Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα "κοσμήματα" της Πελοποννήσου - Γιατί αξίζει να τα επισκεφτείς

Θα τα λατρέψεις!

31 Μαρτίου 2022 11:11
Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα
Από Αγάπη Μυργιώτη

Απέχει 2 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και αποτελεί ένα από τα αξιολογότερα ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και ευρύτερα της Ελλάδας. Στην αρχαιότητα λατρευόταν εκεί η θεά Δήμητρα και ο Ίππιος Ποσειδώνας, τα ερείπια του ναού του οποίου σώζονται στην είσοδο προς το χωριό Μαγούλιανα.

Ο λόγος για την Βυτίνα, το κόσμημα της Πελοποννήσου... Με την ευκαιρία ανακαλύψτε τη Μάνη, τον ιδανικό προορισμό για το Πάσχα.

Αν έχετε στη διάθεσης σας λίγες μερούλες... ακόμα και ένα διήμερο, η Βυτίνα είναι ένας ιδανικός προορισμός για αποκέντρωση και επαφή με τη φύση και την παράδοση.

Το ταξίδι είναι ιδανικό να συνδυαστεί με την επίσκεψη και σε Στεμνίτσα και Δημητσάνα. Ωστόσο, η Βυτίνα είναι το πιο ιδανικό σημείο για να μείνετε καθώς έχει πιο φθηνά καταλύματα, ενώ βολεύει καλύτερα και για τις μετακινήσεις σε άλλα μέρη.

Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε την Βυτίνα, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα...

Βυτίνα: Τι να κάνεις

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

Στην πλατεία της Βυτίνας θα βρεις το Λαογραφικό Μουσείο. Είναι ένα μουσείο μικρό σε έκταση αλλά γεμάτο ιστορία και πολιτισμό.

Η είσοδος στο Μουσείο είναι 1 ευρώ... πολύ μικρό αντίτιμο για τα τόσα που θα μάθετε και θα δείτε μέσα σε λίγη μόνο ώρα. Πού μαγείρευαν οι άνθρωποι παλιά; Πώς φτιάχνανε τα ρούχα τους; Πώς επισκεύαζαν τα παπούτσια τους; Αυτά είναι μερικά από τα όσα θα μάθετε.

Αν είστε τυχεροί θα πετύχετε στην ξενάγηση του Κύριο Φώτη, πρόεδρο της Κοινώτητας και έναν από τους πιο γλαφυρούς ξεναγούς που έχετε συναντήσει. Ίσως η ξενάγηση με τον Κ. Φώτη... είναι από τις λίγες φορές που μία ξενάγηση είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Λαογραφικό Μουσείο

Πετρόκτιστος Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα

Πάνω στην πλατεία θα συναντήσεις και τον πετρόκτιστο Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα για να ανάψεις ένα κεράκι.

Βόλτα στα στενάκια

Η βόλτα στα στενάκια της Βυτίνας είναι απαραίτητη. Θα δεις όμορφα γραφικά σημεία, κτήρια ντυμένα με πέτρα και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα.

Μην ξεχάσεις να αγοράσεις μέλι βανίλιας και χειροποίητα μακαρόνια

Η Βυτίνα φημίζεται για το μέλι βανίλιας της και είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια.

Χειροποίητα προϊόντα Βυτίνας

Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου.

Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη (κάτω από 30%) ποτέ δεν κρυσταλλώνει, ακόμη και μετά από χρόνια.

Μάλιστα, έχει τεράστια θρεπτική αξία, ενώ έχει κερδίσει και πολλά βραβεία (θα τα δείτε και στο μουσείο).

Χειροποίητα προϊόντα Βυτίνας

Φυσικά, μην παραλείψεις μαζί με το μέλι βανίλιας να πάρεις και χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις και είναι πολύ νόστιμα.

Χειροποίητα προϊόντα Βυτίνας

Βόλτα με άλογα

Στη Βυτίνα μπορείς επίσης να απολαύσεις μία βόλτα με άλογο. Δίπλα στο Ξενοδοχείο Mylaon Boutique Hotel & Spa βρίσκεται το Vytina Horse Club, όπου μπορείς να γνωρίσεις τα άλογα κάνοντας βόλτες με αυτά εντός του μανέζ, καθώς επίσης και Ελεύθερη Ιππασία σε διαδρομές και μονοπάτια του Μαινάλου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Αν επισκεφτείς την Βυτίνα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.

Βυτίνα: Που να φας

Χειροποίητη τυρόπιτα από τον φούρνο του χωριού

Στην πλατεία του χωριού θα συναντήσεις ένα φούρνο - καφέ, με το όνομα "La Casa De Cafe"... μην παραλείψεις να πάρεις χειροποίητη τυρόπιτα.

Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα 'κοσμήματα' της Πελοποννήσου - Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς

Ταβέρνα η Κληματαριά

Μπαίνοντας μέσα στην Κληματαριά θα νιώσεις αμέσως την ζεστασιά του μαγαζιού. Το μαγαζί αποτελείτε από δυο χώρους. Στον μέσα χώρο θα συναντήσεις ένα παραδοσιακό τζάκι διακοσμημένο με παλιά οικιακά σκεύη, που θα σου θυμίσει παλιό αρχοντικό. Το φαγητό είναι φρέσκο και πεντανόστιμο.

Ξεχωρίζει ο κόκορας και η παραδοσιακή σπανακόπιτα.

 Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα 'κοσμήματα' της Πελοποννήσου - Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς
 Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα 'κοσμήματα' της Πελοποννήσου - Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς
 Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα 'κοσμήματα' της Πελοποννήσου - Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς

Στεμνίτσα: Τι να κάνεις

Βόλτα στο Κάστρο

Το σημείο στην Στεμνίτσα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις, είναι... η Συνοικία του Κάστρου, στο ύψωμα της νότιας πλευράς. Εκεί θα δεις την Παναγία Μπαφερώ, το ηρώον και μία από τις πιο εντυπωσιακές θέες. Με πιάτο όλο το χωριό και τον ουρανό να ανοίγετε μπροστά σου... θα μαγευτείς.

Επειδή όμως μία εικόνα χίλιες λέξεις... δείτε την υπέροχη θέα!

Κάστρο Στεμνίτσα

Κάστρο Στεμνίτσα

Παναγία Μπαφέρω

Στη Στεμνίτσα υπάρχουν πολλές Βυζαντινές εκκλησίες που λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Η σημαντικότερη είναι η Παναγία η Μπαφέρω του 12ου αιώνα και είναι χτισμένη στο ύψωμα του Κάστρου.

Επαλ Γορτυνία Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας

Στη Στεμνίτσα της Αρκαδίας λειτουργεί Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄70 από το Κέντρο Χειροτεχνίας - Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Στη συνέχεια λειτούργησε ως (δημόσιο) Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (Τ.Ε.Ε.) και από το σχολικό έτος 2007-08 ως δημόσια Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ).

Σήμερα πλέον λειτουργεί ως ΕΠΑ.Λ. και Δημόσιο ΙΕΚ συνεχίζοντας την μεγάλη παράδοση της τέχνης της Αργυροχρυσοχοΐας.

Αξίζει να επισκεφτείτε το πετρόκτιστο κτήριο που στέκει περίφανο.

Επαλ Γορτυνία Αργυροχρυσοχοίας Στεμνίτσας

Άγιοι Ανάργυροι ή Τρεις Ιεράρχες

Δίπλα στη σχολή Αργυροχρυσοχοΐας βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι χτισμένο το 1715.

Βόλτα στα στενάκια

Η Στεμνίτσα είναι ένα μικρό χωριουδάκι, με λίγα μαγαζιά και παραδοσιακές ταβέρνες. Αξίζει να κάνεις βόλτα στο πλακόστρωτο χωριό και να μιλήσετε με τους ντόπιους.

 Βυτίνα - Στεμνίτσα - Δημητσάνα: Τα 'κοσμήματα' της Πελοποννήσου - Γιατί αξίζει να την επισκεφτείς

Δημητσάνα: Τι να κάνεις

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Όταν βρεθείς στη Δημητσάνα μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Η Μονή Αιμυαλών

Στο φαράγγι του Λούσιου και σε εντυπωσιακό τοπίο, 3 χιλ. από τη Δημητσάνα (68 χλμ. από Τρίπολη) βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών, που ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα Είναι κτισμένη στη ρίζα μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ισβορα. Είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου.

Ο Ληνός των Κολοκοτρωναίων

Κοντά στη Μονή Αιμυαλών βρίσκεται ο «Ληνός των Κολοκοτρωναίων», όπου βρήκαν ηρωικό θάνατο, ο αδερφός και συγγενείς του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

Δημητσάνα: Που να φας

Στο Κιούπι

Το Κιούπι, είναι ένα εστιατόριο με παραδοσιακό φαγητό, ευχάριστη ατμόσφαιρα και καλή μουσική, ενώ τα μεγάλα ξύλινα παράθυρα που δεσπόζουν στον χώρο χαρίζουν εκπληκτική θέα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή πίτα.

Στο Κιούπι - Δημητσάνα

Στο Κιούπι - Δημητσάνα

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share