Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

4 + 1 προορισμοί για Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Ήρθε η στιγμή για μία ευχάριστη απόδραση!

6 Δεκεμβρίου 2021 17:39
4 + 1 προορισμοί για Χριστούγεννα στην Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μία απόδραση σε όμορφα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου να ανανεωθείς, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να αποκτήσεις νέες εμπειρίες. Με την ευκαιρία δες εδώ τα 4 + 1 ονειρικά σαλέ για τις χειμερινές διακοπές.

Το athensmagazine.gr, προτείνει για χριστουγεννιάτικες διακοπές 5 μέρη στην Ελλάδα που θα σου κλέψουν την καρδιά και θα σε μαγέψουν.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος - Καϊμακτσαλάν

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ορεινό χωριό του νομού Πέλλας σε πολύ μικρή απόσταση από τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός το 1992.

Ο Άγιος Αθανάσιος ανήκει στον δήμο Έδεσσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 184 κατοίκους.

Αναπτύσσεται ταχύτατα τουριστικά λόγω της γειτνίασης του με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν. Διαθέτει πολλές μοντέρνες ταβέρνες και καφετέριες καθώς και σύγχρονους ξενώνες. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Τσέγανη ή Τσεγάνη. Απέχει 30 χλμ. από την Έδεσσα και 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180-1.240 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρα και περιβάλλεται από δάση οξιάς. Πάνω από το χωριό δεσπόζει η «Πιπερίτσα», όπως ονομάζεται η κορυφή του βουνού, ενώ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι κάτοικοι άρχισαν να αναζητούν πιο «φιλικές» καιρικές συνθήκες και δημιούργησαν ένα νέο χωριό, τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω.

Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις του σκι, της πεζοπορίας, της ιππασίας και της τοξοβολίας, ενώ προσφέρονται κι άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε, τα λουτρά πόζαρ και την Έδεσσα που βρίσκονται πολύ κοντά.

Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ, (Προέρχεται από το σλαβικό "Пожар" που σημαίνει φωτιά, πυρκαγιά ή θερμότητα) γνωστά και ως Λουτρά Λουτρακίου, Λουτρά Αριδαίας ή απλά Λουτρά, είναι ιαματικά λουτρά, που βρίσκονται πλησίον του Λουτρακίου νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας.

Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο.

Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθάνε στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.

Όρος Kαϊμακτσαλάν

Το όρος Kαϊμακτσαλάν ή Bόρας (η ονομασία έχει εξαχθεί από το τοπωνύμιο του συγκεκριμένου βουνού που σημαίνει λευκή κορυφή) είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα βουνά της Eλλάδας και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.524 μέτρων. Το όρος Καϊμακτσαλάν ή Βόρρας υψώνεται κατά μήκος της πρώην Ελληνογιουγκοσλαβικής μεθορίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Nομό Πέλλας της Μακεδονίας.

Το χιονοδρομικό για τις χειμερινές διακοπές αλλά και η ευρύτερη περιοχή με τα ανεξίτηλα χρώματα της φύσης και τις δυνατότητες για εκδρομές και τις δραστηριότητες μέσα στην καταπράσινη φύση, είναι επιλογές για όλους τους Έλληνες αλλά και τους ξένους ταξιδιώτες.

Στο Xιονοδρομικό Kέντρο του Bόρα λειτουργούν σχολές σκι με έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτές για όσους αποφασίσουν να αποκτήσουν εκεί την πρώτη τους επαφή με το συναρπαστικό αυτό άθλημα.

Ζαγοροχώρια

Το Ζαγόρι είναι περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, στην Ηπειρο, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 46 οικισμοί τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σχήμα ανεστραμμένου ισόπλευρου τριγώνου.

Η νότια κορυφή του τριγώνου αγγίζει την πρωτεύουσα της περιφέρειας, τα Ιωάννινα, η νοτιοδυτική πλευρά σχηματίζεται από το όρος Μιτσικέλι (1,810 μ), ο ποταμός Αώος και το όρος Τύμφη αποτελούν τη βόρεια πλευρά και η νοτιοανατολική πλευρά ακολουθεί τον ποταμό Βάρδα στο Μαυροβούνι (2,100 μ) κοντά στο Μέτσοβο.

Ο πληθυσμός της περιοχής είναι περίπου 3700, που δίνει πυκνότητα πληθυσμού 4 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σε σύγκριση με το μέσο 73,8 συνολικά για την Ελλάδα.

Το φυσικό τοπίο στο Ζαγόρι της Πίνδου είναι μοναδικό και οι εικόνες που θα αντικρίσετε εκεί θα σας κάνουν να ξεχάσετε ό,τι σας απασχολεί και θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για τον νέο χρόνο!

Βόλτα στο Πάπιγκο

Δεν γίνεται να ταξιδέψεις στο Ζαγόρι και να μην επισκεφθείς το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, δύο από τα πιο γνωστά χωριά του, που απέχουν μεταξύ τους περίπου τρία χιλιόμετρα. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια αποκαλύπτει καλοδιατηρημένα σπίτια παραδοσιακής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και πέτρινες κρήνες, ενώ οι επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας, που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς, καθηλώνουν το βλέμμα. Αξιόλογες επιλογές διαμονής και φαγητού, αλλά και ευκαιρίες για συναρπαστικές πεζοπορικές διαδρομές, ελκύουν ταξιδιώτες που αναζητούν χαλάρωση, ατμόσφαιρα αλλά και περιπέτεια στη φύση. Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί σταθερή αγάπη των ορειβατών, αφού από το χωριό ξεκινάει η διαδρομή μέχρι την περίφημη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μια από τις γνωστότερες αλπικές λίμνες της Ελλάδας.

Περιπλανήσεις με φόντο ιστορικά γεφύρια

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στο Ζαγόρι είναι χωρίς αμφιβολία τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του. Χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και φτάνουν τα 60 σε αριθμό. Αξίζει σίγουρα να κάνεις μια στάση και να φωτογραφηθείς με φόντο αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα. Σημείωσε τα πιο γνωστά: το Καλογερικό, του Κόκκορου ή Νούτσου και του Κοντοδήμου γύρω από το χωριό Κήποι, του Μίσσιου κοντά στη Βίτσα και του Καμπέρ Αγά κοντά στους Μηλιωτάδες.

Ράφτινγκ στον Βοΐδομάτη

Ο Βοΐδομάτης θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης και είναι ιδανικός για αρχάριους που θέλουν να γνωρίσουν τη δραστηριότητα του rafting. Η διαδρομή από τη γέφυρα της Αρίστης μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς είναι μαγευτική. Η κατάβαση γίνεται σε καταπράσινο περιβάλλον ανάμεσα από αιωνόβια πλατάνια και πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Οι εντυπωσιακές «κολυμπήθρες»

Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο επιβάλλεται μια στάση στο ρέμα του Ρογκοβού και στις μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται Κολυμπήθρες (οι ντόπιοι τις λένε «οβίρες»). Πρόκειται για κοιλώματα που σχηματίστηκαν από τη φυσική ροή τού νερού του ρέματος και μοιάζουν με μικρές λιμνούλες. Είναι ένα από τα αξιοθέτα που αξίζει να δεις εάν είσαι στην περιοχή, αφού το τοπίο είναι υπέροχο όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι προσφέρονται για βουτιές!

Νυμφαίο

Το χωριό Νυμφαίο (παλαιότερα Νιβέστα ή και Νέβεσκα) είναι ορεινός οικισμός (υψόμ. 1.350)[2] που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, στις ανατολικές κλιτύες του όρους Βέρνου, σε απόσταση 57 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας μέσω του αυτοκινητοδρόμου 27 και του οδικού άξονα Ξινού Νερού.

Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Ο οικισμός έχει μόνιμο πληθυσμό 132 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Βόλτες στις λίμνες

Ανακαλύψτε τις Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, από τους σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Απολαύστε τη μοναδική θέα των λιμνών, κάντε birdwatching, βόλτες με τα άλογα και πολλά άλλα!

Βόλτα στη Νίκειο Σχολή

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, το Νυμφαίο είχε 3.200 κατοίκους και 400 παιδιά που φοιτούσαν στη Νίκειο Σχολή, το σχολείο τους. Την δεκαετία του 1980 άδειασε τελείως από παιδιά, και τότε ερήμωσε και έγινε ερείπιο. Δεκατρία χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του Νυμφαιώτη Γιάννη Μπουτάρη, στο κτήριο της Νικείου Σχολής ιδρύθηκε και λειτούργησε ο «Αρκτούρος», ένα μοναδικό στο είδος του περιβαλλοντικό κέντρο για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ξενάγηση στον Αρκτούρο

Δείτε αρκουδίτσες που ζουν σε ημιελεύθερη κατάσταση, πάντα με την φροντίδα των υπευθύνων. Ενημερωθείτε για τα υπέροχα αυτά ζώα τα οποία είναι αδύνατο να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στο καταφύγιο φιλοξενούνται 13 αρκούδες (09.2020) τις οποίες ή έστω μερικές μπορούν οι επισκέπτες να δουν από σχετικά κοντινή απόσταση κατά την διάρκεια της ξενάγησης.

Στην ξενάγηση θα ενημερωθείτε για τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής της αρκούδας ανά εποχή, τα μορφολογικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του ζώου, τις τροφικές συνήθειες, την αναπαραγωγή της, την γέννηση και εκπαίδευση των μικρών της, τον χειμέριο λήθαργο αλλά και γενικότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Τρίκαλα, Θεσσαλία

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στην Απογραφή του 2011 η πόλη των Τρικάλων είχε πληθυσμό 62.154 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων είχε 81.355 κατοίκους.

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα και στον ορεινό όγκο της νότιας Πίνδου όπου βρίσκονται γνωστοί προορισμοί (Ελάτη, Περτούλι και Πύλη). Η πόλη των Τρικάλων είναι ιδιαίτερα γραφική με χαρακτηριστικά αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος.

Επίσκεψη στο Κουρσούμ Τζαμί

Έργο του μεγαλύτερου αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Μιμάρ Σινάν, δημιουργού μεταξύ άλλων και ενός από τα ωραιότερα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, του Suleimaniye, το «Μολυβένιο Τζαμί» χτίστηκε στην είσοδο της πόλης τον 16ο αιώνα. Γνωστό επίσης και ως Τζαμί του Οσμάν Σαχ, φιλοξενεί σήμερα τακτικά εκδηλώσεις και εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.

Ηλιοβασίλεμα από το Oltre Bar Restaurant

Στο roof bar του υπέροχου Ananti City Resort, με καταπληκτική θέα στην πόλη και τον θεσσαλικό κάμπο που το αγκαλιάζει, το Oltre Bar Restaurant σερβίρει ωραία κοκτέιλ και δημιουργική κουζίνα, βασισμένη στις συνταγές και τα υλικά της Μεσογείου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια με σως γιαουρτιού, και την δροσερή σαλάτα με τζίντζερ. Θρυλικό ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης είναι και το burger του, με τηγανιτό αυγό. Όλα αυτά συνοδεύονται με κρασί από την πληρέστατη οινική λίστα. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 25€ το άτομο.

Πετάξου στα Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.[1] Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μήλος των ξωτικών

Ο Μήλος των ξωτικών είναι το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο της Ελλάδας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, μοιράζει απλόχερα το χαμόγελο, τη διασκέδαση και τη μαγεία των Χριστουγέννων στους μικρούς και μεγάλους φίλους.

Δωρεάν Δράσεις, πολλές δραστηριότητες, παιχνίδια, θεματικά εργαστήρια και φυσικά ο Άη Βασίλης με τα ξωτικά του σας περιμένουν κάθε χρόνο για 39 απολαυστικές και θεαματικές ημέρες.

Καρπενήσι

Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Τυμφρηστού σε υψόμετρο 975 μέτρα. Απέχει 78 χλμ από τη Λαμία και 80,5 χλμ από το Αγρίνιο μέσω Προυσού.

Η λέξη Καρπενήσι προέρχεται από την αρωμουνική λέξη kárpinu (οστρύα, γάβρος) και την περιεκτική κατάληξη -iş, και αυτή από τη λατινική carpinus που σημαίνει γάβρος, οστρύα· είναι δηλαδή φυτωνύμιο. Συνεπώς, η ετυμολογικώς ορθή γραφή είναι Καρπενίσι. Το -η- εμφανίζεται από παρετυμολογία με την ελληνική λέξη νησί. Για πρώτη φορά το τοπωνύμιο μνημονεύεται σε τουρκικό απογραφικό κατάστιχο του 1454/5.

Εξερεύνηση στο φαράγγι Πανταβρέχει

Εκεί που «Πάντα Βρέχει», οι καταρράκτες δεν σταματούν να κυλούν. Άλλοτε ορμητικά και άλλοτε γαλήνια, τα νερά του Κρικελλοπόταμου κάθε φορά «ζωγραφίζουν» ένα διαφορετικό σκηνικό για τους ορκισμένους fans του river trekking, ενώ αποκαλύπτουν στους αμύητους τα ανομολόγητα μυστικά της άγριας φύσης στην Ευρυτανία.

Μονή Προυσού

Η Μονή Προυσού είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοανατολικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδώνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη με έλατα.

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).

Ιππασία στο Saloon Park

Κοντά στους Κορυσχάδες, βρίσκεται το Πάρκο Τουριστικής Ιππασίας και Περιπέτειας, που θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τα πιτσιρίκια, αλλά και τους… περιπετειώδεις μεγάλους. Εδώ θα δοκιμάσετε ιππασία, ποδηλασία, τραμπολίνο, αναρρίχηση, τοξοβολία, εναέρια περάσματα, βόλτες με τρενάκι και άλλες οικογενειακές δραστηριότητες.

Χιονοδρομικό κέντρο

Πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού (Βελούχι) οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου σας υποδέχονται προσφέροντάς σας όλες τις ανέσεις για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ ή τη συγκλονιστική θέα του κατάλευκου χιονισμένου τοπίου!

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share