Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022

Πωγώνι: Το άγνωστο χωριό με τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας!

Ανόθευτη ομορφιά!

26 Οκτωβρίου 2021 10:53
Πωγώνι: Το άγνωστο χωριό με τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί “ακριτικό” σταθμό και παινεύεται όχι μόνο για την γραφικότητα και την ομορφιά της αλλά και για τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στα Ιωάννινα και μπορεί να μην έχει την αίγλη των Ζαγοροχωρίων, όμως το Πωγώνι παραμένει ανόθευτο στον χρόνο και πραγματικά όμορφο. Για την ακρίβεια το Πωγώνι είναι μια ιστορική περιοχή της Ηπείρου με 38 συνολικά χωριά, 8 από τα οποία βρίσκονται στην Αλβανία στον νομό Αργυροκάστρου.

Το Πωγώνι βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων. Δυτικά και βορειοδυτι­κά συνορεύει με την Αλβανία, βορειοανατολικά με τα χωριά του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας και με το Ζαγόρι, και νότια με το Νομό Θεσπρωτίας.

Αν και η γεωγραφική γειτνίαση του Πωγωνίου με το κοντινό Ζαγόρι της Ηπείρου είναι πασιφανής, στο Πωγώνι δεν θα βρείτε τις τουριστικές ανέσεις και τις υποδομές που υπάρχουν στα πανέμορφα Ζαγοροχώρια αλλά προφανώς αν πάτε, δεν θα είναι αυτά οι προτεραιότητα σας. Ωστόσο δείτε το εντυπωσιακό αξιοθέατο που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες.

Το άγνωστο χωριό με την ανόθευτη ομορφιά και τη βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας!

Ιδιαίτερο φυσικό κάλλος

Το Πωγώνι αποδεικνύεται η χαρά του ανήσυχου ταξιδευτή που έχει στο αίμα του το μικρόβιο της περιπλάνησης και θέλει να ξεφύγει από τα τετριμμένα, να γνωρίσει αυθεντικούς ανθρώπους και τόπους τους οποίους δεν αλλοίωσε ο τουρισμός, να περπατήσει σε μοναχικά μονοπάτια, να εξερευνήσει ξεχασμένα μοναστήρια, να περιηγηθεί στα καλντερίμια έρημων, ιστορικών χωριών που κάποτε έσφυζαν από ζωή.

Σε κάθε γωνιά, υπάρχουν δείγματα μιας ζωντανής και όμορφης φύσης, όπως είναι συστάδες των δρυών που γεμίζουν με μανιτάρια και σπάνια ή εντυπωσιακά λουλούδια το φθινόπωρο και την άνοιξη. Τέτοιες ομορφιές βρίσκονται πολύ κοντά σε οικισμούς ή σε δρόμους, και περιμένουν τον φυσιολάτρη να τις ανακαλύψει.

Εικονίσματα, ξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία έχουν ιδρυθεί κατά τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά χρόνια, βρίσκονται διάσπαρτα και συμπληρώνουν το ανθρωπογενές τοπίο του αγροτικού χώρου. Τα σπουδαιότερα μοναστήρια είναι η μονή Μακρυαλέξη (1585) στην Κάτω Λάβδανη, η μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1614) στην Κάτω Μερόπη, η μονή Άβελ (1770) και η μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Γιούρχαν (1736) στη Βήσσανη.

Κάντε μια βόλτα στο χωριό μέσα από το βίντεο:

Η βαθύτερη λίμνη της Ελλάδας

Αυτό όμως που είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή είναι ότι εδώ θα συναντήσετε μια από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας. Η λίμνη Ζαραβίνα, γνωστή και ως Νεζερός, ανήκει στον νομό Ιωαννίνων και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, βρίσκεται σε υψόμετρο 458 μέτρων και έχει μέγιστο βάθος τα 31,5 μέτρα. Η λίμνη αποτελεί καταφύγιο σπάνιων αρπακτικών πουλιών και από τον Αύγουστο του 1983 έχει κηρυχθεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Μάλιστα, λίγα χρόνια μετά την ανακήρυξή της σε τοπίο φυσικού κάλλους, η Ζαραβίνα εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος Natura 2000, με υψηλή προτεραιότητα προστασίας.

Φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών, όπως γύπες, ενώ η χλωρίδα της φημίζεται για την ιδιαιτερότητά της και την ομορφιά της. Την άνοιξη αποκτά υπέροχα χρώματα ενώ από το φθινόπωρο και μετά οι εικόνες αλλάζουν και γίνονται πιο απόκοσμες.

Δείτε τη λίμνη και μέσα από το βίντεο:

Πηγή: travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share