Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Φαράγγι Βίκου: Το εντυπωσιακό αξιοθέατο που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

Οδοιπορικό στο ελληνικό «Γκραν Κάνυον»

24 Οκτωβρίου 2021 18:48
Φαράγγι Βίκου: Το εντυπωσιακό αξιοθέατο που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τέσσερις μόνο ώρες από την Αθήνα και 30 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα βρίσκεται το Φαράγγι του Βίκου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Ηπείρου αλλά της Ελλάδας και ένα από τα πιο εντυπωσιακά του κόσμου!

Μάλιστα είναι το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία με το πλάτος του, γεγονός που του έδωσε τη θέση ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες. Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι το χαρακτηρίζουν και ως το «Γκραν Κάνυον» της Ελλάδας.

Ωστόσο το Athensmagazine.gr σου προτείνει να δεις 4 ονειρεμένα χωριά σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα για φθινοπωρινές εκδρομές!

Το «Γκραν Κάνυον» της Ελλάδας

Ανήκει στον Εθνικό Δρυμό Βίκου- Αώου, ξεχωρίζει για το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο του και παράλληλα είναι καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Εδώ φιλοξενούνται 130 είδη πουλιών, 21 είδη ερπετών, 10 είδη αμφιβίων και 24 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων αρκούδες και αγριογούρουνα.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας το γνωρίζουν καλά και το επισκέπτονται ακόμα και μέχρι τις αρχές του χειμώνα, για να ξαναζήσουν τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει! Το φαράγγι φτάνει σε υψόμετρο από 550 έως 1.780 μέτρα. Το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος, ενώ υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης πορείας. Αυτή όμως προτιμάται λιγότερο από τους εκδρομείς, αφού η ανηφόρα προς το χωριό Βίκος είναι μικρότερη από αυτή προς το χωριό Μονοδένδρι.

Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής η θέα είναι μαγική. Το μάτι περιπλανιέται στους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς του φαραγγιού με πολλά κάθετα βάραθρα, αλλά και στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα του. Ανεβαίνοντας ακόμα ψηλότερα, στη Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι ή προσεγγίζοντας το χωριό Βραδέτο σε απόσταση 20΄ πεζή, μπορείτε να απολαύσετε ακόμα πιο εντυπωσιακές εικόνες.

Το εντυπωσιακό αξιοθέατο που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

Αλλά και για όσους δεν είναι οι πλέον δεινοί πεζοπόροι, η εμπειρία είναι επίσης μοναδική. Πανέμορφα είναι και τα υπόλοιπα χωριά γύρω από το Φαράγγι, όπως το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Άγιος Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο και το Βρυσοχώρι που προσφέρουν υπέροχες εικόνες, εξαιρετικό φαγητό και μοναδική φιλοξενία και διαμονή.

Το πιο όμορφο ξωκλήσι της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στο φαράγγι

Το ξωκλήσι της Παναγίας είναι ένα από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα, αφού η θέση του εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Στη βάση του Βίκου και δίπλα στον Βοϊδομάτη, οι εικόνες που θα δείτε στο βίντεο είναι απλώς μαγικές.

Πόσες ομορφιές έχει η Ελλάδα, αλήθεια και ειδικά ο νομός Ιωαννίνων φημίζεται για τις εκπληκτικές του εικόνες. Μία από αυτές θα συναντήσει ο επισκέπτης μέσα στο διάσημο φαράγγι του Βίκου και δίπλα στον Βοϊδομάτη… Εκεί που ενώνεται το πράσινο με το γαλάζιο, το εκκλησάκι της Παναγιάς δεσπόζει με την ομορφιά του.

 Φαράγγι Βίκου: Το εντυπωσιακό αξιοθέατο που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες

Ο ναός αυτός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πρόκειται στην ουσία για έναν μονόχωρο ξυλόστεγο μικρό ναό με δίκλινη στέγη. Βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βίκου σε ένα πλάτωμα στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη, στη θέση Τσαπίσματα, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι την περιοχή, ενώ η πρόσβασή του γίνεται με πεζοπορία από τον Βίκο και το Πάπιγκο.

Πηγή: travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share