Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σοκαριστικές αλλαγές για την AirBnb

Τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορωνοϊός

27 Αυγούστου 2020 12:37
Σοκαριστικές αλλαγές για την AirBnb
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σοκαριστικά στοιχεία για την AirBnb στην εποχή του κορωνοϊού, με τις αλλαγές να παίρνουν τη μορφή «χιονοστιβάδας», αφού χαρακτηριστικά το 1/10 των ταξιδιωτών επιλέγει πια να κάνει κράτηση για την επόμενη μέρα, ενώ υπάρχει ένα 6% που κάνει για την ίδια μέρα.

Μία ακόμη τάση της σεζόν COVID-19, όπως αυτή προκύπτει από τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι και η μεγάλη αύξηση στα ταξίδια σε κοντινούς προορισμούς, τους οποίους φέτος έχουν προτιμήσει τα 2/3 συνολικά των νέων ταξιδιωτών οι οποίοι επέλεξαν την Airbnb εν μέσω COVID-19, ενώ πρόσφατα η εταιρεία δέχθηκε το δικό της σοκ.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα στατιστικά που κατέγραψε η γνωστή πλατφόρμα για την περίοδο από τις 11 Μαρτίου έως τις 11 Αυγούστου 2020 με βάση τις κρατήσεις που δέχθηκε από τους καινούριους ταξιδιώτες που προτίμησαν για πρώτη φορά την πλατφόρμα στις 200 και πλέον χώρες και περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Airbnb, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Την γενικότερη τάση ακολουθεί και η χώρα μας αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος είναι περισσότεροι οι Ελληνες που προτίμησαν τις κρατήσεις μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας, δεδομένου ότι ταξίδεψαν, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, περισσότερο στο εσωτερικό από ότι στο εξωτερικό.

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία (έως τις 25 Αυγούστου) που δημοσιεύει η Syncbnb, η εξειδικευμένη εταιρεία για τον συγχρονισμό των κρατήσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα διάφορα κανάλια, η μείωση των κρατήσεων στην Ελλάδα τους μήνες που κηρύχθηκε η πανδημία ήταν αναλογικά, ελαφρώς καλύτερη από την κίνηση των κρατήσεων στην παγκόσμια αγορά. Ειδικά για τις Κυκλάδες μάλιστα, τον Ιούλιο, από τα μέσα του μήνα σημείωσαν σημαντική αύξηση και να μειωθούν και πάλι από τις αρχές Αυγούστου και μετά, λόγω της αύξησης τον κρουσμάτων σε νησιωτικούς προορισμούς. Πανελλαδικά, οι συνολικές κρατήσεις έως τις 25 Αυγούστου είναι στο 42% σε σχέση με πέρυσι.

Πίσω στα στοιχεία της Airbnb για την περίοδο της πανδημίας, προκύπτει ότι ναι μεν δεν πραγματοποιούνται διεθνή ή επαγγελματικά ταξίδια, ωστόσο τα ταξίδια δεν έχουν σταματήσει για όσους θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα, σε οδικούς, κυρίως, προορισμούς που δεν είναι τόσο δημοφιλείς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της πλατφόρμας, οι πιο αξιοσημείωτες τάσεις στους καινούριους ταξιδιώτες της πλατφόρμας εν μέσω της σεζόν COVID- 19 περιλαμβάνουν τα εξής:

-Περίπου τα 2/3 επέλεξαν πιο κοντινούς (και όχι διεθνείς) προορισμούς έως ακτίνα 500 χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής.

-Η συντριπτική πλειοψηφία έκανε κράτηση στο εσωτερικό (σ.σ. κάτι που συνέβη και στην Ελλάδα).

-Τρεις στους 4 έκαναν κράτηση για τις επόμενες 30 ημέρες, 6% για την ίδια ημέρα και 10% για την επόμενη μέρα.

–Για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν οι πιο δημοφιλείς χώρες για κρατήσεις στο εξωτερικό την περίοδο από τις 11 Μαρτίου έως τις 11 Αυγούστου, έχοντας το επιπλέον ατού ότι μπορεί να δεχθούν περισσότερους οδικούς επισκέπτες από βασικές ευρωπαϊκές χώρες εξερχόμενου τουρισμού (όπως π.χ. η Γερμανία που είναι και η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα) κι εδώ προκύπτει ένα μειονέκτημα της Ελλάδας η οποία είναι πιο εύκολα προσβάσιμη οδικώς μόνο από τους Βαλκάνιους.

-Σχεδόν 2 στους 5 νέους ταξιδιώτες που έκλεισαν κράτηση μέσω της πλατφόρμας την περίοδο της πανδημίας είναι από τις ΗΠΑ, μία από τις δημοφιλείς αγορές και για την Ελλάδα, η οποία ωστόσο παρέμεινε κλειστή φέτος λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share