Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

6+1 δροσερά σημεία στην «καρδιά» της Αθήνας - Ο επίγειος «παράδεισος» μόλις 1.5 ώρα μακριά

Μικρά μέρη απόλαυσης...

31 Μαΐου 2021 21:44
6+1 δροσερά σημεία στην «καρδιά» της Αθήνας - Ο επίγειος «παράδεισος» μόλις 1.5 ώρα μακριά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας ή ακόμη και μέσα στο κέντρο αυτής μπορεί κανείς να βρει μικρές οάσεις δροσιάς και να χαθεί ανάμεσα σε τοπία μαγικά που επιτρέπουν στο μυαλό να αποδράσει από την καθημερινότητα.

Εδώ συγκεντρώσαμε 7 οάσεις δροσιάς στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα, 5 που αφορούν σε ωραίες βόλτες, «δροσερές» που μπορείτε να κάνετε στην πόλη και να περάσετε υπέροχα και 2 παραλίες για να βουτήξετε στα ωραία νερά τους και να χαλαρώσετε, ενώ γνωρίζουμε και τα μέρη όπου μπορείτε να πάτε για ένα υπέροχο ραντεβού.

Εθνικός Κήπος

Ο Εθνικός Κήπος είναι μια εκπληκτική έκταση γεμάτη καταπράσινες εικόνες και αρχαία ερείπια απαράμιλλου κάλους. Βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης και είναι εύκολα προσβάσιμο με τις αστικές συγκοινωνίες. Στον κήπο υπάρχουν εκτάσεις καλυμμένες από ύδατα γεμάτες ζωή και πλάσματα που φιλοξενούνται σε τέτοια μέρη, όπως οι πάπιες, ένας μικρός ζωολογικός κήπος, ένα αναψυκτήριο, μια παιδική βιβλιοθήκη καθώς και μια παιδική χαρά.

Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου

Η έκταση του κτήματος στο Τατόι είναι τόσο μεγάλη που αν κανείς επιχειρήσει να τη γυρίσει όλη θέλοντας να αφιερώσει χρόνο με μικρές στάσεις σε διάφορα σημεία μια ημέρα σίγουρα δεν φτάνει. Μπορεί τα πράγματα όλα εκεί να ερημώνουν όσα όμως έχει το τοπίο να χαρίσει σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Μετά τη βόλτα σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλά αναψυκτήρια που μπορούν να σας δροσίσουν!

Αθήνα Τατόι

Πάρνηθα

Σε τόσο μικρή απόσταση από το κέντρο της πρωτεύουσας η Πάρνηθα δεσπόζει και οι πλαγιές της είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν δραστήριους επισκέπτες που αναζητούν εναλλακτικές μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Πέρα από χιλιάδες μονοπάτια για πεζοπορία που προσφέρονται ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του βουνού μπορεί κανείς να ανακαλύψει μικρές μυστικές εκπλήξεις που μόνο η φύση μπορεί να χαρίσει.

Λίμνη Μαραθώνα

Το φράγμα και η λίμνη στο Μαραθώνα ενδείκνυται για πεζοπορίες και χαλαρές στιγμές με παιδιά. Ακόμη και μετά τη δίνη της πύρινης λαίλαπας η θέα της λίμνης και το πράσινο στους λόφους μπορεί να σας αναζωογονήσει. Τη βόλτα σας εκεί μπορείτε να τη συνδυάσετε με ένα καφέ ή ένα γεύμα στα καταστήματα που υπάρχουν δίπλα αλλά και κοντά στη λίμνη.

Αθήνα Μαραθώνας

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το νέο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος (Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας υπό τα σύνορα του Δήμου Καλλιθέας. Το ΠΣΝ πέρα από το νεόκτιστο μεγαλειώδες κτήριο όπου θα συστεγαστούν ή Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει μια τεράστια έκταση για δραστηριότητες μέσα στη φύση. Επιπλέον, την τρέχουσα περίοδο προσφέρονται δωρεάν δραστηριότητες αλλά και εκδηλώσεις για ανήλικους και ενήλικους.

Αθήνα Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Δασκαλειό Κερατέας

Μακριά πια από το κέντρο, όπως αναφέρει το Travelstyle.gr, το Δασκαλειό είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός στην Κερατέα. Βρίσκεται λίγο μετά την Κακιά Θάλασσα και είναι ένας από τους πολλούς οικισμούς της Κερατέας (Κακιά Θάλασσα, Καλοπήγαδο, Βγέθι, Πόρτο Εννιά, κ.ά.) που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο Λαύριο και το Πόρτο Ράφτη.

Το Δασκαλειό αποτελείται από τρία λιμανάκια που είναι και οι παραλίες του. Όλες οι παραλίες του έχουν άμμο και υπέροχα, γαλαζοπράσινα νερά. Τα δύο πρώτα λιμανάκια είναι οργανωμένα, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν beach bar με ξαπλώστρες. Το Τρίτο Λιμανάκι είναι η μικρότερη παραλία από τις άλλες δυο και η μόνη μη οργανωμένη.

O Βοριάς επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή, οπότε όταν φυσάει συνήθως έχει κύμα. Τα νερά αγκαλιάζονται από εντυπωσιακά βράχια στα οποία πολλοί προτιμούν να βάζουν την πετσέτα τους και να απολαμβάνουν τον ήλιο μακριά από τα πλήθη. Στον ορίζοντα όπως κοιτάτε τη θάλασσα προς τα αριστερά υπάρχει ένα μικροσκοπικό νησάκι.

Αθήνα Δασκαλειό

Εξαιτίας της γεωμορφίας του, αφού είναι χτισμένο σε ένα λόφο της Κερατέας, το Δασκαλειό θυμίζει πολύ νησί, με τα λευκά σπιτάκια και τις όμορφες μονοκατοικίες με τους ανθισμένους κήπους να στολίζουν τις πλαγιές, όπως η χώρα κάποιου κυκλαδίτικου νησιού. Επισκεφτείτε το ξωκλήσι του Αγίου Αλεξάνδρου χτισμένο ακριβώς πάνω στα βράχια στο Τρίτο Λιμανάκι της περιοχής, ένα πανέμορφο εκκλησάκι ιδανικό ακόμα και για καλοκαιρινούς γάμους!

Το Δασκαλειό είναι μια εξαιρετική επιλογή και για μονοήμερη εκδρομή, αφού μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας, τον καφέ σας και το φαγητό σας, αφού θα βρείτε λιγοστές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι αλλά και κρεατικά (π.χ. ο «Γιωργάκης»), ενώ το βράδυ μπορείτε να συνεχίσετε απολαμβάνοντας το κοκτέιλ σας σε ένα beach bar. Στο Δασκαλειό θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμα και ξενοδοχείο.

Η «κρυμμένη» παραλία ΚΑΠΕ κοντά στα Λεγρενά.

Για να χαρείτε τα δροσερά και πεντακάθαρα νερά αυτής της παραλίας πρέπει να ξέρετε τη διαδρομή γιατί βρίσκεται καλά «κρυμμένη».

Στη διαδρομή πηγαίνοντας προς το Σούνιο, συγκεκριμένα μετά τον οικισμό Χάρακας, υπάρχει ταμπέλα που οδηγεί σε δεξιά στροφή στον χωματόδρομο. Λίγο πιο κάτω η πινακίδα αναφέρει ««Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)» και είναι αυτή που δίνει το όνομά της στην παραλία αυτή, που πολλοί αποκαλούν «παραλία ΚΑΠΕ».

Αθήνα Λεγεινά

Θα ακολουθήσετε τον χωματόδρομο που καταλήγει σε μια καντίνα, θα κατεβείτε 99 σκαλοπάτια και τότε θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε ελληνικό νησί. Κατεβαίνοντας ακόμα πιο κάτω, και μερικές δεκάδες σκαλιά μετά, έχετε φτάσει σε ένα πανέμορφο ακρογιάλι. Παίρνοντας μια γεύση από την εκπληκτική θέα στη θάλασσα, συνεχίζετε στον υπέροχο κόλπο που παραπέμπει σε νησί, με τα βαθιά, γαλανά νερά του.

Είναι κατάλληλη και καθαρή παραλία, αρκεί μόνο να μην έχει νοτιά. Άμμος παντού και γαλάζια νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, γι’αυτό προνοήστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, και όσοι την έχουν επισκεφτεί συνιστούν να ξεκινήσετε νωρίς, γιατί μετά πλακώνει κόσμος. Επίσης, αν δεν θέλετε πολύ λαό, καλύτερα να πάτε καθημερινή. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να ανοιχτούν λίγο με τη μάσκα τους και ν’ ανακαλύψουν τις σπηλιές και πιο μικρούς κολπίσκους γύρω από την παραλία. Για φαγητό θα βρείτε πολλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα.

Λιβαδειά: Ένας «παράδεισος» μόλις 1.5 ώρα από την Αθήνα

Η Λιβαδειά είναι ένα κρυμμένο κόσμημα, η καλύτερη ευκαιρία για εκδρομή μια ανάσα από την Αθήνα! «Φωλιασμένη» ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόμετρο 160 μ., αποτελεί μια μικρή έκπληξη! Μπορεί να φημίζεται για το περίφημο ρουμελιώτικο Πάσχα της, αλλά και για τα λαχταριστά σουβλάκια της, αυτό όμως που δεν γνωρίζετε είναι ότι πρόκειται για μια ολοζώντανη πόλη που αξίζει κανείς να ανακαλύψει ακόμα και για ένα daily trip!

Η ιστορία της ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ και η πορεία της στο πέρασμα των χρόνων ήταν αξιοσημείωτη! Αυτό που την ξεχωρίζει είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο της, με τον ποταμό Έρκυνα και τις πηγές της Κρύας!

Τι να κάνετε στη Λιβαδειά

Ιδανικά αφήστε το αυτοκίνητο και κινηθείτε προς το κέντρο με τα πόδια για μια πρώτη βόλτα… γνωριμίας! Οι γραφικές γειτονιές και τα νεοκλασικά κτήρια θα τραβούν συχνά το βλέμμα σας, ενώ η πολύβουη αγορά της είναι ό,τι πρέπει για χάζι στις βιτρίνες! Ανεβείτε τον πεζόδρομο της Μπουφίδου μέχρι την Κεντρική Πλατεία και κάντε μια στάση σε κάποιο από τα μοντέρνα cafés για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας!

Λιβαδειά πόλη

Αξιοθέατα – Τι να δείτε στη Λιβαδειά

  • Το Βυζαντινό Κάστρο στον λόφο του Προφήτη Ηλία που στέκει αγέρωχο γύρω από τις Πηγές! Η ιστορία του ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ τη σημερινή του μορφή την οφείλει στην κυριαρχία των Καταλανών -άλλωστε είναι ένα από τα 4 καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα.
  • Το Τροφώνιο Μαντείο στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία, ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαντεία της αρχαιότητας, αφού, μεταξύ άλλων, ήταν υπόγειο.
    Το Πέτρινο Θέατρο της Κρύας µέσω του λιθόστρωτου μονοπατιού, σε μια μαγευτική διαδρομή μέσα στο ομώνυμο φαράγγι.
  • Τον Πύργο του Ρολογιού, ο οποίος χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Τοποθετήθηκε το 1803, όταν ο λόρδος Έλγιν το χάρισε στην πόλη!
  • Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο που στεγάζεται στη νεροτριβή στην Κρύα και φιλοξενεί σημαντικά εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου (Τ. 22610 80997).
  • Το Μουσείο Παλαιών Επαγγελμάτων του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για να γνωρίσετε επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο ή που υπάρχουν ακόμα αλλά άλλαξαν μορφή (Στρατηγού Ιωάννου Δημητρίου 24, Τ. 22610 24218).

Λιβαδειά ποτάμι

Top Experience: Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά

H Λιβαδειά έχει ταυτιστεί µε το αυθεντικό Ρουμελιώτικο Πάσχα και όχι άδικα, μιας και βρίσκεται στο απόγειό της αυτή την περίοδο µε πλήθος εκδηλώσεων, αλλά και λαχταριστά πασχαλινά εδέσματα που ψήνονται παραδοσιακά σε λάκκους, σε διάφορα σημεία της πόλης!

Πηγές της Κρύας

Must see οι πηγές της Κρύας με τον ήχο από τα γάργαρα νερά του ποταμού Έρκυνα που διατρέχει την πόλη να σας συντροφεύει! Πέτρινα γεφυράκια και παλιά σπίτια στις όχθες του συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό με αποκορύφωμα τις πηγές, μια όαση πρασίνου με αιωνόβια πλατάνια, φυσικούς καταρράκτες και νερόμυλους που ξεπροβάλλει μέσα στο αστικό τοπίο!

Λιβαδειά Κρύα

Ο ποταμός της Λιβαδειάς και η προτομή που «ξεπροβάλλει»…

Ανάμεσα στα νερά του ποταμού της Λιβαδειάς ξεπροβάλλει σε ένα βράχο η προτομή μιας όμορφης γυναίκας. Είναι η νύμφη Έρκυνα από την οποία πήρε το όνομα του το ποτάμι. Πρόκειται για το άλλο μεγάλο «θηλυκό» ποτάμι της Ελλάδας μετά τη Νέδα που βρίσκεται στην Ηλεία. Το ποτάμι κοσμεί την περιοχή της Λιβαδειάς από τα αρχαία χρόνια.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ροή του ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με την φίλη της Περσεφόνη. Ενώ έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να τo πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και ορμητικό νερό ξεχείλισε. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στην περιοχή Κρύα, νότια της Λιβαδειάς. Εκεί, μέσα από ένα νερόμυλο ξεκινάει την διαδρομή του για την πόλη. Περνάει ανάμεσα από παλιά κτίρια και κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια, δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες.

Μεγάλα πλατάνια και λιθόστρωτα δρομάκια ομορφαίνουν τον περίγυρο του ποταμού. Το κέντρο της πόλης, απ’ όπου περνάει η Έρκυνα, αποτελεί σημείο συνάντησης και τόπο αναψυχής για τους κατοίκους.

Ο νερόμυλος είναι ενδεικτικός του καταλυτικού ρόλου που έπαιξε το ποτάμι στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Τον 19ο αιώνα τα ορμητικά νερά του ποταμού χρησίμευαν, ώστε να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων.

Λιβαδειά προτομή

Μαντείο του Τροφωνίου Διός: Το μυστηριώδες άγνωστο μαντείο της Ελλάδας!

Στην περιοχή που βρίσκονται οι πηγές, λειτουργούσε κατά την αρχαιότητα ένα «παράξενο» μαντείο, το μαντείο του Τροφωνίου Διός. Βρισκόταν κοντά στο άλσος του Τροφωνίου και αναφέρεται από τον Παυσανία και τον Ηρόδοτο. Είχε δημιουργηθεί πριν από το μαντείο των Δελφών και σημαντικές προσωπικότητες το επισκεπτόταν για να πάρουν χρησμό για το μέλλον. Ανάμεσα τους ο Βασιλιάς Κροίσος και ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος-Παύλος.

Η ιδιαιτερότητα του μαντείου έγκειται στο γεγονός ότι βρισκόταν μέσα σε σπήλαιο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, και στη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν, όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό. Οι επισκέπτες έπρεπε να πλένονται για μέρες στα νερά του ποταμού Έρκυνα και στη συνέχεια να προσφέρουν θυσίες στους Θεούς. Επόμενη στάση ήταν οι πηγές της Μνήμης και της Λήθης, που βρίσκονταν δίπλα από το μαντείο. Ντυμένοι με χιτώνες, έπιναν αρχικά το νερό της Λήθης για να ξεχάσουν όσα είχαν στο μυαλό τους και μετά το νερό της Μνήμης για να θυμούνται όσα θα ακούσουν μέσα στο μαντείο.

Για να πάρουν τον πολυπόθητο χρησμό, έπρεπε να συρθούν ανάσκελα σε μια υπόγεια τρύπα, κρατώντας μελόπιτες για τα ερπετά που θα συναντούσαν. Εκεί παρέμεναν για ώρες, ίσως και ημέρες, πριν επιστρέψουν στα εγκόσμια με την ίδια διαδικασία. Πριν αποχωρήσουν, εκμυστηρεύονταν όσα είδαν και άκουσαν στους ιερείς. Για να συνέλθουν από την απόκοσμη εμπειρία τους και να ευθυμήσουν ξανά, περνούσε πολύ καιρός.

Το μαντείο δεν έχει βρεθεί παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων. Πιθανόν καταστράφηκε την περίοδο της βυζαντινής εποχής και κατά τη διάρκεια των καταλανικών επιδρομών. Λέγεται ότι οι Καταλανοί χρησιμοποίησαν τις πέτρες από τα αρχαία μνημεία για να δημιουργήσουν τείχη.

Το κάστρο με θέα το φαράγγι: Το πιο καλοδιατηρημένο κάστρο της περιοχής και ένα από τα λίγα σωζόμενα καταλανικά κάστρα της Ελλάδας, βρίσκεται στο βραχώδη λόφο δίπλα στις πηγές του ποταμού. Από τα τείχη του φαίνεται το φαράγγι της Έρκυνας. Η ύπαρξή του χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια αλλά πολλοί κατακτητές συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του. Ξεκίνησε να φτιάχνεται από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα αλλά τελειοποιήθηκε από τους Καταλανούς, οι οποίοι κυριάρχησαν στη περιοχή μετά τη νίκη τους στη μάχη της Κωπαΐδας.

Πηγή: Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share