Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2024

3+1 ελληνικά γραφικά χωριουδάκια που πρέπει να επισκεφτείτε - Οι καλύτερες επιλογές από τον Τάσο Δούση

Ετοιμάστε βαλίτσες τώρα!

29 Ιουνίου 2021 15:13
3+1 ελληνικά γραφικά χωριουδάκια που πρέπει να επισκεφτείτε - Οι καλύτερες επιλογές από τον Τάσο Δούση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, υπέροχη φύση, βαθιά ιστορία, ονειρεμένες παραλίες και γραφικά χωριά, αμέτρητους δηλαδή προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές! Ο Τάσος Δούσης εδώ μας προτείνει 4 πανέμορφα ελληνικά χωριά που διατηρούν την ταυτότητα και το παραδοσιακό τους χρώμα κι αξίζει να τα επισκεφτείτε το καλοκαίρι! Παράλληλα δείτε έξι αγαπημένους προορισμούς από τον Τάσο Δούση για ολιγοήμερες διακοπές.

Μόλυβος, Λέσβος

Μόλυβος, Λέσβος

Ο Μόλυβος ή Μήθυμνα, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το επιβλητικό γενοβέζικο κάστρο του. Το χωριό αποτελείται από ανθισμένα λιθόστρωτα σοκάκια και πέτρινα αρχοντικά, ενώ από το 1965 θεωρείται διατηρητέος οικισμός. Ο στενός δρόμος στο χωριό Μόλυβος, στολισμένος με μικρές βιτρίνες και μια «στέγη» που καλύπτει η ίδια η φύση με δέντρα και λουλούδια έχει κάνει το Μόλυβο της Λέσβου διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Μόλυβος, Λέσβος σοκάκια

Μόλυβος, Λέσβος σπίτια

Πυργί, Χίος

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά χωριά όχι μόνο της Χίου αλλά της Ελλάδας, το Πυργί μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Και επειδή διατηρείται έτσι όπως χτίστηκε και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της νότιας Χίου, είναι πλούσιο και σπουδαιότατο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Είναι χτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Πατέλλα, περιβαλλόμενο από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του.

Χίος χωριουδάκι Πυργί

Επειδή ελάχιστα πλήγηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1881, διατηρεί και εσωτερικά τη μεσαιωνική του όψη. Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα, συνεχόμενα μεταξύ τους κατά μήκος των δρόμων. Κατά την αρχαιότητα αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη (τραβάκα). Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες).

Πυργί Χίος σοκάκια

Στενοί, πέτρινοι δρόμοι, ο ναός των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, πλήθος άλλων εκκλησιών αλλά κυρίως η γεωμετρική διακόσμηση των εξωτερικών τοίχων των σπιτιών με τα “ξυστά”, κάνουν το Πυργί πραγματικά μοναδικό. Και για το λόγο αυτό, έχει ανακηρυχθεί σε διατηρητέο μνημείο. Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο και ίσως το εντυπωσιακότερο χωριό της Χίου που αφήνει άφωνους τους επισκέπτες του νησιού.

Πυργί Χίος θέα

Λιμένι, Λακωνική Μάνη

Λιμένι, Λακωνική Μάνη

Σε απόσταση 5 χλμ. από την Αρεόπολη και περίπου 27 χλμ. από το Γύθειο, ένα χωριό με ιστορία και ταυτότητα ξεπροβάλλει προσελκύοντας -ειδικά τα τελευταία χρόνια- ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες. Το Λιμένι, ο παλιός οικισμός της οικογένειας Μαυρομιχάλη, σήμερα ξεχωρίζει για τα σπίτια “πάνω” στη θάλασσα ενώ συνδυάζει αρμονικά το απέραντο γαλάζιο με το ξεχωριστό τοπίο του πέτρινου σκηνικού και τα σημάδια μιας παλαιάς καστροπολιτείας.

Λακωνική Μάνη

Απείρανθος, Νάξος

Η Απείρανθος της Νάξου που δεν είναι απλά ένα από τα ομορφότερα χωριά της χώρας μας αλλά όλης της Ευρώπης! Η Απείρανθος, ή “Τ’ Απεράθου”, όπως την αποκαλούν οι Ναξιώτες, είναι xτισμένη στην πλαγιές ενός λόφου στους ανατολικούς πρόποδες της βουνοσειράς των Φαναριών. Ξεχωρίζει από τα άλλα χωριά της Νάξου στο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς οι κάτοικοί της θεωρείται ότι προήλθαν από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Αυτή ακριβώς η ικανότητα ανδρών και γυναικών να «μιλούν» με στίχους, όπως στην Κρήτη, κάνουν τ’ Απεράθου ένα τόπο ξεχωριστό σε όλη την Ελλάδα.

Απείρανθος, Νάξος

Στην ενδοχώρα της Νάξου μας υποδέχονται περήφανοι πύργοι, υπέροχοι μεσαιωνικοί οικισμοί και «απείραχτα» από τον χρόνο χωριά. Ένα λοιπόν από αυτά είναι και το «παράξενο» χωριό, όπως το χαρακτηρίζουν ξένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, η Απείρανθος.

Νάξος Απείρανθος

Το είπαν το «μαρμάρινο χωριό», μάρμαρο παντού, στους δρόμους, στα σπίτια και φως στον ήλιο του Αιγαίου. Το λένε και «το χωριό που στιχουργεί», αφού οι κάτοικοι του, με αξιοθαύμαστη ευχέρεια κάνουν τραγούδι την καθημερινή τους ζωή, τη λύπη και τη χαρά.

Ενετικοί πύργοι, όμορφα παλιά διώροφα σπίτια, μαρμάρινα καλντερίμια με καμάρες, γραφικές πλατείες με καφενεία και η ποιητική διάθεση των Απεραθιτών, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που σπάνια συναντάται στον κυκλαδικό χώρο.

Απείρανθος, Νάξος σοκάκια

Κάθε γωνιά του αποτελεί μια ξεχωριστή δημιουργία της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ακόμα και η ποικιλία στις μορφές των ανεφανών (καπνοδόχων) συνιστά μια «κοιλάδα από ανεφανούς». Εντυπωσιακός είναι ο Πύργος του Ζευγώλη (17ος αι.), χτισμένος πάνω σε βράχο στην είσοδο του χωριού. Από εκεί ξεκινάς την περιήγησή στους δρόμους του χωριού που είναι στρωμένοι με μαρμαρόπλακες, πριν καταλήξεις στην κεντρική πλατεία με τα καφενεία.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία του χωριού: Το Αρχαιολογικό, με ευρήματα κυρίως της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, το Γεωλογικό, με 2.000 σπάνια εκθέματα από την πλούσια φύση της Νάξου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με συλλογή από την πανίδα της περιοχής και ένα μικρό ενυδρείο, καθώς και το Λαογραφικό, με παραδοσιακά υφαντά και εργαλεία.

Πηγή: Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share