Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Απόφαση «βόμβα» για τη Ryanair - Οικονομική καταστροφή για την εταιρεία

Δύσκολες ώρες...

30 Σεπτεμβρίου 2021 20:35
Απόφαση «βόμβα» για τη Ryanair - Οικονομική καταστροφή για την εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια σκληρή απόφαση επιβλήθηκε για τη Ryanair, με την αεροπορική εταιρεία να βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε μια στιγμή, όπου πρέπει να «ματώσει» οικονομικά.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε την Τετάρτη τη βελγική αεροπορική εταιρεία charter TUIfly και τη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair για την αποπληρωμή των 13 εκατομμυρίων ευρώ των επιδοτήσεων που έλαβαν από την αυστριακή κυβέρνηση το 2016.

Ο λόγος της τιμωρίας των δύο αεροπορικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη πει το 2016 ότι οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι δύο αεροπορικές εταιρείες από το κρατικό αεροδρόμιο στο Κλάγκενφουρτ παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και ζήτησε από την αυστριακή κυβέρνηση να διεκδικήσει ξανά τις επιδοτήσεις.

Απόφαση για Ryanair και TUI

Ορισμένες από τις συμφωνίες μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και του αεροδρομίου του Klagenfurt έδιναν στις δύο εταιρείες ένα άδικο πλεονέκτημα, αποφάνθηκε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο οργανισμός ελέγχου της ΕΕ για τον ανταγωνισμό δήλωσε ότι οι ζημιογόνες συμφωνίες αντιστοιχούσαν σε κρατική ενίσχυση, καθώς μείωσαν το λειτουργικό κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες.

Η TUIfly και η Ryanair, που μεταξύ άλλων έχει και μια εξαιρετική προσφορά, αμφισβήτησαν την απόφαση της Επιτροπής και έφεραν το θέμα στο δικαστήριο.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο τάχθηκε τώρα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απέρριψε τα επιχειρήματα των Tuifly και Ryanair. Το δικαστήριο διέταξε και τις δύο εταιρείες να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση που έλαβαν για να αντισταθμίσουν το πλεονέκτημα που έλαβαν μέσω των ευεργετικών συμβάσεων με το αυστριακό αεροδρόμιο.

Η Ryanair έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share