε πε­ρι­μέ­νουν α­λη­σμό­νη­τες στιγ­μές!

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Κοι­τά­ζο­ντας α­πό το Hohensalzburg, το πε­ρί­φη­μο κά­στρο και έ­να από τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα α­ξιο­θέ­α­τά του Σάλ­τζμπουργκ, βλέ­πεις το­πί­α που σου φαί­νο­νται γνω­στά. Κά­τι σου θυ­μί­ζουν, αλ­λά δεν μπο­ρείς να α­ντι­λη­φθείς τι α­κρι­βώς... Ε­δώ λοι­πόν έ­χει γυρι­στεί η «Με­λω­δί­α της ευ­τυ­χί­ας» -και μά­λιστα μπο­ρείς να ε­πι­σκε­φθείς τις συ­γκε­κρι­μένες κι­νη­μα­το­γρα­φι­κές το­πο­θε­σί­ες με οργα­νω­μέ­νο tour (κό­στος €39, tel. +43 662 883 211, www.panoramatours.com). Οπωσδή­πο­τε θα πρέ­πει να θαυμά­σεις α­πό κο­ντά και το Mirabell Park, ό­που υ­πάρ­χουν το ο­μώ­νυ­μο α­νάκτο­ρο και οι εκ­θαμ­βω­τι­κοί κή­ποι. Μιας και βρί­σκε­σαι στην πό­λη του Μό­τσαρ­τ, βέ­βαια, μην α­γνο­ή­σεις κά­ποιο κον­σέρ­το α­πό τα αρ­κε­τά που λαμ­βά­νουν χώ­ρα α­πό το Mozarteum Foundation, μια μη κερ­δο­σκο­πι­κή ορ­γά­νωση που με­λε­τά­ει το έρ­γο και τη ζω­ή του με­γά­λου συν­θέ­τη της πό­λης (www.mozarteum.at). Για τις τοπι­κές σπε­σια­λι­τέ (α­πό τις ο­ποί­ες το σνί­τσελ α­πο­τε­λεί ε­ξαι­ρε­τι­κή ε­πι­λο­γή) αλ­λά και για α­πο­λαυ­στι­κή μπύ­ρα ε­μπι­στεύ­σου το Kimpelstatter (Mullner Hauptsrasse 31, tel. +43 662 432 274), έ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό αυ­στρια­κό bistrot. Και ε­πει­δή δεν πρέ­πει να φύ­γεις και χω­ρίς το αυ­θε­ντι­κό strudel, πα­ράγ­γει­λε έ­να -εί­τε με μή­λο εί­τε με τυ­ρί- στο Cafe Bazar του ξε­νο­δο­χεί­ου Gasthof Βrandstaetter (Cafe Bazar, tel +43 662 874 278, www.hotel-brandstaetter).

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ Ε­ΔΙΜ­ΒΟΥΡ­ΓΟ, ΓΙΑ­ΤΙ ΟΧΙ ΓΛΑ­ΣΚΩ­ΒΗ;

Για­τί να πας: Μια πό­λη γε­μά­τη ε­νέρ­γεια που ξέ­ρει πώς να προ­σελ­κύει τον τα­ξι­διώ­τη. Αυ­τή εί­ναι η κο­σμο­πο­λί­τι­κη Γλα­σκώ­βη, στην κε­ντρο­δυ­τι­κή Σκω­τί­α, θα σε μα­γνη­τί­σει με την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή της, τα πο­λύ­βουα κα­ταστή­μα­τα και τις θε­α­τρι­κές σκη­νές της.

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Θα αρ­χί­σεις με μια βόλ­τα α­πό το Kelvingore Art Gallery and Museum (Argyle Street, tel. +44 141 287 2699, www.glasgowmuseums.com), με τα κομ­ψο­τε­χνή­μα­τα της σκω­τσέ­ζι­κης αλ­λά και ευ­ρω­πα­ϊ­κής τέχνης. Μια ε­πί­σκε­ψη στα κα­τα­στή­μα­τα της Ruthven Lane αλ­λά και της Buchanan Street θα πρέπει να προ­στε­θεί στο πρό­γραμ­μά σου, ε­νώ για CD, βι­βλί­α κα­θώς και πρω­τό­τυ­πα α­να­μνη­στι­κά δώ­ρα, υ­πάρ­χει μια ό­μορ­φη α­γο­ρά στη στο­ά De Courcy's Arcade (5-21 Cresswell Lane, tel. +44 141 334 6673). Κα­τό­πιν, πή­γαι­νε για μια μπύρα στο Mono bar (12 Kings Court, tel. +44 141 553 2400, www.monocafebar.com) και α­πό­λαυσέ την πα­γω­μέ­νη υ­πό τη συ­νο­δεί­α live μου­σικής. Τρι­γυ­ρί­ζο­ντας στην κομ­ψή πε­ριο­χή του West End, θα συ­να­ντή­σεις το Ubiquitous Chip (γεύ­μα α­πό €29, 12 Ashton Lane, tel. +44 141 334 5007, www.ubiquitouschip.co.uk), μια pub με ω­ραί­α αυ­λή και ε­δέ­σμα­τα που σί­γου­ρα θα σε συ­γκι­νή­σουν. Για μια τε­λευ­ταί­α γεύ­ση Γλα­σκώ­βης (κυ­ριο­λε­κτι­κά!), διά­λε­ξε το μι­κρό αλ­λά ζε­στό Crabshakk (1114 Argyle St, tel. +44 141 357 6401, www.crabshakk.com), με τα ε­ξαί­σια κα­βού­ρια!

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΒΑΡ­ΚΕ­ΛΩ­ΝΗ, ΓΙΑ­ΤΙ ΟΧΙ ΒΑ­ΛΕΝ­ΘΙΑ;

Για­τί να πας: Αρ­κε­τά μι­κρή για να την ε­ξε­ρευ­νή­σεις σε έ­να Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, αλ­λά αρ­κε­τά μεγά­λη για να σε κά­νει να νιώ­σεις πως έ­χει κι άλ­λα να σου α­πο­κα­λύ­ψει. Ά­φη­σε τα πλή­θη στη Βαρκε­λώ­νη κι α­να­κά­λυ­ψε πως, α­ράζο­ντας κά­τω α­πό τη σκιά μιας πορ­το­κα­λιάς με μια μπύ­ρα στο χέ­ρι, η ζωή εί­ναι πιο «γλυ­κιά» στη Βαλέν­θια, στη νο­τιοανα­το­λι­κή ά­κρη της Ι­σπα­νί­ας!

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο: Η πό­λη της πέ­ρα­σε πολύ γρή­γο­ρα α­πό πρω­τεύ­ου­σα της paella σε μια μη­τρόπο­λη του στυλ, στην ο­ποί­α το πα­λιό συ­να­ντά το σύγ­χρο­νο. Θα το δια­πι­στώ­σεις α­πό τα πρώ­τα σου κιό­λας βή­μα­τα στην Πόλη των Τε­χνών και των Ε­πι­στη­μών, την πι­νε­λιά του... δι­κού μας Σα­ντιά­γο Κα­λα­τρά­βα στην πε­ριο­χή (Ciudad de las Αrtes y las Ciencias, www.cac.es), ό­που πρό­κει­ται για έ­να χώ­ρο με αρ­κε­τές ε­πι­λο­γές για ψυ­χα­γω­γί­α· α­πό ό­πε­ρα και μου­σεί­α μέ­χρι προ­βο­λές σε πλα­νη­τά­ριο και ω­κε­α­νο­γρα­φι­κό πάρ­κο (το με­γα­λύ­τε­ρο της Ευ­ρώπης μά­λι­στα). Αρ­γό­τε­ρα, ε­πι­βάλλε­ται έ­νας πε­ρί­πατος στους πε­ρι­ποιη­μέ­νους κήπους στην κοί­τη του πο­ταμού Τuria, για να κλείσεις ι­δα­νι­κά με μια νο­σταλ­γι­κή βόλ­τα στην Πα­λιά Πό­λη. Για φαγη­τό, το πά­λαι πο­τέ στέ­κι του Έρ­νεστ Χέ­μιν­γουε­ϊ, La Pepica (Ave de Neptuno 6, +34 963 710 366, www.lapepica.com, πιά­τα α­πό €20), με το α­ξέχα­στο κα­λα­μά­ρι, δεν θα σε δια­ψεύ­σει! Μην πα­ρα­λεί­ψεις και την αυ­θε­ντι­κή paella valenciana στο Nou Raco Restaurant (C/Del Palmer 21, tel. +34 961 620 172, www.nouraco.com) στην ό­μορ­φη πε­ριο­χή Albufera, με τη Με­σό­γειο να α­πλώ­νε­ται στα πό­δια σου!

Ε­ΧΕΙΣ ΠΑ­ΕΙ ΜΟ­ΣΧΑ, ΓΙΑ­ΤΙ Ο­ΧΙ Α­ΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥ­ΠΟ­ΛΗ;

Για­τί να πας: Στη βο­ρειο­δυ­τι­κή άκρη της Ρωσί­ας, μια αυ­θε­ντι­κή «Τσα­ρί­να» στέ­κεται α­γέ­ρω­χη και γο­η­τευ­τι­κή στο πέ­ρα­σμα των αιώ­νων. Με ση­μά­δια που θυ­μί­ζουν το έν­δο­ξο πα­ρελ­θόν θα σε... ξε­μυα­λί­σει με τις δε­κά­δες γέ­φυρες, τα αρ­χο­ντι­κά κτήρια και τα ρο­μα­ντι­κά κα­νά­λια της.

Για έ­να τέ­λειο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο: Δεν γί­νε­ται να βρε­θείς στην Α­γί­α Πε­τρού­πο­λη και να μην ε­πι­σκε­φθείς τα πα­γκο­σμί­ου φή­μης μου­σεί­α, α­πό τα ο­ποί­α το φη­μι­σμέ­νο Ερμι­τάζ ξε­χω­ρί­ζει. Το μέ­ρος α­πό ό­που οι Τσά­ροι κυ­βερ­νού­σαν μέ­χρι την πτώση τους, φι­λο­ξε­νεί σή­με­ρα ε­κα­τομ­μύ­ρια εκ­θέ­μα­τα που θα σε κα­θη­λώ­σουν για ώρες (εί­σο­δος €14, The State Hermitage, +7 812 710 9625, www.hermitagemuseum.org). Έ­να άλ­λο must-see α­ξιο­θέ­α­το εί­ναι ο Να­ός του Ρέ­ο­ντος Αί­μα­τος ή αλ­λιώς Εκ­κλη­σί­α της Α­να­στά­σε­ως, έ­να πο­λύ­χρω­μο κτί­σμα με φα­ντα­σμα­γο­ρι­κή εμ­φά­νι­ση. Πρέ­πει ε­πι­πλέ­ον να δεις το Κά­στρο Πέ­τρου και Παύ­λου, ό­που υ­πάρ­χουν οι τάφοι των Ρο­μα­νόφ, ο Κα­θε­δρι­κός των Α­γί­ων Πέ­τρου και Παύ­λου με τις μαρ­μά­ρινες κο­λό­νες και τους λα­μπε­ρούς πο­λυε­λαί­ους, ο προ­μα­χώ­νας Να­ρί­σκιν και οι με­γα­λο­πρε­πείς αί­θου­σες. Περ­πά­τη­σε στην κε­ντρι­κή λε­ω­φό­ρο Nevsky Prospekt, έ­ναν α­πό τους δια­ση­μό­τε­ρους δρό­μους στη Ρω­σί­α και κύ­ριο ση­μεί­ο συ­νά­ντη­σης τό­σο των ντό­πιων ό­σο και των του­ρι­στών. Για φα­γη­τό ο­δη­γή­σου με κλει­στά μά­τια ως το Kilikia, με τις ξε­χω­ρι­στές το­πι­κές γεύ­σεις (26/40 Gorokhovaya Ulitsa, tel. +7 812 327 2208, πιά­τα α­πό €9).

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share