Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ταξίδι στο αληθινό χωριό του Άγιου Βασίλη: Δεν έχετε δει καλύτερο (Βίντεο)

Αξίζει να το επισκεφτείτε!

12 Δεκεμβρίου 2021 17:10
Ταξίδι στο αληθινό χωριό του Άγιου Βασίλη: Δεν έχετε δει καλύτερο (Βίντεο)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αληθινό χωριό του Άγιου Βασίλη υπάρχει και βρίσκεται στην Φινλανδία, σε ένα χωριό που ονομάζεται Ροβανιέμι και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή. Με την ευκαιρία δες εδώ 4 + 1 προορισμούς για Χριστούγεννα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το λαμπερό και φωτεινό χωριό, θα βρείτε τον Άγιο Βασίλη, κάθε εποχή του χρόνου, για να του πείτε πρόσωπο με πρόσωπο την ευχή σας.

Θρύλοι, μύθοι κι ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα περιβάλλουν με μυστήριο την πρωτεύουσα της Λαπωνίας, ενώ ξωτικά και καλικάντζαροι κάνουν την ζωή τους στο χωριό.

Στο υπέροχο αυτό χιονισμένο χωριό μπορείτε να κάνετε να κάνετε snowmobile σε παγωμένες λίμνες ή να χαθείτε στα χιονισμένα δάση αφήνοντας τα Huskies να τραβούν το έλκηθρό σας.

Παράλληλα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις φάρμες των πανέμορφων χάσκι και των μαγευτικών ταράνδων που αποτελούν το σημείο αναφοράς του Ροβανιέμι.

Επίσης, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αλλά και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αυξάνονται οι πιθανότητες να ζήσετε το φαινόμενο «aurora borealis» ή αλλιώς βόρειο σέλας – όταν ο ουρανός καλύπτεται από κύματα χρωμάτων που ταξιδεύουν αστραπιαία.

Σύμφωνα με αρχαίες ανατολικές δοξασίες, όποιος δει έστω και μία φορά στη ζωή του το βόρειο σέλας, θα είναι για πάντα ευτυχισμένος.

Το καλοκαίρι έρχεται ο ήλιος του μεσονυχτίου και οι λευκές νύχτες και μαζί τους γιορτές, φεστιβάλ και αγώνες ώστε να γιορταστεί πανηγυρικά η εποχή του φωτός.

Η καταστροφή κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Το Ροβανιέμι υπήρξε κάποτε ένα συγκρότημα χωριών στην άκρη του Αρκτικού κύκλου, όπου οι ντόπιοι αυτόχθονες Σάμι εξαρτώνταν από την γεωργία, την ιχθυοτροφία και την υλοτομία για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους κατά την διάρκεια των σκληρών χειμώνων.

Τότε οι τάρανδοι ήταν οι μοναδικοί τους σύντροφοι και τα φρόντιζαν για εκατοντάδες χρόνια, βασιζόμενοι σε αυτά για φαγητό, για ζεστά ρούχα αλλά και μεταφορές, σε ένα – μερικές φορές – θανατηφόρο τοπίο.

Ωστόσο, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ανακάλυψη χρυσού μετέτρεψε το Ροβανιέμι σε μια πολυσύχναστη πόλη. Ήταν επίσης κόμβος μεταφορών, που συνέδεε την Ευρώπη με την Ρωσία και την θάλασσα του Μπάρεντς.

Ταξίδι στο αληθινό χωριό του Άγιου Βασίλη: Δεν έχετε δει καλύτερο

Το σχήμα ταράνδου

Γι’ αυτό όταν τα γερμανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Φινλανδία, κατέστρεψαν όσο μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Ροβανιέμι μπορούσαν.

Σχεδόν τα πάντα κάηκαν. Μόνο ένα 10% της πόλης έμεινε άθικτο.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Αλβάρ Άαλτο, ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της Φινλανδίας, ανέλαβε το έργο του σχεδιασμού ενός νέου Ροβανιέμι.

Εμπνευσμένος από το τοπίο και την άγρια φύση της Φινλανδίας, ο Άαλτο δεν θα μπορούσε να παραβλέψει το αγαπημένο ζώο της χώρας. Αν δει κανείς την πόλη από ψηλά, η σύγχρονη πόλη μοιάζει με το περίγραμμα ενός ταράνδου. Τα κέρατά του εκτείνονται πάνω από τα δημόσια πάρκα, ενώ ένας δακτυλιοειδής δρόμους αναπαριστά το μακρύ πρόσωπό του. Το στάδιο της πόλης είναι το μάτι του ζώου.

Ταξίδι στο αληθινό χωριό του Άγιου Βασίλη: Δεν έχετε δει καλύτερο

Η ξύλινη καλύβα

Το 1950, καθώς το Ροβανιέμι ανακατασκευαζόταν από τις στάχτες του, έλαβε μια απροσδόκητη επίσκεψη από την Πρώτη κυρία των ΗΠΑ, την Ελεανόρ Ρούσβελτ, που επισκέφθηκε την πόλη για να δείξει την υποστήριξή της στην μεταπολεμική ανάκαμψη της περιοχής.

Προκειμένου, να φιλοξενηθεί η πρώτη κυρία οι αξιωματούχοι του Ροβανιέμι, με προειδοποίηση μίας εβδομάδας, έκτισαν μία ξύλινη καλύβα.

Αυτή η καλύβα, είναι πλέον η καρδιά του Χωριού του Άη Βασίλη, ενός θεματικού πάρκου με κάθε χριστουγεννιάτικη εμπειρία που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Η πόλη ζωντάνεψε και πάλι και πλήθος τουριστών την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share