Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρισμός: 4 νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Πως ταξιδεύουμε με πλοίο;

Ολα τα νέα μέτρα για το καλοκαίρι

7 Ιουνίου 2021 13:22
Τουρισμός: 4 νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα - Πως ταξιδεύουμε με πλοίο;
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τέσσερα νέα μέτρα για τον τουρισμό ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών. Παράλληλα, διαβάστε όλα όσα ισχύουν για το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Τουρισμός: Τα 4 μέτρα που ισχύουν από σήμερα

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κ. Πελώνη:

  • Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
  • Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
  • Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Την ίδια ώρα, σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι όλο το πακετό της νέας άρσης των περιορισμών (κυκλοφορία, εκδηλώσεις, μουσική στα μαγαζιά) θα τεθεί επί τάπητος εντός της εβδομάδας στη σύσκεψη των λοιμοξιολόγων. Ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς

«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις», είπε κατά τα άλλα η κ. Πελώνη.

«Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε και συνέχισε:

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση»

«Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρας μας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία. Ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα».

«Για να έχουμε όλοι -Αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες- πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, τέθηκε από την Παρασκευή σε λειτουργία ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της και αφετέρου να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί», είπε.

Πως ταξιδεύουμε με πλοίο;

Πιο εύκολο γίνεται από σήμερα, Πέμπτη, το ταξίδι με πλοίο καθώς οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση υγείας και ψηφιακά. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να αποφεύγονται οι συνωστισμοί στα λιμάνια και να γίνεται ομαλά η επιβίβασή των πολιτών στα πλοία.

H δήλωση υγείας είναι ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο εστιάζει σε συμπτώματα, τυχόν επαφή με κρούσμα κορωνοϊού και περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερωτήσεις για τα τεστ, καθώς και τα εμβόλια. Όπως υπενθύμισε ο κ. Πλακιωτάκης όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί είτε να έχουν κάνει rapid test ή self test ή μοριακό έλεγχο.

Διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να κάνουν rapid test ή self test αλλά να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μαζί τους. O κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για πληρότητα των πλοίων στο 85% όταν διαθέτουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Παράλληλα δείτε πότε θα πάρουν σειρά για εμβολισμό οι ηλικίες 18-29 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση σε πλοίο, οι επιβάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν:

  • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή
  • Αρνητικό αποτέλεσμα PCR Test 72 ωρών ή
  • Αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Test 24 ωρών ή
  • Αρνητικό αποτέλεσμα Self Test 24 ωρών, το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο Προ-Επιβίβασης ή Βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Για τους επιβάτες κάτω των 5 ετών δεν υπάρχει υποχρέωση διενέργειας PCR test, rapid test ή self test. Να σημειωθεί ότι παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την επιβίβαση, το ταξίδι και την αποβίβαση.

Πως ταξιδεύουμε με πλοίο; Η επιβίβαση θέλει ψηφιακή δήλωση με τεστ;

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share