Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κουφονήσια: 8 λόγοι για να κάνετε διακοπές στον παράδεισο

Ιδανικός προορισμός!

30 Ιουνίου 2021 13:20
Κουφονήσια: 8 λόγοι για να κάνετε διακοπές στον παράδεισο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Κουφονήσια μπορεί να μην αποτελούν το κρυφό ησυχαστήριο που ήταν μέχρι την περασμένη δεκαετία, μπορεί τον Αύγουστο να «πνίγονται» από κόσμο, αλλά συνεχίζουν να μεταδίδουν σε όλους μας την χαλαρή τους αύρα. Κι αν δεν μας πιστεύετε, ιδού οκτώ καλοί λόγοι να αγαπήσετε κι εσείς το «καμάρι» των Μικρών Κυκλάδων.

Οι υπέροχες παραλίες

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά όλες τους είναι εκπληκτικές: Στο Πάνω Κουφονήσι, στις νότιες ακτές, παρατάσσονται μερικές από τις πιο ωραίες αμμουδιές των Κυκλάδων – όλες τους –«εννοείται», θα σας πουν οι ντόπιοι, χωρίς ξαπλώστρες και τυμπανοκρουσίες. Το Πορί με την απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά, την τιρκουάζ θάλασσα και τα δύο café στην άκρη του, είναι ίσως μία από τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες. Η Ιταλίδα, ο Φανός και ο Φοίνικας είναι εξίσου όμορφες, με ωραιότατα ταβερνάκια πίσω από τις αμμουδιές τους, ενώ οι πιο κοντινές στο (μοναδικό) χωριό του νησιού επιλογές είναι η Άμμος, με φόντο τα βαρκάκια στα γαλαζοπράσινα νερά του λιμανιού, και ο Χοντρός Κάβος.

Οι παραλίες είναι προσβάσιμες είτε από τον χωματόδρομο του νησιού (υπάρχει και λεωφορειάκι με τακτικά δρομολόγια) είτε με το καραβάκι του Πράσινου που ξεκινά από το λιμάνι. Οι πιο αθλητικοί, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα από το χωριό και να διανύσετε την (ομαλή) διαδρομή ως το Πορί σε δύο ρόδες. Όσο για το Κάτω Κουφονήσι, μπορεί να μην κατοικείται, αλλά διαθέτει την φοβερή παραλία «Νερό» (εκεί αράζει το καραβάκι από το Πάνω Κουφονήσι), αλλά και δεκάδες πριβέ βοτσαλωτούς ορμίσκους τριγύρω για να βρείτε τον δικό σας αγαπημένο.

Τα «κρυμμένα» highlights

Σε ένα τόσο μικρό μέρος, χωρίς πολλά-πολλά αξιοθέατα, πέρα από τις ούτως ή άλλως συγκλονιστικές παραλίες, τα μικρά παράδοξα τερτίπια της φύσης γίνονται αφορμές για να ξεστρατίσετε ελαφρώς από τον δρόμο σας και να κάνετε μίνι ανακαλύψεις. Όπως για παράδειγμα το «Γάλα», στο σημείο Τρυπητή κοντά στο Πορί. Θα το βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι προς τα ανατολικά, από την δυτική άκρη της παραλίας. Με μια μίνι κατάβαση σε βράχια, θα το αντικρίσετε:

Κουφονήσια: 8 λόγοι για να κάνετε διακοπές στον παράδεισο

Μια μεγάλη «τρύπα» στα βράχια επιτρέπει στο νερό της θάλασσας να περνά, δημιουργώντας μια σκιερή παραλιούλα στην σπηλιά, με λευκά νερά που της έδωσαν και το όνομα «Γάλα». Άλλη μια απολαυστική στάση θα κάνετε μεταξύ των παραλιών Πορί και Ιταλίδας, εκεί που σχηματίζεται μια φυσική «Πισίνα», ενώ τα πλατιά βράχια σχηματίζουν φυσικούς βατήρες για εντυπωσιακές βουτιές. Όχι πολύ μακριά, τέλος, βρίσκεται το περίφημο «Μάτι του Διαβόλου», ένας σπηλαιώδης σχηματισμός με μια τρύπα στην άκρη του, που σχηματίζει ρουφήχτρα – αν τα νερά είναι ψηλά, φροντίστε να επιδείξετε προσοχή για να μην παρασυρθείτε.

Η «Χώρα»

Το μοναδικό κατοικημένο χωριό των Κουφονησίων, τυχαίνει να είναι και μια από τις πιο λιτές, αλλά πανέμορφες κυκλαδίτικες Χώρες. Εδώ θα προχωρήσετε σε πλακόστρωτα σοκάκια με ασβεστωμένους τοίχους, αυλές πνιγμένες στις μπουκαμβίλιες και χαριτωμένα μαγαζάκια. Θα μπείτε στο χωριό από το κύριο σοκάκι και θα καταλήξετε στην άλλη άκρη του χωριού, εκεί που δεσπόζουν οι Ανεμόμυλοι του νησιού και στο βάθος το παλιό καρνάγιο. Εδώ θα ξεκινάτε τις βόλτες σας τα απογεύματα, μετά το μπάνιο, για νόστιμο φαγητό στα ταβερνάκια, νησιώτικο «κουβεντολόι» στα καφενεία με έναν ελληνικό ή ένα καραφάκι στο τραπέζι, και όταν νυχτώνει, θα κατηφορίζετε στην περαντζάδα πάνω από την Άμμο για κοκτέιλ και λουκουμάδες.

Το ελεύθερο camping

Ή με μια λέξη, «Νερό». Σε αυτή την παραλία του Κάτω νησιού τα δέντρα προσφέρουν σκιά στους κατασκηνωτές, ενώ τα μαγιό είναι περιττά, καθώς εδώ ο γυμνισμός είναι άτυπος «νόμος». Μοναδικό, αλλά υπέροχο καταφύγιο ανεφοδιασμού, αν επιλέξετε το free camping, είναι η υπέροχη ταβέρνα του Βενετσάνου, κοντά στην παραλία, όπου θα φάτε ωραία μαγειρευτά, θα χορτάσετε καρπούζι και θα ανεφοδιαστείτε με νερό.

Το φαγητό

Αγαπημένες μας γωνιές για καλό μαγειρευτό φαγητό, θαλασσινούς μεζέδες, αλλά και οικονομικότερες επιλογές, όπως ντόπιες πίτες και λαχταριστές πίτσες είναι οι εξής (υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παρακάτω επιλογές): Στο Καρνάγιο, στην άκρη του χωριού, θα καθίσετε στην άκρη του παλιού καρνάγιου και θα απολαύσετε ουζάκι με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Στους Αταίριαστους, θα δοκιμάσετε φοβερή αχινοσαλάτα, άπαιχτη τυροκαυτερή και ψητά ή θαλασσινά με δημιουργικές πινελιές, στην πολύχρωμη αυλή στην καρδιά του οικισμού. Στο Φως Φανάρι, θα χορτάσετε με τις μεγάλες αφράτες πίτσες αλλά και τις φοβερές στριφτές ντοματόπιτες, σπεσιαλιτέ των Κουφονησίων. Στον Φοίνικα, θα ανακτήσετε δυνάμεις μετά τις βουτιές στην παραλία, με μαγειρευτά που θα επιλέξετε από την βιτρίνα και θα απολαύσετε στο μπαλκονάκι πάνω από το κύμα. Στο ταβερνάκι του Βενετσάνου, στο Κάτω Κουφονήσι, θα καθίσετε κάτω από την κληματαριά, στην σκιερή αυλή, για να εκτιμήσετε τον μουσακά και το παστίτσιο στο μοναδικό εστιατόριο του νησιού. Στον φούρνο της Γιωργούλας, θα δοκιμάσετε όλες τις ντόπιες πίτες, και σαν μπόνους, τα τραγούδια, τα πειράγματα και τις συμβουλές της ίδιας της Γιωργούλας.

Κουφονήσια: 8 λόγοι για να κάνετε διακοπές στον παράδεισο

Οι βαρκάδες

Το βαρκάκι του Πράσινου που ξεκινά από το λιμάνι για τις παραλίες του Πάνω νησιού, αλλά και για το Κάτω Κουφονήσι, δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι μια καλτ εμπειρία, με τα νησιώτικα τραγούδια να παίζουν στη διαπασών, το κύμα να σκάει σχεδόν μέσα στο βαρκάκι καθώς «σκίζει» τα νερά, και τον «καπετάνιο» να είναι πρόθυμος για μια παράκαμψη τη νύχτα για να περάσετε από τις γύρω βραχονησίδες.

Τα στέκια

Στου Νικήτα θα βρείτε το ιδανικό ήσυχο σκηνικό για πρωινό καφεδάκι και βιβλίο με θέα το λιμάνι. Στα Καλάμια, θα αράξετε κάτω από τις καλαμιές με φόντο τον γαϊδαράκο του χωριού, και θα ζητήσετε κάποιο από τα φοβερά σοκολατένια γλυκά του μαγαζιού μαζί με τον χυμό σας. Στον Μύλο, θα αράξετε με το ποτό στο χέρι και θα ατενίσετε την Κέρο απέναντι. Στο Sorocco θα πιείτε τα καλύτερα κοκτέιλ με τα φαναράκια να φέγγουν ατμοσφαιρικά. Στο Καλόφεγγο πάνω από το Πορί θα περάσετε όλη τη μέρα, από το μεσημέρι με καφέ και ταβλάκι ως το βράδυ για ποτό με πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Απολαύστε το βίντεο του χρήστη Passajero

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share