Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Κορωνοϊός: Σε 7ήμερη καραντίνα οι επιβάτες από τις διεθνείς πτήσεις - Τι θα ισχύει για όσους έρχονται από την Βρετανία

Τι αναφέρει η νέα NOTAM

8 Ιανουαρίου 2021 13:52
Κορωνοϊός: Σε 7ήμερη καραντίνα οι επιβάτες από τις διεθνείς πτήσεις - Τι θα ισχύει για όσους έρχονται από την Βρετανία
Από Βασίλης Κατσιαούνης

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό φαίνεται αρκετά τραγική με αποτέλεσμα να γίνονται αρκετές προσπάθειες ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του ιού όπου και αυτό γίνεται μέσα από συγκεκριμένα μέτρα. Επίσης από όσα όλα δείχνουν το lockdown μάλλον θα επεκταθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο με τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά.

Συγκεκριμένα στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου μία νέα αεροπορική οδηγία (NOTAM) όπου αναφέρεται ότι όσοι έρχονται με πτήσεις από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε επτά μέρες καραντίνα. Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά και πολίτες από χώρες μέλη της Ε.Ε.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η NOTAM για τους επιβάτες του εξωτερικού.

Κορωνοϊός: Τι αναφέρει η NOTAM

Η ΝΟΤΑΜ για την επταήμερη καραντίνα αφορά όλους τους επιβάτες πτήσεων από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια, ενώ σε ό,τι αφορά στους Βρετανούς ταξιδιώτες, αυτοί θα υποβάλλονται όλοι σε rapid test και θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να βγουν. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι επεκτείνονται οι notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Η νέα notam προβλέπει ότι όλοι οι επιβάτες που έρχονται στην Ελλάδα στην χώρα μας έως και τις 21 Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τίθεται σε 7 μέρες καραντίνα είτε κατ’ οίκον είτε στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.

Για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Διαβάστε αναλυτικά τη NOTAM που εκδόθηκε για τους επιβάτες του εξωτερικού.

Αυτές είναι οι NOTAM που επεκτείνονται

Όσον αφορά τις επεκτάσεις των αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι:

  • Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα μπαίνουν στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης θα τους γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.
  • Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.
  • Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
  • Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
  • Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notam.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share