Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κρίσιμες ώρες για τη Ryanair: Ραγδαίες εξελίξεις

Το... παγκόσμιο ζήτημα επανήλθε

22 Ιανουαρίου 2022 15:14
Κρίσιμες ώρες για τη Ryanair: Ραγδαίες εξελίξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κρίσιμες ώρες περνούν στη Ryanair, καθώς μια πτήση της έγινε... κανονικό πολιτικό ζήτημα, φέρνοντας εξελίξεις για την αεροπορική εταιρεία, που έκανε παράλληλα μια μεγάλη ανατροπή.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερις κυβερνητικούς αξιωματούχους της Λευκορωσίας για αεροπειρατεία, υποστηρίζοντας ότι συνωμότησαν για να κατασκευάσουν ψευδή απειλή για βόμβα, με αφορμή την οποία ανάγκασαν πέρυσι επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλλάβουν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Στο κατηγορητήριο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, οι Λευκορώσοι αξιωματούχοι κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία για να συγκαλύψουν το ψεύτικο σχέδιο για την απειλή βόμβας μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 τον Μάιο στο Μινσκ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος, που μετέφερε 126 επιβάτες, εκτελούσε το δρομολόγιο από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν οι Λευκορώσοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημέρωσαν τους πιλότους για την υποτιθέμενη απειλή. Μετά την αποβίβαση του αεροσκάφους, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας συνέλαβαν τον Προτάσεβιτς, ο οποίος ζούσε εξόριστος στη Λιθουανία.

Η φερόμενη συνωμοσία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, το ποινικό δίκαιο των ΗΠΑ και δυνητικά έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων Αμερικανών πολιτών και πολλών άλλων αθώων επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι - οι Leonid Mikalaevich Churo, Oleg Kazyuchits και δύο άλλοι αξιωματούχοι των οποίων τα πλήρη ονόματα δεν έγιναν γνωστά - αντιμετωπίζουν την κατηγορία εγκληματικής συνωμοσίας για τη διάπραξη αεροπειρατείας. Ο Churo είναι γενικός διευθυντής της κρατικής αρχής αεροναυτιλίας της Λευκορωσίας και ο Kazyuchits είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην αρχή. Οι άλλοι δύο εργάζονται για τις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, το οποίο απήγγειλε τις κατηγορίες, ανέφερε ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι. Η καταδίκη για συνωμοσία επιφέρει μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης και ελάχιστη ποινή 20 ετών.

Να σημειωθεί ότι πριν νωρίτερα είχε δημοσιευθεί έκθεση των Ηνωμένων Εθνών η οποία αμφισβήτησε επίσης την αληθοφάνεια των δηλώσεων που έχουν κάνει Λευκορώσοι αξιωματούχοι σχετικά με τα γεγονότα.

Η Λευκορωσία έχει ήδη υποστεί ένα κύμα κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία και τον Καναδά για την εκτροπή της πτήσης.

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share