Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τουρισμός: Σε ρόλο ηγέτη ξανά η Ελλάδα - Τι ισχύει για το «Τουρισμός για Όλους»

Η χώρα μας παίζει μεγάλο ρόλο στις εξελίξεις

8 Ιουνίου 2021 19:19
Τουρισμός: Σε ρόλο ηγέτη ξανά η Ελλάδα - Τι ισχύει για το «Τουρισμός για Όλους»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε ρόλο ηγέτη για τον τουρισμό βρίσκεται η Ελλάδα, με την χώρα μας να επανεκλέγεται στη θέση του προέδρου της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη.

Τη θέση της αντιπροεδρίας πήραν η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, κάτι που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του ΠΟΤ, για την εκπροσώπηση των χωρών στα όργανα και στις επιτροπές του Οργανισμού.

Παράλληλα, η χώρα μας, στην οποία ισχύουν νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού για τους τουρίστες, διεκδίκησε εκ νέου τη συμμετοχή της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) για την περίοδο 2021-2024. Από τις οκτώ χώρες που έθεσαν υποψηφιότητα, η Ελλάδα κατέκτησε τη μία από τις πέντε θέσεις, λαμβάνοντας 31 από τις συνολικά 40 ψήφους, ενώ τις υπόλοιπες θέσεις συμπλήρωσαν η Αρμενία, η Κροατία, η Γεωργία και η Ρωσία.

Η ηγετική παρουσία της Ελλάδας στα όργανα του ΠΟΤ έρχεται ως επιβεβαίωση των επιτυχημένων προσπαθειών, τόσο στη χώρα, όσο και διεθνώς, για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού και τη διασφάλιση της τουριστικής εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα.

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, καθώς προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία επιλογών για τον επισκέπτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η συμμετοχή μας στα ανώτατα τουριστικά όργανα δηλώνει τη σπουδαιότητα και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως κράτος, αλλά και τη μεγάλη ισχύ της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ΠΟΤ», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης, αφού ευχαρίστησε όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΤ, που εμπιστεύτηκαν μέσω της ψήφου τους την Ελλάδα, ανέφερε πως, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι δυνατότητες αξιοποίησης θα είναι μεγάλες, καθώς και ότι «με σκληρή και συντονισμένη δουλειά, θα δημιουργήσουμε σπουδαία έργα. Η χώρα μας χτίζει με συνέπεια και συνέχεια την εξωτερική της ισχύ στους διεθνείς Οργανισμούς, που επηρεάζουν το μέλλον του τουρισμού», προσέθεσε ο υπουργός Τουρισμού.

Και κατέληξε: «Το υπουργείο Τουρισμού, παρά το δύσκολο περιβάλλον λόγω της πανδημίας, προσπαθεί συνεχώς να αναβαθμίζει το εγχώριο τουριστικό προϊόν και να ενισχύει τη διεθνή παρουσία της χώρας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική, ενώ στο επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν νέα έργα, που θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας».

Ποιοι οι δικαιούχοι του «Τουρισμός για Όλους» - Αλλαγές στο πρόγραμμα

Μέχρι το τέλος της χρονιάς 300.000 περισσότεροι πολίτες θα μπορέσουν να οργανώσουν τις διακοπές τους και να ταξιδέψουν εντός της χώρας με επιπλέον επιλογές και επιδότηση έως και 100% με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, πήρε πρωτοβουλίες ώστε το πρόγραμμα φέτος να εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένο, περισσότερο ευέλικτο κατά την αξιοποίησή του αλλά και ιδιαίτερα διευρυμένο προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών μας. Με στόχο την ουσιαστική τόνωση του εγχώριου τουρισμού και την παροχή ίσων ευκαιριών στους πολίτες, φέτος δίνεται η δυνατότητα εξαργύρωσης των vouchers από τους δικαιούχους τους ακόμη και για την περίπτωση διαμονής διάρκειας μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων, όπως αρχικά όριζε το πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, το ποσοστό επιδότησης την διαμονής αυξάνεται σημαντικά: για 2 ή 3 διανυκτερεύσεις επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ' άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ' άτομο). Ειδικά στην περίπτωση ΑΜΕΑ, η επιδότηση καλύπτει συτνολικά τη δαπάνη (100%) για κάθε διάρκεια διαμονής που θα επιλεγεί. Στο πρόγραμμα εντάσσονται και νέα καταλύματα ή τουριστικά γραφεία – πάροχοι, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες και τις επιλογές που διατίθενται στους δικαιούχους.

Η υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι «βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και στοίχημα για το Υπουργείο, το οποίο πρέπει να κερδηθεί, είναι το επιτυχές άνοιγμα και η επανεκκίνηση του τουρισμού μας. Η προώθηση και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ιδίως σε μία χρονιά όπως η φετινή, έχει ιδιαίτερα σπουδαία στρατηγική σημασία. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε και να αναζωπυρώσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον και τη διάθεση των συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην χώρα, να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, να αποκτήσουν εμπειρίες, πάντα με τους όρους ασφάλειας και υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι πάροχοί μας. Για το σκοπό αυτό αυξάνουμε την ελκυστικότητα του προγράμματος, παρέχουμε νέες και περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης, αυξάνουμε το ποσοστό της επιδότησης, ενώ εντάσσουμε και νέους παρόχους. Παράλληλα, δρομολογήσαμε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς ακόμη 100.000 πολίτες να έχουν την δυνατότητα να ωφεληθούν από το Πρόγραμμα. Μετά το πέρας της προθεσμίας για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος συνεργασίας των παρόχων, η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων από ενδιαφερομένους».

Το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται κατόπιν κλήρωσης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας www.tourism4all.gov.gr. Κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της διαμονής και, κατά περίπτωση, της χρήσης λοιπών τουριστικών υπηρεσιών (μεταφορά, ξενάγηση σε μουσείο, καταδύσεις κ.ο.κ.) μέσω της χορήγησης ειδικών κουπονιών (vouchers) στους δικαιούχους που επιλέγονται. Είναι ίσως το ευρύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μέσω του οποίου η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τον τουριστικό κλάδο σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 100 εκ. Ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες. Επισημαίνεται ότι την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας μέσω του προγράμματος και μάλιστα με τρόπο εύκολο, δίκαιο και αδιάβλητο. Κατά περίπτωση, είναι δυνατή η χορήγηση voucher είτε για εξαργύρωση απευθείας σε τουριστικό κατάλυμα ενταγμένο στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος είτε σε τουριστικό γραφείο, το οποίο ομοίως έχει ενταχθεί στο Μητρώο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share