Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το γραφικό χωριό του Πηλίου που βλέπει όλο το Αιγαίο σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού

Πραγματικά πανέμορφο!

10 Σεπτεμβρίου 2021 11:57
Το γραφικό χωριό του Πηλίου που βλέπει όλο το Αιγαίο σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Πήλιο φημίζεται για την γραφικότητά του αλλά και για το σύνολο των παραδοσιακών του οικισμών που ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους. Ένα από αυτά, είναι και ο Κισσός, το γραφικό χωριό που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων και έχει απέραντη θέα στο Αιγαίο…

Κισσός Πήλιο πέτρινα σπίτια

Μπορεί ο Κισσός να μην είναι ανάμεσα στα διάσημα και πολυακουσμένα ορεινά χωριά του Πηλίου, ωστόσο κερδίζει τον επισκέπτη με την γραφικότητά του και την υπέροχη θέα του στο γαλάζιο του Αιγαίου, την οποία μπορείτε να απολαύσετε από διάφορα σημεία.

Κισσός Πήλιο πλατεία

Ιστορικό & πανέμορφο χωριό

Τον Κισσό θα τον συναντήσετε μετά από 48 χιλιόμετρα από τον Βόλο, ενώ απέχει 12,1 χιλιόµετρα από το χιονοδροµικό κέντρο (21 περίπου λεπτά). Είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό, που, κατά τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, η ονοµασία του προέρχεται από την παράφραση της λέξης “χρυσός”.

Κισσός Πήλιο θέα στο Αιγαίο

Παλαιότερα ο Κισσός ήταν ένα από τα μεγάλα χωριά του Πηλίου με 1500 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα οι περίπου 500 άνθρωποι που μένουν εδώ ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια οπωροφόρων (μηλιές, καστανιές), και λιγότερο με τον τουρισμό.

Κισσός Πήλιο μέσα στο πράσινο

Βασικό χαρακτηριστικό του χωριού η πυκνή βλάστηση, αφού περιβάλλεται από καστανιές και πλατάνια, τα οποία δηµιουργούν πανέµορφα τοπία. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε στα λιθόχτιστα καλντερίμια του πηλιορείτικου χωριού αλλά και σε κάποιο από τα μονοπάτια που ξεκινούν από αυτό απολαμβάνοντας ένα υπέροχο δάσος από καστανιές και οξιές.

Τι να δείτε

Ο Κισσός είναι ιστορικό χωριό, καθώς εδώ λειτουργούσε κρυφό σχολειό από το 1753, στο οποίο δίδασκε για μικρό χρονικό διάστημα ο εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου, όπως και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία.

Κισσός Πήλιο εκκλησία

Στην πλατεία του χωριού θα δείτε την προτοµή του Ρήγα Φερραίου, ο οποίος µαθήτευσε στη Ζαγορά και πρωτοδίδαξε στον Κισσό. Κατά την παραµονή σας στο χωριό, καθίστε σε ένα από τα µικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία και δοκιµάστε νόστιµους µεζέδες, ψητά σούβλας και ντόπιο κρασί.

Κισσός Πήλιο καταρράκτες

Βόλτα στην Πορταριά

Αν ξεκινήσετε από τον Βόλο, κάντε αρχικά μια στάση στην Πορταριά η οποία απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα και είναι το πρώτο ορεινό χωριό του Πηλίου (υψ. 650 μ.) που προσεγγίζει ο επισκέπτης από τον Βόλο ενώ από τον Κισσό η Πορταριά απέχει 25 χιλιόμετρα. Ωστόσο, αν και είναι από τα πιο ανεπτυγμένα της περιοχής διατηρεί αναλλοίωτη την ευχάριστη ατμόσφαιρά της και την πηλιορείτικη ταυτότητά του.

Πορταριά

Γραφική και όμορφη, σε κοντινή απόσταση τόσο από τον Βόλο όσο και από το χιονοδρομικό κέντρο, η Πορταριά συνδυάζει βουνό και θάλασσα με «ατού» την εκπληκτική θέα στον Παγασητικό.

Πορταριά Πηλίου

Λιθόστρωτα καλντερίμια περνούν ανάμεσα από παραδοσιακά πετρόχτιστα κτίσματα, εντυπωσιακά αρχοντικά, περίτεχνες βρύσες, εκκλησίες και φυσικά τις περίφημες πλατείες, που ξεχωρίζουν σε όλα τα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι η κεντρική πλατεία Μελίνας Μερκούρη αλλά και οι πλατείες Αδάμενας και Ταξιαρχών με τα αιωνόβια πλατάνια. Και φυσικά σας βρήκαμε 4 υπέροχα και φθηνά ξενοδοχεία με πρωινό!

πανοραμική εικόνα Πορταριά

Ο οικισμός, που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και προσελκύει επισκέπτες όλο τον χρόνο. Πολλά από τα αρχοντικά της, εξαιρετικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής, είναι σήμερα ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες.

Πορταριά γενική εικόνα χωριού

πηγή: Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share