Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απόφαση-σοκ για την Air France

«Βόμβα»

4 Μαΐου 2020 13:06
Απόφαση-σοκ για την Air France
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης της Γαλλίας να χορηγήσει κρατική ενίσχυση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Air France, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας του αντίκτυπου του κορωνοϊού στη δραστηριότητά της. Ενώ, δύσκολες ώρες περνάει και η Aegean.

«Αυτή η εγγύηση και το δάνειο μετόχου που χορηγείται από τη Γαλλία, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα προσφέρουν στην Air France ρευστότητα που έχει επείγουσα ανάγκη για να αντέξει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βέσταγκερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Για την Air France, το ποσό που θα διαθέσει η γαλλική κυβέρνηση αποτελείται από τραπεζικά δάνεια ύψους 4 δισεκ. ευρώ εγγυημένα στο 90% από το κράτος και άμεσο κρατικό δανεισμό ύψους 3 δισεκ. ευρώ, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Είδηση βόμβα: Πακέτο διάσωσης για την Lufthansa

Ποιο θα είναι το πακέτο διάσωσης για την αεροπορική εταιρεία Lufthansa, η οποία έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση;

Ο αερομεταφορέας πλέον έχει περιέλθει σε δύσκολη οικονομική θέση και το ΔΣ του πρέπει να έρθει σε συμφωνία διάσωσης με το γερμανικό κράτος. Συγκεκριμένα, αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν θετικά, το κράτος θα διασώσει την Lufthansa διαθέτοντας σχεδόν 10 δισ. δολάρια.

Πάντως σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, το γερμανικό κράτος δεν θα έχει λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής της αεροπορικής εταιρείας. Το μόνο που αναμένεται να δοθεί στην κυβέρνηση είναι μια ή δύο εποπτικές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Οι πληροφορίες του Business Insider αναφέρουν ότι αυτές οι θέσεις στο ΔΣ δεν θα πληρωθούν από δημοσίους υπαλλήλους ή πολιτικούς.

Μάλιστα αυτό υπήρξε και ένα κρίσιμο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς από την πλευρά του ΔΣ του αερομεταφορέα δεν ήταν αποδεκτό να δοθούν θέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους ή πολιτικούς. Από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία, η εταιρεία θα συνδεθεί με το υπουργείο Οικονομικών ως κρατική περιουσία.

Με τους παγκόσμιους περιορισμούς στα ταξίδια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Lufthansa καταγράφει ζημίες σχεδόν 1 εκατ. δολάρια κάθε ώρα που περνάει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να χρεοκοπήσει εντός λίγων εβδομάδων. Εκτός όμως, από την Lufthansa, δείτε εδώ τι συνέβη με την Alitalia.

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share