Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Aegean: Είδηση «βόμβα» για την αεροπορική εταιρία

Προσοχή!

23 Δεκεμβρίου 2020 21:00
Aegean: Είδηση «βόμβα» για την αεροπορική εταιρία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Aegean: Ενέκρινε η Κομισιόν την κρατική επιχορήγηση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για την αεροπορική εταιρία αφού κρίθηκε ότι «είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

Συγκεκριμένα η Κομισιόν αξιολόγησε το μέτρο βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), για την αποζημίωση συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή τομέων για ζημίες που προκαλούνται άμεσα από έκτακτα γεγονότα, θεωρεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να θεωρηθεί έκτακτο και απρόβλεπτο γεγονός με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο και ως εκ τούτου, δικαιολογούνται έκτακτες παρεμβάσεις από το κράτος μέλος για την αντιστάθμιση των ζημιών που συνδέονται με την πανδημία.

Η Κομισιόν έκρινε ότι το ελληνικό μέτρο θα αντισταθμίσει τη ζημία που υπέστη η Aegean Airlines, η οποία συνδέεται άμεσα με την έξαρση του κορωνοϊού. Θεώρησε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι η ενίσχυση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την αποκατάσταση της ζημίας.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι η Αegean Airlines είναι αεροπορική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, η οποία το 2019 μετέφερε περίπου 15 εκατομμύρια επιβάτες. Παράλληλα, νέα μέτρα ισχύουν για όσους έρχονται από τη Βρετανία στην Ελλάδα ελέω κορωνοϊού, με τους κανόνες για τους ταξιδιώτες να ισχύουν από την Τετάρτη (22/12), με κυριότερο την καραντίνα 10 ημερών.

Πριν από την πανδημία, η Aegean εκτελούσε πτήσεις από την κύρια βάση της στην Αθήνα και από άλλους ελληνικούς αερολιμένες προς 155 εγχώριους και διεθνείς προορισμούς σε 44 χώρες. Από την έναρξη της πανδημίας και μετά, η Aegean μείωσε δραστικά τις υπηρεσίες της, με αποτέλεσμα να σημειώνει υψηλές λειτουργικές ζημίες.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν μέτρο ενίσχυσης για την αποζημίωση της Aegean Airlines για τις ζημίες που υπέστη από τις 23 Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020 λόγω των μέτρων ανάσχεσης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επέβαλε η ίδια και άλλες χώρες προορισμού για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία δεν υπερβαίνει την εκτιμώμενη ζημία που υπέστη άμεσα η αεροπορική εταιρεία κατά την περίοδο εκείνη.

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share