Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Κορυφαίες εξωτικές παραλίες κι ένα άγνωστο νησάκι μόλις 30 λεπτά από την Αθήνα - Τα δύο νησιά με... το ναυάγιο και τα ζεστά νερά

Τέλειο καλοκαίρι και στην πρωτεύουσα!

2 Ιουνίου 2021 16:39
Κορυφαίες εξωτικές παραλίες κι ένα άγνωστο νησάκι μόλις 30 λεπτά από την Αθήνα - Τα δύο νησιά με... το ναυάγιο και τα ζεστά νερά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να ψάχνουμε προορισμούς απομακρυσμένους από την Αθήνα, προκειμένου να κάνουμε τις διακοπές μας, αλλά η πρωτεύουσα προσφέρει λύσεις πλησίον της, με το δικό της καλοκαίρι επίσης να είναι ξεχωριστό.

Πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, βότσαλο, μαγευτική θέα και ηρεμία. Που βρίσκονται όλα αυτά; Στην Αθήνα, λίγα λεπτά από το κέντρο! Γιατί ποιος είπε ότι το καλοκαίρι στην πρωτεύουσα δεν μπορεί να είναι υπέροχο;

Η Αλθέα είναι οικισμός της Αγίας Μαρίνας και ανήκει στον δήμο Κρωπίας. Απέχει 11 χιλιόμετρα από το Κορωπί, βρίσκεται στο 35ο χιλιόμετρο της παραλιακής οδού Αθηνών – Σουνίου και αποτελεί το παραθαλάσσιο κομμάτι του Δήμου.

Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βορός, στη Θέση Πράπα Μάλι και έχει τρεις εισόδους, την οδό Αλκυονίδων, την οδό Κύπρου και την οδό Κέκροπος. Η Αλθέα διαθέτει δύο οργανωμένες παραλίες:

Τα Σκαλάκια, ένας γραφικός μικρός κολπίσκος με ψιλό βότσαλο και καθαρά νερά & η παραλία Ηλιόπουλος φημίζεται για το νησάκι του Ντούνη αλλά και για την αμμουδερή ακτή και τα κρυστάλλινα νερά της.

Η περιοχή, όπως αναφέρει το Travelstyle.gr, άρχισε να κατοικείται τη δεκαετία του 1970. Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από το Κορωπί ή ήταν Αθηναίοι που επέλεξαν την περιοχή για παραθερισμό στις εξοχικές τους κατοικίες. Την τελευταία δεκαετία όμως, και μετά την κατασκευή του αεροδρομίου αλλά και την ολοένα ευκολότερη πρόσβαση με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας, η περιοχή αναπτύχθηκε ραγδαία και οι περισσότεροι πλέον την επιλέγουν για μόνιμη διαμονή. Η αρχική ονομασία της περιοχής ήταν Πράπα Μάλι- Κακοβέντι.

Μόλις, το 1993 «βαφτίστηκε» Αλθέα, από το αλς (νερό) και θέα που σημαίνει με θέα προς τη θάλασσα – όνομα και πράγμα δηλαδή αφού η θέα του Σαρωνικού από το βουνό είναι απλά μαγευτική.

Το άγνωστο νησάκι του Ντούνη

Μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και πολύ κοντά στα Νότια προάστια της Αττικής βρίσκεται ένα νησάκι με το όνομα «Ντούνη» στην οποία μπορείς να πας ακόμα και περπατώντας -με λίγη προσοχή στους αχινούς.

Στη βραχονησίδα Ντούνη, μπορείτε να απολαύσετε σχεδόν τελείως πριβέ αλλεπάλληλες δαντελένιες ακρογιαλιές.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή θα χρειαστεί να μεταβείτε αρχικά ως την Αγία Μαρίνα Κορωπίου και να συνεχίσετε με πορεία προς το Σούνιο για περίπου ακόμα 1χλμ. Μόλις φτάσετε στην τοποθεσία Αλθέα όπου και δεσπόζει το επιβλητικό αλλά εγκαταλελειμμένο ομώνυμο ξενοδοχείο αφήστε το αυτοκίνητο σας και κατεβείτε στην παραλία «Ηλιόπουλος» και από εκεί περπατώντας μέσα από την θάλασσα μπορείτε να μεταβείτε στη Νήσο Ντούνη.

Μόλις θα έχετε φτάσει σε έναν απίστευτο πλωτό παράδεισο με μικρούς κολπίσκους και από τις δύο πλευρές του νησιού με πεντακάθαρα καταγάλανα νερά.

Δύο εντελώς άγωνωστα νησιά - Το ένα «κρύβει» ναυάγιο και το άλλο έχει όλο τον χρόνο ζεστά νερά

Ανακαλύπτουμε 2 άγνωστα ελληνικά νησιά που το ένα «κρύβει» ένα ναυάγιο και το άλλο έχει γαλαζοπράσινα, διαυγή νερά που είναι ζεστά σχεδόν όλο τον χρόνο!

Το άγνωστο ελληνικό νησί που «κρύβει» ένα ναυάγιο και μια εξωτική παραλία με τιρκουάζ νερά βρίσκεται στη Μεσσηνία και μοιάζει με… κροκόδειλο! Ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.

Ο λόγος για την Πρώτη Μεσσηνίας που έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.

Ένα νησί με αρχαιολογική σημασία

Το νησί διαθέτει 1 μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί. Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Οι επιγραφές αυτές εκφράζουν ευχές των κατά διάφορες εποχές ναυτιλλομένων, που κατέφευγαν με τα καράβια τους στον ορμίσκο του νησιού για να σωθούν από την τρικυμία και εύχονταν στους θεούς να τους χαρίσουν εύπλοια κατά το υπόλοιπο ταξίδι τους.Διαβάστε ακόμα:10 ελληνικές παραλίες που θυμίζουν μακρινά και εξωτικά νησιά!

Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία. Κατά την Τουρκοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.

Από που πήρε το όνομά της

Το όνομα της νήσου Πρώτης ή Πρωτής, πιθανόν να οφείλεται στο θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιο του Ποσειδώνα. Κατά άλλους, σύμφωνα και με τον Ηλείο ιστορικό Γεώργιο Παπανδρέου, το όνομα πιθανόν να προέρχεται «διότι πρώτη οράται υπό των μακρόθεν προς την Πελοπόννησον πλεόντων, κατά άλλους δε διότι είναι πλωτή πέριξ, ως έχουσα πανταχόθεν βαθέα ύδατα, κατά διαλεκτικήν εναλλαγήν των συμφώνων λ και ρ».

Το νησάκι που όλο τον χρόνο έχει ζεστά νερά!

Πρόκειται για το μικρό νησί Διάπορος, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Βουρβουρού στην Χαλκιδική, μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο του δήμου Σιθωνίας. Το νησάκι «μεταφέρει» τον επισκέπτη απευθείας σε μέρη εξωτικά, με τα γαλαζοπράσινα, διαυγή νερά του και το ονειρικό τοπίο που απλώνεται μπροστά στον επισκέπτη, εικόνες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όσων βρεθούν σε αυτό, έστω και μία φορά.

Στην ουσία πρόκειται για έναν μεγάλο κόλπο μήκους 700 μέτρων, ενώ στην μόλις 3,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασή του υπάρχουν υπέροχες παραλίες με ρηχά νερά που σχεδόν πάντα είναι ζεστά! Ένα νησάκι που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη!

Στα όσα αξίζει να αναφερθούν για τον Διάπορο είναι το γεγονός ότι ο οικισμός που συναντάται εδώ χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού, καθώς και το ότι πλούσια καταπράσινη βλάστηση καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το νησί.

Για να το προσεγγίσετε θα πρέπει να διαθέτετε ιδιωτικό σκάφος ή να πάρετε μέρος σε κάποιο από τα οργανωμένα tours που διοργανώνονται για τον Διάπορο.

Πηγή: Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share