Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο πιο εντυπωσιακός φάρος στην Ελλάδα με την απίστευτη θέα και 7 σημεία για τέλειες φωτογραφίες!

Το Athensmagazine.gr σας τα παρουσιάζει!

4 Ιουνίου 2021 08:38
Ο πιο εντυπωσιακός φάρος στην Ελλάδα με την απίστευτη θέα και 7 σημεία για τέλειες φωτογραφίες!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος προορισμός όλο το χρόνο, αφού κάθε μέρος της κρύβει υπέροχους θησαυρούς για όλα τα γούστα. Βουνά, αρχαία μνημεία, ζωντανές πόλεις και, φυσικά, ονειρεμένες παραλίες συνθέτουν το τοπίο της πανέμορφης χώρας μας.

Εμείς συγκεντρώσαμε σε μια λίστα έναν… θρυλικό φάρο και ακόμη τα 7 καλύτερα και πιο ινσταγκραμικά σημεία για να επισκεφτείτε, να βγάλετε φωτογραφίες και να ομορφύνετε το feed σας! Παράλληλα σας παρουσιάζουμε και τις δυο υπέροχες φυσικές πισίνες στην Ελλάδα με τα σμαραγδένια νερά.

Αρμενιστής: Ο θρυλικός φάρος της Μυκόνου και η ιστορία του “Βρυκόλακα”!

Ο Φάρος Αρμενιστής είναι ένα από τα θρυλικά κτίσματα στη Μύκονο και σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Φανάρι, σε έναν λόφο που παλιά ονομαζόταν "Βρυκόλακας" και έχει πίσω του μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Εικάζεται ότι η ονομασία προήλθε για να φοβερίζει τα παιδιά ώστε να μην πλησιάζουν στα απότομα βράχια, που ήταν πολύ επικίνδυνα. Ο Φάρος, αν και εγκαταλειμμένος σήμερα, αποτελεί σημείο συνάντησης των επισκεπτών του νησιού και καταφύγιο για νεαρά ζευγάρια.

Η στρατηγική του θέση του φάρου προσφέρει εξαιρετική θέα, ιδανικό κάδρο για αναμνηστικές φωτογραφίες, αλλά και μέρος για αγνάντεμα και χαλάρωση. Αρχικά όμως ο Αρμενιστής χτίστηκε για να αποφευχθούν τα θαλάσσια ατυχήματα. Την αφορμή έδωσε ένα ναυάγιο που έγινε την άνοιξη του 1877.

Ο Φάρος Αρμενιστής

Το ναυάγιο

Το βρετανικό ατμόπλοιο «Βόλτα» άπλωνε τηλεγραφικό καλώδιο στη θάλασσα και έπλεε στο στενό πέρασμα Τήνου και Μυκόνου που ήταν σκοτεινό. Την ημέρα του ναυαγίου στην περιοχή επικρατούσε ομίχλη με αποτέλεσμα οι δύο κορυφές , «Προφήτης Ηλίας ο Βορνιώτης» και «Ανωμερίτης», να μοιάζουν σαν στεριά που χωριζόταν από τη θάλασσα.

Ο κυβερνήτης του πλοίου το οδήγησε στην υποτιθέμενη θάλασσα και το «Βόλτα» προσέκρουσε στα βράχια και βυθίστηκε αύτανδρο. Μετά το ναυάγιο ο φωτισμός του περάσματος κρίθηκε επιτακτικός. Το χτίσιμο του Φάρου και ο εξελιγμένος μηχανισμός του Ο Αρμενιστής της Μυκόνου χτίστηκε το 1890 και εξοπλίστηκε με το πιο σύγχρονο φωτιστικό μηχάνημα της εποχής, που είχε εκτεθεί και βραβευτεί ένα χρόνο πριν, στη διεθνή έκθεση του Παρισιού.

Ο ισχυρός μηχανισμός που φώτιζε το πέρασμα

Ο μηχανισμός βασιζόταν σε μια εφεύρεση με κρυστάλλους του Αυγούστου Φρενέλ που έγινε αποκλειστικά για χρήση σε φάρους. Ο Φάρος Αρμενιστής ήταν από τους πρώτους που εξοπλίστηκαν με το πρωτοποριακό για την εποχή μηχάνημα. Η ισχύς του μηχανισμού ήταν τέτοια που λέγεται ότι ένας ηλικιωμένος που έμενε στην Τήνο απέναντι από τον Αρμενιστή, χρησιμοποιούσε τα βράδια το φως του για να βλέπει.

Το κτίριο εκτός από το μηχανισμό, διέθετε δωμάτια για να μένουν οι φαροφύλακες, κουζίνα, τουαλέτα, βοηθητικούς χώρους και εσωτερική στέρνα. Σήμερα ο αρχικός μηχανισμός του Φάρου βρίσκεται στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου της Μυκόνου και εκτίθεται στο κοινό. Οι βάρδιες των φαροφυλάκων και η ζωή στον Αρμενιστή Με το χτίσιμο του Φάρου ολόκληρη η περιοχή απέκτησε ζωή.

Για τη σωστή του λειτουργία χρειάζονταν 3 έως 6 φαροφύλακες που άλλαζαν βάρδιες μεταξύ τους. Κάποιες χρονιές εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους, έμεναν στο Φάρο και οι οικογένειες τους. Οι βάρδιες ήταν αρκετά δύσκολες, καθώς ήταν ολονύχτιες και απαιτούσαν μεγάλη μυϊκή δύναμη μιας και ο φαροφύλακας έπρεπε κάθε δύο ώρες να σηκώνει προς τα πάνω ένα βαρίδι, το οποίο σιγά σιγά κατέβαινε και έθετε σε λειτουργία το μηχανισμό.

Ο Φάρος Αρμενιστής στην Μύκονο

Η ζωή στον Φάρο Αρμενιστή

Ωστόσο, η ζωή στον Αρμενιστή δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο σε άλλους φάρους, αφού το κτίριο δεν είναι απομονωμένο από το υπόλοιπο νησί. Το εσωτερικό της εισόδου του Φάρου με εμφανείς τις φθορές του χρόνου Οι φαροφύλακες και οι οικογένειές τους χρησιμοποιώντας γαϊδούρια που εκτελούσαν το δρομολόγιο στους δύσβατους βράχους, ανεφοδιάζονταν από τη χώρα της Μυκόνου.

Η περιοχή του Φάρου προσφέρονταν για κυνήγι και ψάρεμα κι έτσι οι «ένοικοι» του κτιρίου εξασφάλιζαν επιπλέον τροφή από τη φύση. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών φαροφυλάκων αρκετά πρωινά όταν ανέβαιναν στο μπαλκόνι του Φάρου έβρισκαν πουλιά, τα οποία λόγω του δυνατού φωτός ξέφευγαν από την πορεία τους και προσέκρουαν στα τζάμια.

Αρμενιστής Μύκονος

Η έφοδος του «Αέρα»

Ο Αρμενιστής έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί μια ελληνογερμανική φιλία κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί κατέλαβαν τον Αρμενιστή και τον μετέτρεψαν σε παρατηρητήριο, εκμεταλλευόμενοι τη στρατηγική του θέση. Με το τέλος του πολέμου όμως, οι επικεφαλής των Γερμανών που αποχωρούσαν από την Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη.

Μια ομάδα από νεαρά αγόρια με την ονομασία «Αέρας» έκανε έφοδο στο Φάρο, αιφνιδίασε τους στρατιώτες και τους συνέλαβε. Η φήμη των αγοριών εξαπλώθηκε και η ομάδα τους έμεινε στην ιστορία της Μυκόνου. Το 1974 ένα από τα μέλη του «Αέρα», ο Κώστας Ζουγανέλης ήταν ο δήμαρχος του νησιού.

Φάρος Αρμενιστή Μύκονο

Τότε έλαβε ένα γράμμα από έναν Γερμανό που έλεγε ότι αναζητούσε τα αγόρια που τον είχαν συλλάβει γιατί ως αιχμάλωτος δεν ξαναβρέθηκε στο πεδίο της μάχης και έτσι σώθηκε η ζωή του, αφού κανονικά θα συνέχιζε τη θητεία του στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου χιλιάδες Γερμανοί έχασαν τη ζωή τους.

Ο Ζουγανέλης του απάντησε και λίγο καιρό μετά οι δύο άντρες συναντήθηκαν και ανέπτυξαν μια φιλική σχέση. Ο Φάρος της Μυκόνου εκτός του ότι συνέβαλε στον ασφαλή διάπλου των πλοίων, έγινε αφορμή να γεννηθεί μια ιστορική φιλία. Σήμερα το κτίριο είναι αφημένο στο έλεος του καιρού, αφού στην Ελλάδα ξέρουμε να παρατάμε αυτά που άλλοι λαοί, συντηρούν και προβάλλουν…

Η λίστα με τα 7 καλύτερα και πιο ινσταγκραμικά σημεία για να…φωτογραφηθείτε!

Σαρακήνικο, Μήλος

Μια μοναδικής ομορφιάς λευκή βραχώδης παραλία στην υπέροχη Μήλο, ένα από τα ινσταγραμικά σημεία, είναι έτσι όπως φανταζόμαστε ότι θα μοιάζουν οι παραλίες στο φεγγάρι. Η διαφορά ανάμεσα στη λευκή παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά θα κάνουν την εμπειρία αξέχαστη και τις φωτογραφίες σας να πάρουν πολλά likes σε ένα από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία της Ελλάδας.

Σαρακήνικο, Μήλος

Μετέωρα, Καλαμπάκα

Τα Μετέωρα είναι μια περιοχή στη Θεσσαλία, με βράχους χιλιάδων ετών που στηρίζουν στην κορυφή τους μοναστήρια. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα, πολυσύχναστα και πιο ινσταγκραμικά σημεία στην Ελλάδα, και όχι άδικα.

Μετέωρα προορισμός

Σπήλαιο της Μελισσάνης, Κεφαλλονιά

Γνωστή κι ως “Σπήλαιο των Νυμφών”, αυτό το σκαμμένο σπήλαιο στο νησί της Κεφαλλονιάς κόβει την ανάσα. Ανακαλύφθηκε το 1951 και βρίσκεται 20 μ κάτω από την επιφάνεια της γης. Υπάρχουν δυο τμήματα, το σκεπασμένο, που είναι σκοτεινό, και το ξεσκέπαστο, όπου το φως “σκίζει” το νερό δημιουργώντας υπέροχες γαλαζοπράσινες αποχρώσεις. Είναι αναμφίβολα ένα από το πιο ινσταγκραμικά σημεία στην Ελλάδα, με ομορφιά που θα σας μείνει αξέχαστη!

Σπήλαιο της Μελισσάνης, Κεφαλλονιά

Γαλάζιοι Ναοί, Σαντορίνη

Υπάρχει πιο εμβληματική ελληνική λήψη από αυτήν; Ενώ το νησί της Σαντορίνης είναι γεμάτη από κτίρια με γαλάζιους τρούλους, οι εκκλησίες στην Οία είναι οι ομορφότερες, και από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα.

Σαντορίνη Οία

Ακρόπολη των Αθηνών

Το ιστορικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO είναι από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Είναι επίσης, κι ένα πανέμορφο και χιλιοφωτογραφημένο μέρος. Η Ακρόπολη με το Ναό του Παρθενώνα, καθώς και η γραφική περιοχή της Πλάκας απο κάτω είναι μέσα στα πιο ισνταγκραμικά σημεία στην Ελλάδα.

Ακρόπολη των Αθηνών

Μικρή Βενετία, Μύκονος

Η γραφική παραθαλάσσια γειτονιά με τα παραδοσιακά σπιτάκια με τα πολύχρωμα μπαλκόνια που “κρέμονται” πάνω από το νερό είναι μια εικόνα που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε δει σε καρτ ποστάλ, σε φωτογραφίες στο instagram και, οι πιο τυχεροί, από κοντά! Εδώ θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, σε ένα από τα πιο ινσταγκραμικά σημεία στην Ελλάδα.

Μικρή Βενετία Μύκονος

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

Στη δυτική πλευρά της Μεσσηνίας, λίγα χιλιόμετρα από την Πύλο βρίσκεται η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Είναι αναμφίβολα από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας, με το χρώμα του νερού να αλλάζει ανάλογα με τη θέση του ήλιου.

Παρόλο που είναι πολυσύχναστη, διατηρεί στο ακέραιο τον παρθένο χαρακτήρα της, με το ολοστρόγγυλο σχήμα, τα γαλαζοπράσινα νερά, τους χρυσαφένιους αμμόλοφους της και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας να κατατάσσουν το τοπίο στα πιο ινσταγκραμικά σημεία στην Ελλάδα! Από τα καλύτερα και πιο ινσταγκραμικά σημεία!

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

Πηγή: travelstyle.gr

Το ελληνικό νησί που «μάγεψε» μέχρι και το CNN - Ο θρυλικός του φάρος και μια ιστορία που λίγοι ξέρουν

Η χώρα μας δε σταματά να δέχεται εγκώμια για τα νησιά της, με ένα εξ αυτών να έχει «μαγέψει» μέχρι και το CNN, διαθέτοντας ουκ ολίγα να μας διηγηθεί. Το κανάλι, συγκεκριμένα, πραγματοποιεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μύκονο με απεσταλμένο δημοσιογράφο να κάνει ρεπορτάζ για τις ομορφιές του νησιού «της νυχτερινής ζωής και των πάρτι» αλλά και για την ασφάλεια των τουριστών λόγω των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.

Στα αποσπάσματα του αφιερώματος που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, με πανέμορφες εικόνες από το νησί, ο παρουσιαστής αναφέρει ότι «η Ελλάδα εργάζεται εντατικά για να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, προτού η θερινή τουριστική σεζόν ξεκινήσει για τα καλά. Ο στόχος είναι να υπάρχουν covid-free νησιά, σε μια προσπάθεια να αισθανθούν οι επισκέπτες πιο ασφαλείς και βέβαιοι όταν κάνουν κρατήσεις για αυτά τα ταξίδια».

«Το νησί της νυχτερινής ζωής και των πάρτι δεν έχει καλά καλά ξυπνήσει, δύο εβδομάδες έπειτα από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού», σημειώνει ο απεσταλμένος του CNN, καταγράφοντας την προετοιμασία για την υποδοχή των επισκεπτών. Ο δημοσιογράφος συνομιλεί με παράγοντες του τουρισμού με ιδιοκτήτη ξενοδοχείου μάλιστα να αναφέρει ότι οι πελάτες καταφθάνουν με δύο ερωτήματα, αν είναι όλοι εμβολιασμένοι και αν μπορούν να διασκεδάσουν στο νησί όπως έκαναν παλιά.

Μπορεί η Μύκονος προς το παρόν να διασκεδάζει σιωπηλή, αφού τα ξέφρενα πάρτι παραμένουν ανάμνηση, ωστόσο ο απεσταλμένος του CNN αναφέρει πως οι γαλαζοπράσινες παραλίες αποτελούν ευκαιρία για όσους το επιθυμούν να μπορούν να απομονωθούν στην γαλήνη τους.

«Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο νησί για το πώς θα διατηρηθεί η ζωντάνια του μέχρι να επιτραπεί ξανά η δυνατή μουσική. Όμως, για τους πιο ώριμους ταξιδιώτες, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια ανακούφιση», επισημαίνει ο δημοσιογράφος.

Στο αφιέρωμα αναφέρεται ακόμα ότι με τους επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι πιο «δυνατοί» καταναλωτές στην Ελλάδα η Αθήνα ποντάρει σε ένα μεγάλο κύμα Αμερικανών τουριστών και οι αμερικανικές αεροπορικές αυξάνουν φέτος τις πτήσεις για την Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσινγκτον.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share