Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ευρυτανία: Ταξιδεύουμε σε δύο από τα ομορφότερα χωριά της και από εκεί φτάνουμε στο σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής

Σε απόσταση αναπνοής µεταξύ τους

22 Οκτωβρίου 2021 13:39
Ευρυτανία: Ταξιδεύουμε σε δύο από τα ομορφότερα χωριά της και από εκεί φτάνουμε στο σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μήπως ανήκετε σε αυτούς που αδηµονούν για ένα ταξιδάκι; Προτιµάτε ίσως να ανακαλύπτετε συνεχώς νέους τόπους και τοπία και να γνωρίζετε αυθεντικούς φιλόξενους ανθρώπους σε γραφικά χωριά; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε η πυξίδα σας πρέπει να δείξει… Ευρυτανία!

Την ίδια στιγµή, τα δεκάδες γραφικά χωριά της Ευρυτανίας σε απόσταση αναπνοής µεταξύ τους, θα σας κάνουν να τα χάσετε µε το πόση οµορφιά µπορεί να κρύβουν και σίγουρα θα σας βάλουν σε δύσκολα διλήµµατα, αφού δεν θα ξέρετε ποιο Θα γίνει το αγαπηµένο σας!

Εδώ θα φτάσουμε σε 2 από αυτά αλλά και θα προτείνουμε μια κοντινή εκδρομή σε ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα όχι μόνο της Ευρυτανίας αλλά της Ελλάδας, τη Μονή Προυσού.

Η… φίρµα της περιοχής ακούει στο όνοµα Μεγάλο Χωριό και πράγµατι ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα µε τα πέτρινα σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίµια και τις βρύσες αλλά και για τις εξαιρετικές προτάσεις σε διαµονή και φαγητό. Διάσηµο είναι και το Μικρό Χωριό, τόσο το Νέο όσο και το Παλαιό, το οποίο µάλιστα αποκαλείται το «µπαλκόνι της Ευρυτανίας» εξαιτίας της απαράµιλλης θέας στην κοιλάδα της Ποταµιάς!



Από το Παλαιό Μικρό Χωριό η Ιερή Μονή Προυσού απέχει μόλις 20,7 χιλιόμετρα, δηλαδή με το αυτοκίνητο περίπου 35 λεπτά. Αντίστοιχα από το Μεγάλο Χωριό είναι ακόμα πιο κοντά 17,2 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Στη Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο χωριό του Προυσού θα ζήσετε τη θρησκευτική κατάνυξη αλλά όχι μόνο καθώς το τοπίο κόβει την ανάσα.

Χτισµένη σε έναν απότοµο βράχο στις απολήξεις των µεγάλων βουνών Καλιακούδας και Χελιδόνας, η Μονή «φιλοξενεί» τη θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, η οποία φυγαδεύτηκε από έναν νεαρό άντρα το 829 µ.Χ. από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Σύµφωνα µε την παράδοση, η εικόνα εξαφανίστηκε κάπου στη Θράκη και βρέθηκε στο συγκεκριµένο σηµείο, όπου και φανερώθηκε σε ένα βοσκό στις 23 Αυγούστου, ηµέρα που εορτάζεται.

Η µοναδική διαδροµή για να φτάσετε στη Μονή ανάµεσα σε γκρεµούς και φαράγγια, µε την οµίχλη να κάνει την ατµόσφαιρα κάτι παραπάνω από επιβλητική, σίγουρα μένει για πάντα χαραγµένη στη µνήµη. Πρόκειται για ένα τοπίο που προκαλεί δέος! Αποκορύφωµα, η θέση Κλειδί, µε το δρόµο να εισχωρεί στον τρυπηµένο βράχο!

Εκεί κάνουµε µια στάση στα «Πατήµατα της Παναγιάς», που ξεχωρίζουν πάνω στο βράχο από τα εκατοντάδες τάµατα πιστών, µια τοποθεσία από όπου λέγεται ότι πέρασε η εικόνα της Παναγίας…

Εκτός από το αντρικό µοναστήρι, υπάρχει ακόµη το κελί όπου έµεινε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης προκειµένου να θεραπευτεί από τη φυµατίωση από την οποία έπασχε (και για αυτόν το λόγο δώρισε το ασηµένιο κάλυµµα της εικόνας), αλλά και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και το µουσείο εκκλησιαστικών αντικειµένων. Καθηµερινά 07:00-21:00. (τηλ. 22370 80726)



 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share