Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρωταθλητές του τουρισμού για το Πάσχα: Από τη Μύκονο μέχρι την Ύδρα - Τα πέντε νησιά που κρατούν τα πρωτεία (photos-video)

Με πληρότητες που αγγίζουν ακόμη και το 95%!

15 Απριλίου 2022 13:01
Πρωταθλητές του τουρισμού για το Πάσχα: Από τη Μύκονο μέχρι την Ύδρα - Τα πέντε νησιά που κρατούν τα πρωτεία (photos-video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κυριακή του Πάσχα πριν από τρία χρόνια και στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, στην Πάρο, ένα πρωτόγνωρο πάρτι έχει στηθεί από το μεσημέρι και μετά, με εκατοντάδες άτομα να στριμώχνονται όπου βρουν.

Γύρω στο απόγευμα ακόμα και οι ταράτσες των κτιρίων έχουν καταληφθεί από εκστασιασμένους εκδρομείς που χορεύουν από νησιώτικα μέχρι deep house, ενώ το «Salty», τo «Barbarossa» και η ταβέρνα του Μάριου έχουν γίνει ουσιαστικά ένα μαγαζί.

Στον «αφρό» του παγκόσμιου τουρισμού η Αθήνα: Η σπουδαία βαθμολογία της πόλης από το σύνολο των επισκεπτών της!

Την ίδια στιγμή στη Μύκονο το «Nammos» βίωνε ένα από τα γνωστά του πασχαλιάτικα πάρτι με Ρέμο στη διαπασών μέχρι αργά το βράδυ, όταν ακούστηκε το «My way», το κομμάτι που σήμανε το τέλος της βραδιάς.

Και ύστερα ήρθαν η πανδημία και η σιωπή ακόμη και σε γιορτές όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπου παραδοσιακά ο Έλληνας ταξιδεύει εντός και εκτός και διασκεδάζει μέχρι τα ξημερώματα. Κι αυτά τα ξημερώματα επιστρέφουν τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, όπως όλα συνηγορούν, αφού οι εκδρομείς έχουν ήδη κλείσει τις διακοπές τους σε δημοφιλείς προορισμούς. Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη αναμένεται να «βουλιάξουν» και όσοι νόμιζαν ότι τα πράγματα θα είναι κάπως χαλαρά, μάλλον το σκέφτονται ξανά.

τουρισμοσ-πασχα

Τα ακτοπλοϊκά δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα κοντεύουν να εξαφανιστούν και ήδη κάποιοι δεν βρίσκουν εισιτήριο επιστροφής με τα λεγόμενα γρήγορα καράβια, ενώ ακόμη και κάποια συμβατικά έχουν φουλάρει από αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί ότι ούτε οι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά αποθάρρυναν τον κόσμο, αφού πλέον για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο σε γρήγορο πλοίο θα χρειαστεί 700 ευρώ! Στη Σαντορίνη η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το 95%, ενώ θα γεμίσουν, ως συνήθως, η Ύδρα και οι Σπέτσες, που είναι πάντα υψηλά στις προτιμήσεις των εκδρομέων.

Τα Ματογιάννια στο επίκεντρο

Πριν από χρόνια, σε μια άλλη Μύκονο, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο «Caprice» ο κόσμος μέσα και έξω από το μαγαζί ήταν στα όρια της ασφυξίας, ενώ τα ελληνικά και ξένα σουξέ δονούσαν την ατμόσφαιρα. Τα χρόνια πέρασαν, το νησί άλλαξε και η πανδημία δεν το άφησε ανεπηρέαστο, αφού έζησε δύο «μουγκά» Πάσχα, από αυτά που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Φέτος όμως, όπως όλα δείχνουν, η Μύκονος θα ζήσει πιένες από τα παλιά, με μουσικές και πάρτι από αυτά που είχαν λείψει σε όλους.

Το Νησί των Ανέμων ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις ορδές των Ελλήνων εκδρομέων που το επισκέπτονται πλέον μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ήδη κάποια διάσημα παραλιακά κλαμπ, όπως το «Principote» στον Πάνορμο και το «Alemagou» στη Φτελιά, θα ανοίξουν από τη Μεγάλη Πέμπτη, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τη σεζόν, ενώ πολλά μαγαζιά στη Χώρα ετοιμάζονται πυρετωδώς.

Έτσι, αναμένεται ο κακός χαμός στα Ματογιάννια τη Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου, αλλά και το βράδυ της Ανάστασης σε μπαρ όπως το «Cosi», που επιστράτευσε τον γνωστό dj Γιάννη Λάχανο από την Αθήνα για το πάρτι μετά τη μαγειρίτσα.

Το «Αroma» στα Ματογιάννια, το «Queen», τα εστιατόρια και τα μπαράκια της Μικρής Βενετίας αναμένεται να πλημμυρίσουν από Έλληνες εκδρομείς που σίγουρα θα βρουν πιο χαμηλές τιμές στα καταλύματα αυτή την περίοδο.

Αξιοθέατα ο Eπιτάφιος στον Πύργο και το ηλιοβασίλεμα

Το ηλιοβασίλεμά της παραμένει μοναδικό, ενώ το Πάσχα εκεί είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό, ειδικά για τους φανατικούς θαυμαστές της Σαντορίνης, που ετοιμάζεται και αυτή να υποδεχτεί τους εκδρομείς. «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από τρία έτη που θα έχουμε επισκέπτες στο νησί για τις διακοπές του Πάσχα.

Στη Σαντορίνη υπάρχει ήδη μεγάλη προσέλευση τουριστών διότι οι πτήσεις τσάρτερ έχουν ήδη ξεκινήσει. Μέχρι τώρα ο Απρίλιος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα με τις αφίξεις και την κίνηση που υπάρχει σε όλα τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή αγγίζει το 60%-70%.

Δεν είναι ανοιχτά όλα τα ξενοδοχεία, μια που κάποια θα ανοίξουν αργότερα. Αυτό το Σαββατοκύριακο, εξαιτίας του Καθολικού Πάσχα στις 17 Απριλίου, θα ανοίξουν κι άλλα, με αποτέλεσμα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα πάνω από το 50% των ξενοδοχείων να είναι ανοιχτό.

Πιστεύω πως αν δεν έχουμε κάποια επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, η σεζόν για τη Σαντορίνη θα αγγίξει τα νούμερα του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ για όλους μας και ίσως καταφέρουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος του ’20 και του ’21 που δημιούργησαν πολλά χρέη και υποχρεώσεις», τονίζει ο ξενοδόχος Αντώνης Ηλιόπουλος.

Ο Eπιτάφιος στον Πύργο είναι ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο, αλλά και σε πολλά άλλα χωριά, όπως το Εμπορείο στο Μεγαλοχώρι, όπου οι ντόπιοι κάθε χρόνο αναβιώνουν τα δικά τους έθιμα. Μετά την Ανάσταση κλαμπ και μπαρ αναμένεται να αναστενάξουν από κόσμο.

Πόλος έλξης Νάουσα και Παροικιά

Το αντίπαλον δέος της Μυκόνου, η Πάρος, αναμένεται να στενάξει φέτος από τους εκδρομείς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια την τιμούν ιδιαιτέρως, αφού ειδικά την Κυριακή του Πάσχα στη Νάουσα στήνεται ένα τρελό γλέντι στο γραφικό λιμανάκι της. Το 2019 οι φωτογραφίες με τους εκδρομείς να έχουν ανέβει σε μπαλκόνια και ταράτσες ήταν εντυπωσιακές.

Και φέτος όμως το Πάσχα θα γίνει ένα ατέλειωτο πάρτι, όπως φαίνεται και από τα όσα λέει ο γνωστός εστιάτορας Μάριος Τσαχπίνης: «Έχουμε ξεκινήσει ήδη να βλέπουμε τους πρώτους τουρίστες στην Πάρο, κάτι που μας έχει εκπλήξει, γιατί νωρίς τον Απρίλιο δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι. Η τάση, εκτός απροόπτου, δείχνει πως θα έρθει κόσμος στο νησί, κι αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις για τις ημέρες του Πάσχα και του καλοκαιριού.

τουρισμοσ-πασχα

Για την πασχαλινή περίοδο δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, όπως κάθε χρόνο. Αυτό εξαρτάται από το πότε πέφτει χρονικά η γιορτή. Φέτος θα είναι ανοιχτά λιγότερα από το 50% των ξενοδοχείων και κυρίως όσα είναι κοντά σε Νάουσα και Παροικιά.

Σε επίπεδο αφίξεων περιμένουμε η σεζόν να ξεπεράσει σε αριθμό εκείνον του 2019». Μέχρι ώρας ξέρουμε ότι τα περίφημα πάρτι θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή του Πάσχα στο λιμανάκι της Νάουσας, όπου χιλιάδες κόσμου από το πρωί μέχρι το βράδυ διασκεδάζει με την καρδιά του, όπως και όλες οι λιτανείες της Μεγάλης Παρασκευής με τους επιτάφιους στα γραφικά καλντερίμια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι που προσπάθησαν αυτή την εβδομάδα να κλείσουν τραπέζι στον «Μάριο» πληροφορήθηκαν ότι οι κρατήσεις για την Κυριακή του Πάσχα είχαν κλείσει εδώ και ενάμιση μήνα!

Κατάνυξη στη Ριβιέρα του Αργοσαρωνικού

Σημαντικές πληρότητες καταγράφονται από τώρα και για τις Σπέτσες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν προνοήσει να κάνουν τις κρατήσεις τους για Ανάσταση στη Ριβιέρα του Αργοσαρωνικού. Οπως εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού Παναγιώτης Λυράκης, παρότι πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία εξαιτίας της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο των Σπετσών, για το φετινό Πάσχα επικρατεί αισιοδοξία.

Ήδη τα πρώτα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, που είναι ανοιχτά από την 25η Μαρτίου, έχουν ξεκινήσει να δέχονται τις κρατήσεις τους για την πασχαλινή περίοδο, με το ποσοστό της πληρότητας τη Μεγάλη Εβδομάδα να ξεπερνά το 70%.

Μεγάλα τα ποσοστά των κρατήσεων και στο βραβευμένο εστιατόριο «On The Verandah» του θρυλικού «Poseidonion Grand Hotel», το οποίο επιφυλάσσει για ακόμα μία χρονιά ένα θερμό καλωσόρισμα στους επισκέπτες του νησιού. Το ξενοδοχείο που θεωρείται σήμα κατατεθέν του νησιού άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 από τον ευεργέτη Σωτήριο Ανάργυρου.

τουρισμοσ-πασχα

Στις Σπέτσες θα αναβιώσουν και όλα τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Έτσι, τη Μεγάλη Παρασκευή πολλοί θα είναι αυτοί που θα ζήσουν από κοντά στιγμές κατάνυξης όταν οι περιφορές των Επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Αναλήψεως, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Ιωάννη θα συναντηθούν στην πλατεία του «Poseidonion».

Hδη κάποιοι άτυχοι δεν μπορούν να βρουν τραπέζι σε γνωστά εστιατόρια του νησιού, τα οποία έχουν ήδη κλείσει για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα.

Έθιμα συνυφασμένα με τη θάλασσα

Οι διακοπές του Πάσχα θα είναι ξεχωριστές στην Ύδρα, ένα νησί που τιμούν δεόντως οι εκδρομείς εδώ και δεκαετίες, με τα ξενοδοχεία και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις να είναι από τώρα ανοιχτά. Ήδη οι πληρότητες για τις εορταστικές ημέρες αγγίζουν τον 60%, με την πρόεδρο των ξενοδόχων Μαρία Πιερρουτσάκου-Κλαδάκη να θεωρεί σίγουρο πως το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες:

τουρισμοσ-πασχα

«Οι πρώτες κρατήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη να γίνονται με αργό ρυθμό μεν, σε σχέση με τις χρονιές πριν τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μιλάμε για μια πληρότητα που φτάνει στο 60%.

Η εστίαση στο νησί έχει ανοίξει από την 25η Μαρτίου, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία. Το νησί είναι πανέμορφο, τα πάντα είναι ανθισμένα. Πιστεύω πως η πληρότητα θα αυξηθεί κι άλλο, απλώς τα γεγονότα με την Ουκρανία έχουν πάει λίγο πίσω την απόφαση για τις πασχαλινές διακοπές».

Διαχρονικά η Ύδρα το Πάσχα συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον κι αυτό γιατί τα ήθη και τα έθιμα του νησιού είναι συνυφασμένα με τη θάλασσα. Την παράσταση κάθε χρόνο κλέβει ο «Θαλασσινός Επιτάφιος» στο λιμανάκι του Καμινιού, όπου τα άτομα που τον μεταφέρουν μπαίνουν μαζί του μέσα στη θάλασσα για την ευλογία των ναυτικών, μια παράδοση που κρατά αιώνες.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share