Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μια φορά και έναν καιρό ήταν...: 5 +1 παραμυθένια κάστρα στον κόσμο (Βίντεο)

Μαγικό ταξίδι

15 Δεκεμβρίου 2021 13:55
Μια φορά και έναν καιρό ήταν...: 5 +1 παραμυθένια κάστρα στον κόσμο (Βίντεο)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι γνωστή η μαγική ομορφιά των κάστρων και σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ονειρευτεί αμέτρητες φορές να ταξιδέψετε σε ένα από τα πιο παραμυθένια κάστρα του κόσμου. Αυτά τα εμβληματικά κτήρια κρύβουν στους τοίχους τους μεγάλη ιστορία και είναι γεμάτα εμπειρίες, σκοτεινές και καλές.

Εσείς έχετε επισκεφτεί ποτέ κάποιο από τα παρακάτω κάστρα; Ας ταξιδέψουμε μέσα από μερικά βίντεο μέχρι τα πιο μαγικά κάστρα του κόσμου. Με την ευκαιρία δες εδώ τα 20+1 ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας.

Burg Hohenzollern, Γερμανία

Το Κάστρο Hohenzollern, είναι η προγονική έδρα του αυτοκρατορικού Οίκου των Hohenzollern, στην άκρη του Swabian Jura της κεντρικής Βάδης-Βυρτεμβέργης, στην Γερμανία.

Το πρώτο κάστρο στο βουνό χτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Με τα χρόνια ο Οίκος των Hohenzollern διασπάστηκε αρκετές φορές, αλλά το κάστρο παρέμεινε στη Σουηβία, οι δυναστικοί πρεσβύτεροι του κλάδου των δοκίμων Φραγκονίας-Βρανδεμβούργου που αργότερα απέκτησε τον δικό του αυτοκρατορικό θρόνο. Αυτό το κάστρο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1423 μετά από δεκάμηνη πολιορκία από τις ελεύθερες αυτοκρατορικές πόλεις της Σουηβίας.

Το δεύτερο κάστρο, μια μεγαλύτερη και πιο στιβαρή κατασκευή, χτιζόταν από το 1454 έως το 1461, και χρησίμευσε ως καταφύγιο για τους Καθολικούς Σουηβούς Χοεντζόλερν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου. Στα τέλη του 18ου αιώνα θεωρήθηκε ότι έχασε τη στρατηγική του σημασία και σταδιακά ερήμωσε, οδηγώντας στην κατεδάφιση πολλών ερειπωμένων κτιρίων.

Το τρίτο, και σημερινό, κάστρο χτίστηκε μεταξύ 1846 και 1867 ως οικογενειακό μνημείο από τον απόγονο Hohenzollern, βασιλιά Φρειδερίκο Γουλιέλμο Δ' της Πρωσίας. Ο αρχιτέκτονας Friedrich August Stüler στήριξε το σχέδιό του στην αγγλική γοτθική αρχιτεκτονική αναγέννησης και στα Châteaux της κοιλάδας του Λίγηρα.

Κανένα μέλος της οικογένειας Hohenzollern δεν βρισκόταν σε μόνιμη ή κανονική κατοικία όταν ολοκληρώθηκε, και κανένας από τους τρεις Γερμανούς Αυτοκράτορες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας δεν κατέλαβε ποτέ το κάστρο.

Το 1945 έγινε για λίγο το σπίτι του πρώην διαδόχου Γουλιέλμου της Γερμανίας, γιου του τελευταίου μονάρχη των Χοεντσόλερν, Κάιζερ Γουλιέλμου Β'.

Ήταν ένα από τα πιο επιβλητικά δημιουργήματα του 19ου αιώνα και συνεχίζει ακόμα να τραβάει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Swallow’s Nest, Κριμαία

Το κάστρο Swallow’s Nest, που σημαίνει η φωλιά του χελιδονιού, βρίσκεται κοντά στην πόλη Γιάλτα της Ουκρανίας. Είναι χτισμένο 40 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην κορυφή ενός λόφου με το όνομα Aurora Cliff, και παρέχει απεριόριστη θέα στη Μαύρη Θάλασσα. Κατασκευάστηκε σε νεογοτθικό στυλ το 1912 από το Ρώσο αρχιτέκτονα Leonid Sherwood και έχει εμφανιστεί σε αρκετά φιλμ.

Κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού το 1927, ο λόφος υπέστει αρκετά μεγάλες ζημιές και έτσι απαγορεύτηκε η είσοδος στο κάστρο για το κοινό. Σαράντα χρόνια αργότερα, μετά από την προσθήκη τσιμέντου για την ισχυροποίηση του λόφου, το κάστρο άνοιξε ξανά για το κοινό. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί σαν εστιατόριο, καφετέρια, club και πολλά άλλα. Σήμερα είναι μία από τις πιο διάσημες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής.

Grand Palace, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Το Grand Palace είναι ένα συγκρότημα κτιρίων στην καρδιά της Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη. Το παλάτι ήταν η επίσημη κατοικία των Βασιλέων του Σιάμ (και αργότερα της Ταϊλάνδης) από το 1782. Ο βασιλιάς, η αυλή του και η βασιλική του κυβέρνησις βασίζονταν στους χώρους του παλατιού μέχρι το 1925.

Ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej (Rama IX), διέμενε στη Βασιλική Βίλα Chitralada και τον διάδοχό του Βασιλιά Vajiralongkorn (Rama X) στο Amhorn Sathan Residential Hall, και οι δύο στο παλάτι Dusit, αλλά το Μεγάλο Παλάτι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για επίσημες εκδηλώσεις. Αρκετές βασιλικές τελετές και κρατικές λειτουργίες πραγματοποιούνται εντός των τειχών του παλατιού κάθε χρόνο. Το παλάτι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Ταϊλάνδη.

Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε στις 6 Μαΐου 1782, κατόπιν εντολής του βασιλιά Phutthayotfa Chulalok (Rama I), του ιδρυτή της δυναστείας Chakri, όταν μετέφερε την πρωτεύουσα από το Thonburi στην Μπανγκόκ. Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών βασιλειών, πολλά νέα κτίρια και κατασκευές προστέθηκαν, ειδικά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Chulalongkorn (Rama V). Μέχρι το 1925, ο βασιλιάς, η βασιλική οικογένεια και η κυβέρνηση δεν ήταν πλέον μόνιμα εγκατεστημένοι στο παλάτι και είχαν μετακομίσει σε άλλες κατοικίες. Μετά την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας το 1932, όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες απομακρύνθηκαν εντελώς από το παλάτι.

Château de Chambord, Γαλλία

Το κάστρο του Σαμπόρ (γαλλικά: Château de Chambord) είναι κάστρο το οποίο βρίσκεται στον νομό Λουάρ-ε-Σερ, στη Γαλλία. Είναι γνωστό για την χαρακτηριστική γαλλική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του, η οποία συνδυάζει παραδοσιακές γαλλικές μεσαιωνικές μορφές με αναγεννησιακές δομές. Το κτίριο, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε, κατασκευάστηκε από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας.

Το Σαμπόρ είναι το μεγαλύτερο κάστρο της κοιλάδας του Λίγηρα. Κτίστηκε για να γίνει κυνηγετικό καταφύγιο για τον Φραγκίσκο Α΄, ο οποίος διατήρησε τις βασιλικές κατοικίες στο Μπλουά και στο Αμπουάζ. Το αρχικό σχέδιο του Σαμπόρ αποδίδεται, αν και με αμφιβολίες, στον Ντομένικο ντα Κορτόνα, αν και μπορεί να είχε αναμιχθεί και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το Σαμπόρ άλλαξε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, διάρκειας 28 ετών (1519-1547), υπό την επίβλεψη του Πιερ Νεπβώ. Καθώς το κάστρο πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του, ο Φραγκίσκος επέδειξε το σύμβολο του πλούτου και δύναμης φιλοξενώντας τον παλιό αντίπαλό του αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄ στο Σαμπόρ.

Το 1792, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, κάποια έπιπλα αφαιρέθηκαν και πουλήθηκαν. Για ένα χρονικό διάστημα το κτίριο εγκαταλείφθηκε, αν και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έγιναν προσπάθειες ανακαίνισης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έργα τέχνης από τις συλλογές του Λούβρου μεταφέρθηκαν στο Σαμπόρ. Το κάστρο σήμερα είναι επισκέψιμο. Κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1981, ως τμήμα της κοιλάδας του Λίγηρα.

Bojnice, Σλοβακία

Το ρομαντικό κάστρο του 12ου αιώνα, Bojnice, βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη. Χτισμένο ως ξύλινο φρούριο άλλαξε χέρια πολλές φορές, αλλά απέκτησε την τρέχουσα καλή του εμφάνιση στα τέλη του 1800, από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του, Count János Ferenc Pálffy, ο οποίος θαύμαζε τα μαγευτικά κάστρα της κοιλάδας του Λίγηρα. Δυστυχώς πέθανε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης.

Το διασημότερο αξιοθέατο της Σλοβακίας, λέγεται πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης στην Disneyland, της Καλιφόρνιας. Aποτελεί δημοφιλές σκηνικό για ταινίες φαντασίας και παραμυθιών.

Himeji, Ιαπωνία

Το κάστρο Himeji είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα πρωτότυπης ιαπωνικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και Εθνικός Θησαυρός. Το αρχικό οχυρό χτίστηκε το 1333 από τον κυβερνήτη της επαρχίας Harima, τον Akamatsu Norimura (1277-1350) και ολοκληρώθηκε στη μορφή που είναι σήμερα το 1618. Από τότε το κάστρο έχει παραμείνει άθικτο και αντίθετα με άλλα κάστρα δεν έχει καταστραφεί από φωτιές, πολέμους και σεισμούς.

Αποτελείται από 83 κτίρια που χρησίμευαν ως φρούρια, ενώ το αποκαλούν και Hakuro-jo, που σημαίνει “το κάστρο του λευκού ερωδιού”, αφού μοιάζει με πουλί που πετάει. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του James Bond “Ζεις μονάχα δυο φορές” του 1967.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share