Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σκωτία: Τα εντυπωσιακά κάστρα, το κυνήγι φαντασμάτων και το τέρας του Λοχ Νες

Θα ερωτευθείς την χώρα...

17 Ιανουαρίου 2022 11:14
Σκωτία: Τα εντυπωσιακά κάστρα, το κυνήγι φαντασμάτων και το τέρας του Λοχ Νες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Σκωτία, αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρίζεται κυρίως σε δύο περιοχές, στις ορεινές περιοχές (Χάιλαντς), και στις πεδινές περιοχές (Λόουλαντς). Αντίστοιχα οι κάτοικοί της, που είναι κυρίως κέλτικης προέλευσης, χωρίζονται σε ορεινούς (Χάιλαντερς) και πεδινούς (Λόουλαντερς). Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ 4 + 1 ορεινά χωριά ιδανικά για χειμερινή εκδρομή.

Οι Χάιλαντερς είναι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους, τους πιο γνήσιους Σκωτσέζους, ζούνε στα ορεινά, κυρίως στα βόρεια της χώρας, και στη γλώσσα τους υπάρχουν πολυάριθμα ιδιωματικά στοιχεία και σίγουρα περισσότερα απ' ό,τι στην καθομιλουμένη των Λόουλαντερς, των κατοίκων των πεδινών περιοχών, κυρίως στο νότο της χώρας και των μεγαλύτερων πόλεων, του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης, που δέχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης και γειτνίασης με την Αγγλία πιο εύκολα την αγγλική επιρροή.

Ταξίδι που πρέπει σίγουρα να κάνεις μία φορά στη ζωή σου

Η Σκωτία είναι η χώρα των μύθων, των κάστρων, των highlands και του whiskey και αναμφίβολα αποτελεί έναν προορισμό που σίγουρα πρέπει να επισκεφτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου!

Η εκπληκτική θέα, τα παραδοσιακά φαγητά, τα πανέμορφα χωριά, τα κάστρα, η παλιά πόλη του Εδιμβούργου θα σε κάνουν πραγματικά να ερωτευθείς το μέρος.

Τα κάστρα

Η Σκωτία είναι γεμάτη με κάστρα, μάλιστα κάποτε υπήρχαν στη χώρα συνολικά 2.000. Μία επίσκεψη στην μαγική χώρα των μύθων, θα σε κάνει να νιώσεις ότι ταξιδεύεις μέσα σε ένα παραμύθι και σε μία άλλη εποχή.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα

Κάστρο Eilean Donan

Σκώτια: Η χώρα των μύθων με τα πανέμορφα κάστρα που σε κάνει να ερωτευθείς

Το Κάστρο Eilean Donan είναι ίσως το πιο αναγνωρισμένο κάστρο της Σκωτίας. Βρίσκεται σε ένα γραφικό ορεινό τοπίο σε ένα μικρό νησί που περιβάλλεται από τρεις θαλάσσιες λίμνες - Loch Alsh, Loch Duich και Loch Long.

Οι ομάδες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην ιστορία της Σκωτίας, και το κάστρο Eilean Donan ήταν το οχυρό για τις οικογένειες Mackenzie και Macrae. Το κάστρο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Το κάστρο καταστράφηκε τον 17ο αιώνα και ξαναχτίστηκε τον 20ό αιώνα.

Κάστρο του Εδιμβούργου

 Σκώτια: Η χώρα των μύθων με τα πανέμορφα κάστρα που σε κάνει να ερωτευθείς

Το κύριο αξιοθέατο στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, είναι το Κάστρο του Εδιμβούργου. Καθισμένος πάνω στο Κάστρο Ροκ, έχει υπέροχη θέα στην πόλη και πάνω από 1,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Ιστορικά, το κάστρο του Εδιμβούργου έχει σημασία ως προπύργιο, αλλά υπήρξε επίσης βασιλική κατοικία.

Ως ένα από τα σημαντικότερα σκωτσέζικα φρούρια και οχυρά, το κάστρο έχει εμπλακεί σε ιστορικές διαταραχές και συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας και της αύξησης του Jacobite. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το κάστρο έχει υποβληθεί σε πάνω από 20 πολιορκίες κάνοντας το πιο πολιορκημένο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας είναι το παλαιότερο τμήμα του κάστρου που σώζεται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται από τις αρχές του 12ου αιώνα.

Κάστρο Glamis

 Σκώτια: Η χώρα των μύθων με τα πανέμορφα κάστρα που σε κάνει να ερωτευθείς

Το Κάστρο Glamis στην Ανατολική Σκωτία στην πεδινή κοιλάδα του Strathmore έχει μια γεμάτη ιστορία. Ο Σαίξπηρ χαρακτήρισε το Κάστρο Glamis σε ένα από τα πιο διάσημα έργα του "Macbeth", παρόλο που ο ιστορικός βασιλιάς Macbeth δεν κατοικούσε ποτέ στο κάστρο.

Από τον 14ο αιώνα, το κάστρο Glamis αποτελεί την προγονική έδρα των Earls of Strathmore και Kinghorne. Σε πιο πρόσφατη ιστορία, η Βασίλισσα Ελισάβετ η Βασίλισσα Μητέρα κάλεσε το Κάστρο Γκλάμις, το παιδικό της σπίτι και η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα γεννήθηκε εκεί.

Το αρχικό κάστρο στη θέση αυτή χτίστηκε γύρω στον 10ο ή τον 11ο αιώνα. Πριν το κάστρο έγινε βασιλικό κάθισμα, χρησιμοποιήθηκε ως Royal Lodge.

Ο σχεδιασμός του κάστρου βασίζεται σε ένα παλιό σπίτι του πύργου. Το κάστρο έχει υποστεί προσθήκες και βελτιώσεις από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Κάστρο Balmoral

 Σκώτια: Η χώρα των μύθων με τα πανέμορφα κάστρα που σε κάνει να ερωτευθείς

Το κάστρο Balmoral βρίσκεται στη Βορειοανατολική Σκωτία στο Aberdeenshire. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, το κάστρο έχει χρησιμοποιηθεί από μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Μέχρι σήμερα το κάστρο παραμένει στην ιδιωτική κατοχή της βασιλικής οικογένειας.

Το αρχικό κάστρο, λόγω των περιορισμών του μεγέθους του, κατεδαφίστηκε μετά την κατασκευή του σημερινού κάστρου το 1856. Κατασκευάστηκε με στυλ αρχιτεκτονικής βαπτιστικής σκωτίας, το σχέδιο του κάστρου δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα William Smith που εδρεύει στο Αμπερντίν, ωστόσο ο Πρίγκιπας Άλμπερτ, σύζυγος στη βασίλισσα Victoria, έκανε σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό. Το κάστρο διαθέτει πυργίσκους πύργου και πέργκολας, οι οποίοι αποτελούν υπογραφή σε αυτό το αρχιτεκτονικό στυλ.

Τεχνικά, το Κάστρο Balmoral δεν είναι πραγματικά ένα κάστρο αλλά εξοχικό σπίτι.

Την εποχή του πρόωρου θανάτου της Princess Diana το 1997, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'κατοικούσε στο Κάστρο Balmoral.

Ξενάγηση φαντασμάτων και μυστηρίων

Το Εδιμβούργο, όπως όλη η Σκωτία, φημίζεται για τις ιστορίες φαντασμάτων του. Λίγο έξω από τον Καθεδρικό του St Giles, στο Royal Mile, δηλαδή το δρόμο που οδηγεί από το κάστρο στην πόλη, ξεκινάνε οι ξεναγήσεις στο υπόγειο, μυστηριακό Εδιμβούργο. Η ξενάγηση είναι πραγματική εμπειρία, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και ευτυχώς στο τέλος σερβίρουν σφηνάκια ουίσκι. Θα το χρειαστείς ακόμα κι αν δεν πιστεύεις στα φαντάσματα!

Haggis

Το haggis είναι πολύ παραδοσιακό φαγητό και ο,τι και να σας πούνε πρέπει να το φάτε, έτσι για την εμπειρία. Προσωπικά μου άρεσε. Δεν ξετρελάθηκα (δεν είναι ούτε πίτσα ούτε Μερέντα), αλλά είναι μια χαρά σαν γεύση, τίποτα το τρομερό. Είναι βασικά μπόλια γεμιστή με κιμά και μυρωδικά, σαν τις σεφταλιές και τα γιαπράκια, με το κρέας να σερβίρεται χωριστά, με πουρέ πατάτας και σάλτσα.

Τέρας του Λοχ Νες ή Τέρας του Λόχνες έχει επικρατήσει να ονομάζεται θρυλούμενο θαλάσσιο ερπετό (κρυπτίδιο) που σύμφωνα με το μύθο ζει στη λίμνη Νες της βόρειας Σκωτίας. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης της κρυπτοζωολογίας. Απαντάται συχνά και με το όνομα Νέσι (αγγλ. Nessie). Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος στη λίμνη του Λοχ Νες χρονολογούνται από τον 6ο περίπου αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.

Το τέρας του Λοχ Νες

Στις πρώτες σύγχρονες αναφορές ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1932, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο είδος , όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια της θάλασσας. Αργότερα αποδείχθηκε πως η περιγραφή του ήταν κάπως υπερβολική.

Έκτοτε ακολούθησαν περισσότερες μαρτυρίες και διαφορετικές αναφορές σε ένα «τέρας» μήκους από 6 έως 124 πόδια. Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε μια φωτογραφία της Νέσι, γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρουργού», δημιούργημα του χειρουργού Ρόμπερτ Γουίλσον. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο. Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1995 από μια ομάδα ερευνητών. Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλούμενο.

Arthur's Seat

Ως Κάθισμα του Αρθούρου είναι γνωστή η κορυφή του λόφου που βρίσκεται δίπλα στο Εδιμβούργο και εντός του Πάρκου Χόλυρουντ (Holyrood Park). Ο λόφος έχει ύψος 251 μέτρα, βρίσκεται ένα μίλι ανατολικά του κάστρου του Εδιμβούργου και η θέα της πόλης από την κορυφή είναι εξαιρετική. Καθώς η ανάβαση είναι εύκολη (αν και είναι προσβάσιμος από όλες τις πλευρές, ευκολότερη είναι η πρόσβαση από τα ανατολικά) πολλοί κάτοικοι του Εδιμβούργου ανεβαίνουν εκεί όταν θέλουν να κάνουν ένα περίπατο.

Ο λόφος, όπως και ο βράχος όπου είναι χτισμένο το κάστρο του Εδιμβούργου, σχηματίστηκε από ένα σβησμένο ηφαίστειο της Λιθανθρακοφόρου περιόδου (περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια πριν), το οποίο διαβρώθηκε από έναν παγετώνα που μετακινήθηκε από δυτικά προς ανατολικά στη διάρκεια της τεταρτογενούς περιόδου. Έτσι δημιουργήθηκε και ο γκρεμός από βασάλτη Σάλσμπουρι Κραγκς(Salisbury Crags) στα δυτικά. Ο λόφος μοιάζει πολύ από γεωλογική άποψη και από άποψη εγγύτητας σε αστική περιοχή με τον Κέιβχιλ (Cavehill) στο Μπέλφαστ.

Το Κάθισμα του Αρθούρου και το Σάλσμπουρι Κραγκς συνέβαλαν στη διατύπωση της σύγχρονης γεωλογίας. Παρατηρώντας τα δύο αυτά σημεία ο γεωλόγος Τζέιμς Χάττον (James Hutton) υποστήριξε ότι η απόθεση των ιζημάτων και ο σχηματισμός των πυριγενών πετρωμάτων πρέπει να έγιναν σε διαφορετικές περιόδους και με διαφορετικό τρόπο από ότι πίστευαν μέχρι τότε.

Ben Nevis

Το Μπεν Νέβις (αγγλικά: Ben Nevis, σκωτικά γαελικά: Beinn Nibheis) είναι το ψηλότερο βουνό στις Βρετανικές Νήσους, με ύψος 1.345 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στο Ινβερνές-σάιρ, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, στο δυτικό άκρο των Γκράμπιων Ορέων στην περιοχή του Λότσαμπερ, κοντά στην πόλη Φορτ Ουίλιαμ. Η κορυφή είναι το ψηλότερο σημείο σε ακτίνα 739 χιλιομέτρων.

Το βουνό είναι δημοφιλής προορισμός, προσελκύοντας τουλάχιστον 100.000 αναβάτες τον χρόνο, εκ των οποίων περίπου τα τρία τέταρτα χρησιμοποιούν το μονοπάτι Ντάνκεϊ από το Γκλεν Νέβις. Ο ύψους 700 μέτρων γκρεμός στο βόρειο μέτωπο του βουνού είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στη Σκωτία, προσφέροντας αναβάσεις και αναρριχήσεις όλων των βαθμών δυσκολίας. Είναι επίσης η κύρια περιοχή στη Σκωτία για ανάβαση σε πάγους.

Η κορυφή, η οποία είναι ο δόμος ενός αρχαίου ηφαιστείου, έχει ερείπια αστεροσκοπείου το οποίο χρησιμοποιήθηκε συνεχόμενα από το 1883 μέχρι το 1904. Τα μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν εκείνη την περίοδο εξακολουθούν να είναι σημαντικά για την κατανόηση του ορεινού καιρού της Σκωτίας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share