Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Αυτά τα αεροδρόμια φέρνουν «κόκκινο συναγερμό» για τον κορωνοϊό

Δείτε αναλυτικά!

24 Μαΐου 2020 09:22
Άρση μέτρων: Αυτά τα αεροδρόμια φέρνουν «κόκκινο συναγερμό» για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο τουρισμός αναμένεται σύντομα να πάρει τη σκυτάλη στην άρση των μέτρων του κορωνοϊού, καθώς στις 15/6 ξεκινούν οι πτήσεις προς Αθήνα, ενώ από 1η Ιουλίου θα αρχίσουν όλες οι πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ορισμένα αεροδρόμια να προκαλούν «κόκκινο συναγερμό».

Μάλιστα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 22 Μαΐου, την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας, που προβλέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ξενοδόχοι, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ταξιδιώτες.

Όπως έχει γίνει σαφές, οι τουρίστες δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού ή σε καραντίνα. Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα κάνει διαχωρισμό των χωρών ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά. Σύμμαχος στην προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), που έδωσε στη δημοσιότητα τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, που βρίσκονται σε 34 χώρες, όπου ο κορωνοϊός έχει αρκετά μεγάλη μετάδοση.

Η λίστα, που θα τίθεται σε συνεχή αναθεώρηση, θα αποτελεί οδηγό για τις πτήσεις και τον τουρισμό και, όπως τονίζεται, δημιουργήθηκε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και άλλων ινστιτούτων Υγείας.

Οι χώρες στη «μαύρη λίστα» βάσει του EASA:

Βέλγιο
Γαλλία
Γερμανία
Ιταλία
Ολλανδία
Πολωνία
Πορτογαλία
Ισπανία
Σουηδία
Ηνωμένο Βασίλειο

Ποιες είναι οι επικίνδυνες χώρες εκτός Ευρώπης

Οι χώρες που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα

Για τη χώρα μας, περίπου 20 χώρες αναμένεται ότι θα μπορέσουν να στείλουν τουρίστες. Σύμφωνα με τον του ΣΚΑΪ, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

Σοκ στην ελληνική οικονομία: Θα «αγγίξει» το 20% η ανεργία

Σοκ φαίνεται πως θα υποστεί το προσεχές διάστημα η ελληνική οικονομία, αφού λόγω των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού στον τουρισμό, το ποσοστό ανεργίας θα «σκαρφαλώσει» κοντά στο 20%, από 17.2% το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ.

Η αύξηση του ποσοστού ανεργίας μεταφράζεται για την τρέχουσα χρονιά σε μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα: 54.000 αυτοαπασχολούμενοι και 101.000 μισθωτοί, από τους οποίους οι 13.000 θα είναι στον τουριστικό κλάδο, ενώ και η Κομισιόν έχει προσκομίσει σοκαριστικά στοιχεία.

Αν ληφθούν υπόψη οι εποχιακές διακυμάνσεις (πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, ιδίως στον τουρισμό) προκύπτει ότι οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά περίπου 365.000 άτομα. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττόμενων από τη νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για πέντε μήνες.

«Η χώρα μας αναμένεται να αντλήσει 1,4 δισ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης, καθώς και παρόμοια σχήματα για τους αυτοαπασχολούμενους. Συνεπώς, αντιστοιχούν 2.414 ευρώ περίπου για κάθε πληττόμενο άτομο, ή 483 ευρώ το μήνα επί 5 μήνες. Εάν τελικώς, η άντληση πόρων ανέλθει σε 2,5 δισ., ευρώ όπως αναφέρεται στον Τύπο, τότε το μηναίο βοήθημα μπορεί να ανέλθει σε 863 ευρώ περίπου», αναφέρει ο ΣΕΒ και καταλήγει:

«Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν ως επιδόματα ανεργίας σε όσους δεν θα δουλέψουν καθόλου. Εναλλακτικά, είναι προτιμότερο να δοθούν ως συμπλήρωμα σε όσους δουλέψουν με μειωμένο ωράριο, με το πρόγραμμα που ελαχιστοποιεί τα διλήμματα ηθικού κινδύνου. Θα υπάρχει, συνεπώς, κίνητρο για τους εργαζόμενους εξεύρεσης πραγματικής εργασίας και αντικίνητρο για τους εργοδότες καταστρατήγησης του συστήματος κρατικών παροχών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει στην επιχείρηση την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να ανταποκριθεί στην πτώση της ζήτησης μειώνοντας το κόστος εργασίας, χωρίς να προχωρεί σε απολύσεις. Αυτό επιτρέπει στην επιχείρηση να επανέλθει γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής όταν ανακάμψει η ζήτηση και στην οικονομία να μειώσει γρηγορότερα την ανεργία».

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share