Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Έσκασε» η απόφαση για τη Ryanair: Άλαλοι όλοι στην εταιρεία

Μεγάλη είδηση για το μέλλον της

7 Οκτωβρίου 2021 14:47
«Έσκασε» η απόφαση για τη Ryanair: Άλαλοι όλοι στην εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση έλαβε τόπο για τη Ryanair, όπως και την British Airways, με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού να κλείνει την έρευνά της δικαιώνοντας τις εταιρείες.

Συγκεκριμένα και μετά την προηγούμενη μεγάλη είδηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η έλλειψη σαφήνειας στον νόμο» το καθιστά «ανεπαρκώς βέβαιο» ότι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν επιστροφές χρημάτων για πελάτες που δεν κατάφεραν να πετάξουν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Αναλυτικότερα, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ξεκίνησε έρευνα για τις δύο αεροπορικές εταιρείες τον Ιούνιο λόγω ανησυχιών ότι οι εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τον νόμο που προβλέπει επιστροφές χρημάτων για πτήσεις που οι πελάτες δεν θα μπορούσαν να επιβιβαστούν νόμιμα λόγω των lockdowns.

Η British Airways είχε χαρακτηρίσει «απίστευτη» την έρευνα, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε ποινή θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Η εταιρεία προσέφερε voucher ή τη δυνατότητα να γίνει εκ νέου κράτηση. Από την πλευρά της η Ryanair παρείχε την επιλογή της νέας κράτησης.

Απόφαση για Ryanair και British Airways

Το σκεπτικό της απόφασης για τις αεροπορικές εταιρείες

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών, μετά από «ενδελεχή εξέταση του σχετικού νόμου», κατέληξε ότι οι επιβάτες δεν είχαν «αρκετά σαφές δικαίωμα επιστροφής χρημάτων σε αυτές τις ασυνήθιστες συνθήκες για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της υπόθεσης».

Ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών δίνει στους επιβάτες τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων όταν μια αεροπορική εταιρεία ακυρώσει μια πτήση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές για τι ισχύει με τις επιστροφές χρημάτων όταν η πτήση πραγματοποιείται αλλά οι επιβάτες «νομικά απαγορεύεται να το ταξιδέψουν», ανέφερε η CMA σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

«Η CMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παράταση αυτής της έρευνας δεν μπορεί να δικαιολογηθεί δεδομένου του χρόνου που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στα δικαστήρια και του αβέβαιου αποτελέσματος», ανέφερε.

Η Ryanair χαιρέτισε την απόφαση της CMA να κλείσει την έρευνα. «Λειτουργούσαμε με ένα περιορισμένο πρόγραμμα (πτήσεων) κατά τη διάρκεια των lockdowns στο Ηνωμένο Βασίλειο για πελάτες που ταξίδευαν για ουσιώδεις λόγους. Οι επιβάτες είχαν την επιλογή να αλλάξουν τις κρατήσεις τους χωρίς να πληρώσουν το τέλος αλλαγής πτήσης και πολλοί επωφελήθηκαν από αυτήν την επιλογή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share