Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό - Έρχονται... κύματα τουριστών από το εξωτερικό

Αθρόα η προσέλευση από τον Ιούνιο

10 Ιουνίου 2021 16:04
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό - Έρχονται... κύματα τουριστών από το εξωτερικό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης (10/6) άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, με την πλατφόρμα να είναι ανοικτή έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο και στον νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους και τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις για δικαιούχους και παρόχους.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (ΟΑΕΔ) ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ορθή και πλήρης συμπλήρωση των αιτήσεων, καθώς και η ταυτόχρονη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα βοηθήσει στην ταχύτερη επεξεργασία τους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι ή άνεργοι:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
    έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
  • ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως ορίζει η δημόσια πρόσκληση. Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση επιταγής κοινωνικού τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Πόσοι έρχονται από το εξωτερικό μέχρι τέλη Ιουνίου

Περισσότερες από 800 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματιστεί από το εξωτερικό προς τα βασικά αεροδρόμια της χώρας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα 14 έως 20 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί 384 χιλιάδες θέσεις, 45% περισσότερες σε σύγκριση με την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ την εβδομάδα 21 έως 27 Ιουνίου, οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 462 χιλιάδες, αύξηση 20%. Ενδεικτικό της ανόδου που καταγράφεται όσο περνούν οι μέρες, είναι πως αυτή την εβδομάδα οι εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 264 χιλιάδες, τη στιγμή που ευχάριστα νέα μας στέλνουν και περισσότερους τουρίστες.

Η υψηλότερη κίνηση αναμένεται από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ τα αεροδρόμια στα οποία αναμένονται οι περισσότεροι επισκέπτες είναι η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως, η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος και η Ζάκυνθος.

Όπως σημειώνουν επιχειρηματίες του τουρισμού, από τον Ιούλιο και μετά ξεκινά στην ουσία η τουριστική σεζόν, αφού οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν αυτό το διάστημα. Ξενοδόχοι λένε πως το κλίμα της ζήτησης είναι ακόμη ρευστό, περιμένουν όμως βελτίωση όσο προχωρά η εμβολιαστική διαδικασία και γίνεται πιο ξεκάθαρο το τοπίο όσον αφορά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Οι κρατήσεις πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα είναι last minute, μια τάση που όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η αυξητική τάση στις διεθνείς αφίξεις για Ρόδο, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Fraport, σύμφωνα με τα οποία, από την 1η έως την 6η Ιουνίου, τα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου υποδέχθηκαν περισσότερες από 150 διεθνείς πτήσεις που μετέφεραν στα νησιά περισσότερους από 40 χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, οι Γερμανοί συνεχίζουν και το 2021 την "παράδοση" που τους θέλει κορυφαία αγορά προσέλκυσης τουριστών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κατέχοντας την πρώτη θέση μεταξύ των αφιχθέντων επιβατών στη Ρόδο και την Κω, με δεύτερους προς το παρόν για τα δύο αυτά νησιά τους Πολωνούς, οι οποίοι συνεχίζουν την αυξητική τάση που παρουσίασαν την περσινή χρονιά. Αντίστοιχα, για τα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Ελβετοί καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, ενώ η Μύκονος δέχεται και ένα μέρος των επισκεπτών (της τάξης του 10%) από το Κατάρ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share