Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών Πελάγων, η γη των μυστικών - Ο νέος hot προορισμός

Επιβάλλεται να τα επισκεφτείς!

22 Ιουνίου 2021 10:01
Kαλοκαίρι στα Κύθηρα: Στη μέση τριών Πελάγων, η γη των μυστικών - Ο νέος hot προορισμός
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη μέση τριών πελάγων, με όψη τραχιά και ομορφιά απαράμιλλη, στέκουν τα Κύθηρα, η γη των μυστικών. Κύθηρα από το ρήμα κεύθω, δηλαδή «κρύβω». Τα Κύθηρα κρύβουν θησαυρούς και εραστές. Λέγεται πως η ίδια η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, ευλόγησε αυτό τον τόπο και πως συνήθιζε να κρύβει στο νησί τα ερωτευμένα ζευγάρια και τους κρυφούς της εραστές.

Για κρυψώνα της είχε, λένε, τις πυκνόφυτες ρεματιές με την παχιά ομίχλη που οι ντόπιοι ονομάζουν Κατσιφάρα και τις μικρές παρθένες παραλίες που κεντούν τις ανατολικές ακτές του νησιού με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο.

Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να ερωτευτεί έναν τόπο σαν τα Κύθηρα; Είναι, άραγε, η σκληρή ομορφιά των ανεμόδαρτων τοπίων και των απάτητων λαγκαδιών που στις απολήξεις τους συναντάς τις πιο μαγευτικές παραλίες; Είναι η υπερβατική εμπειρία του φυσικού τοπίου στους καταρράκτες του Μυλοποτάμου και τα σπήλαια της Αγίας Σοφίας ή το απόκοσμο αποτύπωμα του θρύλου στα ερείπια των καστροπολιτειών που λεηλάτησαν οι πειρατές ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους;

 Kαλοκαίρι στα Κύθηρα

Ίσως, πάλι, να ‘ναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που σε κάνουν να ερωτευτείς τα Κύθηρα. Εκείνοι με τους οποίους θα χορέψεις τους κυκλικούς χορούς του Αυγούστου, οι άλλοι που θα σε ξεναγήσουν με ενθουσιασμό στον τόπο τους κι εκείνοι οι συνταξιδιώτες που μαζί τους θα μοιραστείτε τη ρέμβη της θάλασσας κάτω από τον νυχτερινό ουρανό. Οι καταρράκτες του Μυλοποτάμου Στα Κύθηρα θα ξεναγηθείς με τις αισθήσεις. Η επιθυμία για αυθεντικές τοπικές γεύσεις θα σε οδηγήσει ως το παραδοσιακό παρασκευαστήριο της Μαρίας στις Καλοκαιρινές, όπου θα δοκιμάσεις την κυθηραϊκή παραλλαγή της δίπλας που οι ντόπιοι ονομάζουν «ξεροτήγανο» και συνοδεύεται από θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων και σουσάμι. Για να δοκιμάσεις το παραδοσιακό, και εξαιρετικά παχυντικό, βούτυρο των Κυθήρων, θα προμηθευτείς βουτυροτσίκουδο που παράγουν η Cherile και ο Dieter Wolf με την επωνυμία «Δέσποινα», ενώ για μια γεύση από την τσιριγώτικη φατουράδα (τσίπουρο με κανέλα και γαρίφαλο) θα απευθυνθείς στον Γιάννη Δευτερέβο στον οικισμό Τσικαλαρία.

Τέλος, για την καλύτερη φάβα και το πιο νόστιμο καλαμάρι των Κυθήρων επιβάλλεται να κάνεις μια στάση στην ταβέρνα «Σκάνδεια» δίπλα στην παραλία της Παλαιόπολης. Το βράδυ σου, πλέον, μπορεί να κλείσει με τα πολύχρωμα κοκτέιλ του Χρήστου στο Μερκάτο, στη Χώρα, ή με τους έθνικ ρυθμούς του Banda Landra στο Καψάλι. Αν, πάλι, ψάχνεις διαμονή, δοκίμασε τα δωμάτια στον γραφικό οικισμό του Αυλαίμωνα, προσεγμένα διαμερίσματα, όπως το Corte O στη Χώρα, ή παραδοσιακούς ξενώνες σαν το Πορφυρούσα στον Μυλοπόταμο.

Συλλέγοντας ήχους από άκρη σε άκρη στα Κύθηρα Επίλεξε να περπατήσεις τα μονοπάτια του νησιού και να μιλήσεις με τους ντόπιους, επισκέψου το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων, περιηγήσου στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας, στο γραφικό χωριό των Μητάτων, στις πηγές του Αμίρ Αλή και στην παραλία Κομπονάδα και ταξίδεψε μέχρι τα Αντικύθηρα στις 17 Αυγούστου για να παρευρεθείς στη μεγάλη γιορτή που στήνεται κάθε χρόνο για τον πολιούχο του νησιού, τον Άγιο Μύρωνα. Για μια ακουστική, βιωματική εντύπωση των Κυθήρων μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ηλεκτρονικό οδηγό The Sound of Kythera. Η εφαρμογή αυτή θα σου επιτρέψει να ξεναγηθείς στα Κύθηρα με τα μάτια κλειστά, μέσα από ήχους και ιστορίες του νησιού, ενώ σε παρακινεί να ηχογραφήσεις ήχους με το κινητό σου από το ταξίδι σου και να τους ανεβάσεις στη διαδραστική του πλατφόρμα.

 Kαλοκαίρι στα Κύθηρα

Λίγο πριν από το ταξίδι σου στα Κύθηρα, οφείλω να προειδοποιήσω: «Τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά». Έτσι μου είπε κι εμένα ένας ντόπιος, σχεδόν απειλητικά, όταν πρωτοπάτησα στο νησί πριν από τρία χρόνια, και θέλω να το επαναλάβω κι εγώ στους νέους ταξιδιώτες, έτσι, για καλή τύχη. Γιατί τα Κύθηρα δεν είναι σαν τα άλλα νησιά, κρύβουν θησαυρούς.

Κύθηρα: Η παραμυθένια παραλία με την λευκή άμμο και το ναυάγιο & 7 λόγοι για να κάνεις διακοπές στο νησί

Τα Κύθηρα ή αλλιώς Τσιρίγο βρίσκονται μεταξύ της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Είναι ορεινό νησί με πολλές κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και σχηματίζουν μαγευτικές παραλίες. Η βλάστηση είναι πλούσια, κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νησιού. Το κλίμα είναι μεσογειακό και σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές που ρέουν όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα Κύθηρα είναι ο τόπος γέννησης της θεάς Αφροδίτης. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού.η γέννηση της θεάς Αφροδίτης είχε ως τόπο τα Κύθηρα.

Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Παράλληλα, δείτε πιο είναι το πιο ερωτικό νησί σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες! Και δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Κύθηρα

Τα κύματα παρέσυραν, σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή του μύθου, την Αφροδίτη στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτης του νησιού. Οπότε, ξέρεις τώρα πως στα Κύθηρα θα ζήσεις τον έρωτα και την αγάπη στον μέγιστο βαθμό!

Τα Κύθηρα έχουν πολλά και μικρά γραφικά χωριά, διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφική τους έκταση και αποτελούν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό για πολλούς λόγους: Είναι πανέμορφα, προσφέρουν ποιοτικές επιλογές σε φαγητό και διαμονή στους επισκέπτες τους, εξασφαλίζουν ήρεμες και ήσυχες διακοπές, έχουν υπέροχες παραλίες, είναι οικονομικός προορισμός και κυρίως είναι σχετικά κοντινό στην Αθήνα νησί. Εδώ θα δείτε 7 από αυτούς όπως και 3 εξαιρετικές προτάσεις διαμονής σε ξενοδοχεία που έχουν άριστη βαθμολογία στη booking αλλά και τιμή μέχρι 52€!

Οι λόγοι για να πας διακοπές στα Κύθηρα:

1. Υπάρχει μια «μυστήρια» ενέργεια στα Κύθηρα που σε κάνει να ερωτευτείς από την αρχή…Μπορεί να φταίει η θεά Αφροδίτη…

2. Είναι εύκολο να φτάσεις. Τα Κύθηρα συνδέονται ακτοπλοϊκά όλο το χρόνο με τον Πειραιά και το Καστέλι της Κρήτης. Συνδέονται επίσης με την Καλαμάτα, το Γύθειο και τη Νεάπολη Λακωνίας. Τα Κύθηρα διαθέτουν Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα και συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα όλο το χρόνο.

3. Το λιμάνι της Χώρας των Κυθήρων το Καψάλι είναι η καρδιά της διασκέδασης ενώ το ομώνυμο χωριό από τα πιο όμορφα σημεία των Κυθήρων!

Καψάλι

Καψάλι

4. Απέναντι από το Καψάλι υπάρχει η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα όπου μπορείς να επισκεφτείς το υπέροχο σπήλαιο που έχει!

Αυγό

Χύτρα

5. Παλαιόπολη, Καλαδί, Όχελες, Φυρή Άμμος, Μελιδόνι,Καψάλι,Αγία Πελαγία, Φούρνοι, Χαλκός, Κομπονάδα, Πλατιά Άμμος είναι οι παραλίες στις οποίες πρέπει να δώσεις το παρόν. Φυσικά θα πας στην παραλία του Διακόφτι.

Παραλία Διακόφτι

Θα μαγευτείς από την ομορφιά αυτής της παραλίας, τόσο που θα αναρωτηθείς αν βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Τα νερά είναι ρηχά και γαλαζοπράσινα και το χρώμα της άμμου κατάλευκο. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού, σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες των Κυθήρων δίπλα από το κεντρικό λιμάνι. Βέβαια τα Κύθηρα φημίζονται για τις καταπληκτικές παραλίες οπότε αξίζει να δείτε και αυτές τις πέντε ακόμα.

Παραλία Καλαδί

6. Στο νησί θα βρεις γραφικά ξωκλήσια και μοναστήρια που πρέπει να επισκεφτείς. Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, προστάτιδα του νησιού, η Αγία Μόνη και η Αγία Ελέσσα είναι κάποια από αυτά.

Μοναστήρι Κυθήρων στη Μινωική Κορυφή

Παναγία Μυρτιδιώτισσα

7. Ο Μυλοπόταμος είναι παραδοσιακό χωριό στα δυτικά όπου εκεί θα βρεις τον καταρράκτη της Φόνισσας . Επίσης μπορείς πας και στην μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο.

Παναγία Μυρτιδιώτισσα

3 υπέροχα ξενοδοχεία με άριστη βαθμολογία και τιμή μέχρι 52€!

Σε αυτό τον υπέροχο προορισμό λοιπόν σκεφτήκαμε να βρούμε και κάποιες επιλογές διαμονής αν τελικά το επιλέξετε για διακοπές!

Ανακαλύψαμε λοιπόν κομψές επιλογές διαμονής στο νησί με εξαιρετική βαθμολογία στη booking και τιμή μέχρι €52/ δίκλινο σε αναζήτηση που κάναμε για ημερομηνίες Ιουνίου. (*Σημ. Οι συγκεκριμένες τιμές αφορούν σε καθημερινές. Ενδεχομένως τα Σαββατοκύριακα να είναι υψηλότερες όπως επίσης και τον Ιούλιο – Αύγουστο).

Οι επιλογές μας:

Romantica Apartments

Βαθμολογια στη Booking: 9 – Τιμή: €52 standard δίκλινο

Το Romantica Apartments είναι ένα κομψό ξενοδοχείο 3 αστέρων που βρίσκεται σε απόσταση 100μ. από την παραλία της Αγίας Πελαγίας στα Κύθηρα. Το κατάλυμα προσφέρει δωμάτια με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και δωρεάν Wi-Fi και διαθέτει πισίνα με πλακόστρωτη ηλιόλουστη βεράντα, σάουνα και γυμναστήριο.

Το Romantica παρέχει ευρύχωρες, πλήρως εξοπλισμένες μονάδες. Κάθε μονάδα διαθέτει τραπεζαρία, τηλεόραση και στεγνωτήρα μαλλιών. Όλα τα δωμάτια έχουν ιδιωτικό μπαλκόνι ή βεράντα με θέα στη θάλασσα, το βουνό ή την πισίνα του ξενοδοχείου.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας από τον μπουφέ πρωινού και αργότερα να απολαύσετε ένα δροσιστικό ποτό ή κοκτέιλ από το μπαρ δίπλα στην πισίνα. Το κατάλυμα προσφέρει δωρεάν ποδήλατα και υπηρεσία μεταφοράς προς την Αγία Πελαγία κατόπιν αιτήματος.

Το Αεροδρόμιο των Κυθήρων απέχει 15χλμ. από τα διαμερίσματα. Η Χώρα, η γραφική πρωτεύουσα των Κυθήρων, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο. Στις εγκαταστάσεις υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης. Διαβάστε ακόμα:5 ελληνικές παραλίες με καταγάλανα νερά σκέτο κρύσταλλο!

Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 8,8 για ταξίδι δύο ατόμων.

Abramis Rooms

Βαθμολογία στη Booking: 8,8 – Τιμή: €50 δίκλινο στούντιο

Το Abramis Rooms βρίσκεται στο χωριό Μητάτα, στο κέντρο των Κυθήρων, σε απόσταση 20 λεπτών οδικώς από το λιμάνι και 8χλμ. από το χωριό Ποταμός.

Abramis Rooms

Οι σουίτες του Abramis διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα, δωρεάν Wi-Fi και κλιματισμό. Το προσωπικό του ξενοδοχείου μπορεί να σας βοηθήσει με την ενοικίαση αυτοκινήτων και ποδηλάτων.

Abramis Rooms

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ τους στο παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία του χωριού και να αγοράσουν καθημερινά βασικά είδη στο κοντινό μίνι μάρκετ. Η τοποθεσία του ξενοδοχείου είναι ιδανική για εξορμήσεις σε όλο το νησί.

Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 8,6 για ταξίδι δύο ατόμων.

Abramis Rooms

Πετράδι

Βαθμολογια στη Booking: 9 – Τιμή: €43 δίκλινο με βεράντα

Το Petradi βρίσκεται στο χωριό Λιβάδι των Κυθήρων και διαθέτει μεγάλη εξωτερική πισίνα με πέτρινο snack – bar. Προσφέρει καταλύματα με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και θέα στην πισίνα, τον κήπο και τα γύρω βουνά. Παρέχεται δωρεάν Wi-Fi.

Όλα τα στούντιο έχουν μπαλκόνι ή αίθριο, τηλεόραση και σίδερο και είναι κλιματιζόμενα. Η μικρή κουζίνα τους είναι εξοπλισμένη με μίνι ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων και βραστήρα. Το ιδιωτικό μπάνιο περιλαμβάνει στεγνωτήρα μαλλιών και καμπίνα ντους.

Πετράδι

Οι επισκέπτες στο Petradi μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους από τον μπουφέ πρωινού που περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα. Στο χώρο της πισίνας μπορείτε να απολαύσετε ελαφριά γεύματα, ποτά και παγωτά.

Η 24ωρη ρεσεψιόν μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με τα τοπικά αξιοθέατα, όπως το Βυζαντινό Μουσείο και το πέτρινο γεφύρι, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Η παραλία Καψάλι και τα Κύθηρα βρίσκονται σε απόσταση 5χλμ. και 4χλμ. αντίστοιχα. Το Petradi απέχει 17χλμ. από το αεροδρόμιο των Κυθήρων και 22χλμ. από το λιμάνι Διακόφτι.

Η τοποθεσία αρέσει ιδιαίτερα σε ζευγάρια – τη βαθμολόγησαν με 9,1 για ταξίδι δύο ατόμων.

Πετράδι

Δείτε επίσης, ακόμα ένα ονειρεμένο ξενοδοχείο στα Κύθηρα που προτείνει ο Τάσος Δούσης σε μαγική τοποθεσία με βαθμολογία 9,2!

Η παραμυθένια παραλία με την λευκή άμμο και το ναυάγιο

Αν είσαι από τους τυχερούς και οι φετινές σου διακοπές έχουν προορισμό τα Κύθηρα τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς αυτή τη μαγευτική παραλία.

Είναι πολλά τα προτερήματα της παραλίας στο Διακόφτι μιας και είναι ιδανική τόσο για οικογένειες αφού η ολόλευκη άμμος της είναι αυτή που ενθουσιάζει τα πιτσιρίκια.

Πάρτε μια μικρή γεύση από την πανέμορφη παραλία στο βίντεο που ακολουθεί:

πηγή: travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share