Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σίφνος: Το νησί της αρμονίας και της ηρεμίας με τις καλύτερες παραλίες

Η πλούσια ιστορία της και οι μεσαιωνικοί οικισμοί της σας προσκαλούν να τα εξερευνήσετε

9 Ιουνίου 2021 13:02
Σίφνος: Το νησί της αρμονίας και της ηρεμίας με τις καλύτερες παραλίες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στη Σίφνο το φαγητό βρίσκεται στην καρδιά του τοπίου και του πολιτισμού της. Η γενέτειρα του πρώτου μεγάλου σεφ στην Ελλάδα, του Νικόλαου Τσελεμεντέ, είναι ένα μέρος όπου οι ντόπιοι αγκαλιάζουν τις γαστρονομικές τελετουργίες που είναι ζωντανές εδώ και αιώνες.

Το περιοδικό National Geographic έχει κάνει ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Σίφνο, το γκουρμέ νησί των Κυκλάδων. Και φυσικά η Σίφνος έχει πάρει κι άλλες διακρίσεις, πχ πέρσι ψηφίστηκε ως ο ονειρικός προορισμός του κόσμου για το 2020 με διθυραμβικά λόγια από βρετανική εφημερίδα.

Ξινομυζήθρα αλειμμένη σε παξιμάδι με ντοματίνια από τη σιφνέικη γη

Το παραδοσιακό τραπέζι

Στη Σίφνο το Κυριακάτικο τραπέζι απαιτεί προετοιμασία δυο ημερών. Το μαγείρεμα ξεκινά από το απόγευμα του Σαββάτου με την παραδοσιακή σιφνέικη ρεβυθάδα που ψήνεται στο φούρνο μέσα σε ειδικό πήλινο σκεύος, τη σκεπασταριά.

Οι ντόπιοι αποδίδουν την ποιότητα της κουζίνας του νησιού στα εκλεκτά υλικά. Όπως λένε, είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς κάτι άσχημο με τόσο καλά υλικά. Στη Σίφνο βρέχει τόσο σπάνια που οι καλλιέργειες εστιάζουν σε καρπούς που χρειάζονται ελάχιστο νερό. Από δαμάσκηνα μέχρι πατάτες, ντομάτες και καρπούζια, κάθε υλικό φιλτράρεται μέσα στις ίδιες του τις γεύσεις αποκτώντας υπέροχη κι έντονη γεύση.

Το παραδοσιακό τραπέζι

Τοπικές γεύσεις

Κάποια από τα πιο δημοφιλή τοπικά φαγητά στη Σίφνο είναι η φάβα, η μανούρα (τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει από το κατακάθι από βαρέλια με κόκκινο κρασί), χλωρομανούρα, ξινομυζήθρα, αμπελόφυλλα τουρσί, και πολλά ακόμα. Στη σιφνιώτικη κουζίνα δε χρησιμοποιούνται βαριά μπαχαρικά και παράταιρες γεύσεις. Όλα τα υλικά είναι φρέσκα και παράγονται από τη γη του νησιού.

Η ιστορία της παραδοσιακής ρεβυθάδας είναι ταυτόσημη με την κεραμοποιΐα του νησιού και γεννήθηκε το 3000 π.Χ. Τα εργαστήρια των κεραμοποιών βρίσκονταν κοντά στην ακτή για να μπορούν να πουλούν τα καλούδια τους στους εμπόρους που έφταναν με το καράβι. Οι κεραμοποιοί έφευγαν για τα εργαστήρια τους κάθε Δευτέρα κι επέστρεφαν το Σάββατο περιμένοντας να φάνε.

Μανούρα Σίφνος

Οι σύζυγοί τους έμαθαν να φτιάχνουν την ξακουστή ρεβυθάδα για να έχουν μια μέρα…ρεπό. Ο λόγος; Το ολονύχτιο ψήσιμο σήμαινε ότι τη Κυριακή δε θα χρειαζόταν να μαγειρέψουν. Το ψήσιμο της ρεβυθάδας αφήνει στο χώρο μια μεθυστική μυρωδιά από τα κρεμμύδια που έχουν καραμελώσει μέσα στη σάλτσα, το καπνιστό άρωμα από τα ξύλα ελιάς στο φούρνο και τα ρεβύθια που μαγειρεύονται μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να χάνουν τις γεύσεις τους. Σερβίρεται σε πλουσιοπάροχα σε μπολ και συστήνεται να στύψετε μπόλικο λεμόνι.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό πιάτο του νησιού είναι το μαστέλο. Πρόκειται για αρνί μαγειρεμένο με κρασί, άνηθο κι άλλα μυρωδικά, που σιγοψήνεται όλη τη νύχτα σε πήλινο σκεύος και σερβίρεται με πουρέ πατάτας και μια πλούσια σάλτσα από κάπαρη, κρεμμύδια και ξίδι.

Ρεβυθάδα Σίφνος

Το φαγητό στη Σίφνο είναι παντού

Ατενίζοντας από τους ξεροτόπια του νησιού, το φαγητό είναι παντού. Στα τοπία, την αρχιτεκτονική, τη φύση. Οι πλαγιές έχουν σκαφτεί για να γίνουν απέραντες εκτάσεις για καλλιέργειες καρπών. Η άγρια κάπαρη ξεφυτρώνει μέσα από σχισμές των σπιτιών, ενώ ο δυόσμος και το φασκόμηλο φυτρώνουν κάτω από τη σκιά από λιόδεντρα, συκιές και αμυγδαλιές. Παντού ο αέρας μυρίζει θυμάρι.

Δίπλα στους εγκαταλελειμμένους ανεμόμυλους, θα δείτε μελίσσια όπου οι μελισσοκόμοι μαζεύουν το μέλι τον Αύγουστο και περιστερώνες, τα ολόλευκα χαρακτηριστικά κτίσματα με τα παραθυράκια όπου εκτρέφονται περιστέρια. Τα μικρά σπίτια του νησιού, έχουν σχήμα κύβου κι έχουν βαθιές υδρορροές για να συλλέγουν το νερό της βροχής, ενώ η καμινάδα στη σκεπή τους θυμίζει το καπάκι του πήλινου σκεύους που ψήνουν τη ρεβυθάδα.

Σίφνος νησί

Η γεύση της Σίφνου

Το νησί χρωστά τη σπουδαία γαστρονομική του φήμη σε έναν μάγειρα, το Νικόλαο Τσελεμεντέ. Το 1930 ο Σιφνιός σεφ κυκλοφόρησε το πρωτοποριακό του βιβλίο “Οδηγός Μαγειρικής” που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της ελληνικής κουζίνας. Η λέξη “Τσελεμεντές” είναι μέχρι και σήμερα ταυτόσημη του βιβλίου μαγειρικής και υπάρχει σχεδόν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Έχοντας εκπαιδευτεί στην Αυστρία και τη Γαλλία, ο Τσελεμεντές εισήγαγε την κρέμα και το βούτυρο στην ελληνική κουζίνα, ανοίγοντας το δρόμο για φαγητά όπως ο μουσακάς με στρώσεις από πλούσια μπεσαμέλ. Ο Τσελεμεντές ήταν αυτός που έβαλε το νησί στο γαστρονομικό χάρτη του κόσμου και η κληρονομιά του είναι αισθητή μέχρι σήμερα.

Φυσικά, από το Σιφνιώτικο τραπέζι δε θα μπορούσαν να λείπουν τα θαλασσινά. Αχινοσαλάτα, κριθαράκι με καραβίδες και ούζο, μπαρμπούνια, κέφαλοι, κι άλλα ψάρια,είτε τηγανιτά ή μαγειρεμένα με σάλτσα ντομάτας σύμφωνα με την τοπική συνταγή είναι μερικές μόνο από τις θαλασσινές γεύσεις που μπορεί να γευτεί κανείς στη Σίφνο.

Το τοπικό κρασί με όλα τα αρώματα του νησιού, η μαρμελάδα τριαντάφυλλο, ο ελληνικός καφές είναι μερικά από τις εικόνες της Σίφνου που μένουν χαραγμένες στο μυαλό. Αυτό όμως που κάνει τις γεύσεις πιο βαθιές δεν είναι τόσο τα συστατικά, όσο η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων. Σε κάθε γωνιά του νησιού ο κόσμος προσφέρεται να σας φιλέψει κάτι να φάτε ή να πιείτε.

Νικόλαος Τσελεμεντές

Τα σιφνέικα γλυκά

Τα ράφια στα ζαχαροπλαστεία του νησιού είναι γεμάτα από σιφνέικα λουκούμια, παστέλι και βανίλια “υποβρύχιο” και, φυσικά, αμυγδαλωτά, που φτιάχνονται από πάστα αμυγδάλου με σιρόπι λεμονιού και ροδόνερο. Η Σίφνος είναι ένα νησί των Κυκλάδων που πρέπει να επισκεφτεί κανείς (τουλάχιστον) μια φορά στη ζωή του.

Σιφνέικα γλυκά

Τα ολόλευκα σπιτάκια με τις βουκαμβίλιες στις αυλές, οι όμορφες παραλίες με την άγρια ομορφιά, οι πανέμορφες εκκλησιές, η καθαρότητα του τοπίου, όλα συνθέτουν την πεμπτουσία της Κυκλαδίτικης εικόνας.

Αρτεμώνας Σίφνος

Φυσικά, μην παραλείψετε να πάρετε κεραμικά από τα παραδοσιακά κεραμοποιΐα του νησιού όπως αυτό του Αποστολίδη, παραδοσιακά αμυγδαλωτά από τον Θεοδώρου, να βγάλετε φωτογραφία στην Παναγιά Πουλάτη και την Παναγιά Χρυσοπηγή, να ρουφήξετε την παράδοση στα πανέμορφα χωριά της. Στη Σίφνο δε θα πείτε ποτέ “αντίο”. Θα κάνετε ένα διάλειμμα μέχρι να σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι σας.

Εκτός όλων αυτών και της γαστρονομική της φήμη η Σίφνος είναι και αυτή ένα πανέμορφο ελληνικό νησί με υπέροχες παραλίες!

Το θέμα το παραλιών της Σίφνου είναι ένας παρεξηγημένος τομέας, καθώς θεωρείται από πολλούς ότι υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Αυτό όμως δεν ισχύει. Εδώ συγκεντρώσαμε 8 από τις ομορφότερες και σας τις προτείνουμε για να δείτε με άλλο μάτι τις βουτιές στις ακτές του νησιού! Πρώτη σας επαφή με το νησί είναι το λιμάνι της, οι Καμάρες.

Εκεί και η διάσημη και ιδιαίτερα αγαπητή, ομώνυμη παραλία, η οποία τα τελευταία χρόνια βραβεύεται με Γαλάζια Σημαία. Στις Καμάρες θα βρείτε μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, που σε αρκετά σημεία της είναι οργανωμένη, καθώς πολλά από τα εστιατόρια και τις καφετέριες της περιοχής έχουν τραπεζάκια και ξαπλώστρες πάνω στην άμμο.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες, καθώς τα πεντακάθαρα νερά της είναι πολύ ρηχά και ήρεμα. Τα αρμυρίκια φτάνουν μέχρι την άμμο και τα beach bar δίνουν μια χαρούμενη νότα στην ήδη ανεβασμένη καλοκαιρινή διάθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=xL5illC1bLA

Μια από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού είναι η κοσμοπολίτικη ακτή Πλατύς Γιαλός. Μια πλειάδα ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και beach bar πλαισιώνουν το μεγάλο κόλπο, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα για τους λουόμενους. Κρυστάλλινα νερά χαϊδεύουν νωχελικά την αμμώδη παραλία και τα παιχνίδια με το νερό δίνουν και παίρνουν. Εδώ θα δείτε και πολλούς λάτρεις του surf, καθώς οι δυνατοί άνεμοι, που χαρακτηρίζουν τον καιρό των Κυκλάδων, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για θαλάσσια σπορ.

https://www.youtube.com/watch?v=6HEDLWL93hQ

Κοντά στον Πλατύ Γιαλό θα βρείτε το Βαθύ, άλλη μια αμμώδη παραλία, μήκους 1,5 χιλιομέτρων με ρηχά νερά. Ο οικισμός είναι δημοφιλής και για τα πολλά κρυμμένα ταβερνάκια, που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, δίπλα στο κύμα.

Ένας αγαπημένος προορισμός της νεολαίας για μπάνιο είναι τα βράχια της Χρυσοπηγής. Το ομώνυμο μοναστήρι με την εντυπωσιακή εκκλησία, που δεσπόζει πάνω σε ένα ακρωτήρι μέσα στη θάλασσα, διαθέτει στο κάτω μέρος του μεγάλα βράχια, που σε πολλά σημεία σχηματίζουν πλάτωμα, ιδανικό για ηλιοθεραπεία και φυσικά αμέτρητες βουτιές. Αν δεν αντέχετε όμως τον ήλιο, λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας μικρός κολπίσκος με σκιά από τα αρμυρίκια.

Στο βορειότερο κομμάτι της Σίφνου είναι ο οικισμός και η παραλία Χερρόνησος. Βουτήξτε στα καθαρά νερά της και απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα.

https://www.youtube.com/watch?v=GHfF9b36TtA

Πηγαίνοντας ανατολικά, σε μικρή απόσταση από το γραφικό χωριό του Κάστρου είναι η παραλία Πουλάτη. Για να φτάσετε σε αυτή τη βραχώδη παραλία θα πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο ή εναλλακτικά η οδική πρόσβαση είναι από τον Αρτεμώνα.

Για να φτάσετε στην παραλία Φυκιάδα θα ζήσετε μια μικρή, αλλά ευχάριστη περιπέτεια, καθώς θα χρειαστεί να διασχίσετε ένα μονοπάτι σπάνιας ομορφιάς. Η πανέμορφη αμμουδιά της και τα καθαρά νερά της θάλασσας θα σας αποζημιώσουν. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε με νερό και όλα τα απαραίτητα, ενώ υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο στην επιστροφή σας, λόγω του ομαλά ανηφορικού εδάφους.

Στο Αποκοφτό σας περιμένει μια πανέμορφη, αμμώδης παραλία με δέντρα που φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και θα σας προσφέρουν την πολύτιμη σκιά τους.

Τέλος, η όμορφη παραλία Φασολού, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό του Φάρου έχει καλή οδική πρόσβαση. Βρίσκεται σε έναν μικρό κολπίσκο, που περιλαμβάνεται στον όρμο του Φάρου, ο οποίος διαθέτει επίσης μια όμορφη παραλία.

Πηγή: Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share