Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Θεοδώριανα: Το γραφικό χωριό με τους διπλούς καταρράκτες

Xτισμένο σε πλαγιά των Τζουμέρκων

10 Οκτωβρίου 2021 18:17
Θεοδώριανα: Το γραφικό χωριό με τους διπλούς καταρράκτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο νομό Άρτας, χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων βρίσκεται το άγνωστο στους περισσότερους χωριό Θεοδώριανα. Απέχει από την πόλη της Άρτας 80 χιλιόμετρα. Είναι έδρα της κοινότητας και ο πληθυσμός του δεν ξεπερνάει τους 1000 κατοίκους.

Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας.

Ο ποταμός κυλά ορμητικά από τις πλαγιές της Πίνδου και σχηματίζει δύο καταρράκτες που φτάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα. Βρίσκονται σε ανατολική πλαγιά των Τζουμέρκων, στο ιστορικό αυτό χωριό, όπου έγινε η θρυλική μάχη του 1821, όταν 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους του Ισμαήλ Πασά.

Το όνομα του χωριού

Το χωριό πήρε το όνομά του από τη Θεοδωρία, την αρχαία πόλη των Αθαμανών, του προελληνικού φύλου που ζούσε στα βουνά της Πίνδου. Είναι επίσης γνωστό και ως η «πρωτεύουσα του νερού», καθώς περιβάλλεται από τρεχούμενα νερά, πηγές και ρέματα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, μέσα σε πλούσια βλάστηση.

Ένας δρόμος από την κεντρική πλατεία του χωριού οδηγεί σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που περιβάλλεται από ψηλά έλατα και καταλήγει στους δύο πανέμορφους καταρράκτες. Οι επισκέπτες μπορούν να δροσιστούν στα κρύα νερά του ποταμού και να συνεχίζουν να περπατούν ανάμεσα στα πλατάνια και τα έλατα, όπου θα συναντήσουν ρέματα, μικρότερους καταρράκτες και φυσικές νεροτριβές.

Στη θέση «Σμίξη», όπου ενώνεται ο ποταμός «Άσπρη Γκούρα» και ο ποταμός «Μουζάκι» υπάρχει ένας πέτρινος νερόμυλος που χτίστηκε το 1918 και δημιουργεί ένα παραμυθένιο τοπίο. Εκεί ξεκινάει και το πανέμορφο φαράγγι της Αγίας Τριάδας, το οποίο έχει μήκος τρία χιλιόμετρα. Τους θερινούς μήνες πολλοί επισκέπτες κάνουν πεζοπορία στην περιοχή και επισκέπτονται τα πανέμορφα φυσικά αξιοθέατα της Ηπείρου.

Πρόσφατη ιστορία

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην σύγχρονη ιστορία των Θεοδωριάνων είναι και ο αγώνας των κατοίκων από το 1997 ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στα δύο κυριότερα ποτάμια του χωριού από την Μηχανική ΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή ΑΕ.

Τελικά μόνο ένα από αυτά κατασκευάστηκε, ενώ για τα υπόλοιπα μετά και από απόφαση του ΣτΕ αποτράπηκε η κατασκευή τους.

Δείτε τους καταρράκτες στο υπέροχο βίντεο

Πηγή: travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share