Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το μαγευτικό φρούριο της Κορίνθου από ψηλά!

Πανέμορφο!

27 Φεβρουαρίου 2020 07:43
Το μαγευτικό φρούριο της Κορίνθου από ψηλά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα "ανεξερεύνητα" μέρη της Ελλάδος που διαθέτουν μια μοναδική ομορφιά είναι πολλά κι αν μη τι άλλο αξιοθαύμαστα. Δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψεις πολλά χιλιόμετρα για να απολαύσεις ένα τέτοιο θέαμα, όπως θα δείτε εδώ, το φρούριο της Φυλής είναι ένα από αυτά και απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Ένα ακόμη φρούριο που είναι πραγματικά πανέμορφο είναι και αυτό της Κορίνθου.

Αρχαία Κόρινθος

Η Κόρινθος ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδος. Αν και κατοικήθηκε από την νεολιθική εποχή, η ακμή της αρχίζει από τον 8ο πΧ αιώνα με σημαντική πολιτική, στρατιωτική, εμπορική και πολιτισμική δράση. Η δημιουργία αποικιών στα δυτικά της Μεσογείου με σημαντικότερες αυτές στη Σικελία βοήθησε την Κόρινθο στην ανάδειξη της ως μία εκ των σημαντικότερων εμπορικών δυνάμεων της εποχής. Η πιο καθοριστική τους αποικιακή κίνηση ήταν η ίδρυση της πόλης των Συρακουσών που εξελίχτηκε στην σημαντικότερη πόλη της Σικελίας.

Η Αρχαία Κόρινθος υπήρξε σημαντικό στρατιωτικό μέλος της Ελληνικής συμμαχίας κατά της εισβολής των Περσών συνεισφέροντας 40 πλοία στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και 5.000 οπλίτες στη μάχη των Πλαταιών. Ο έντονος όμως εμπορικός ανταγωνισμός με την Αθήνα αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 πΧ) ενώ αργότερα συμμάχησε με την Αθήνα κατά της Σπάρτης στον Κορινθιακό πόλεμο (395-387 πΧ). Η πτώση της Αρχαίας Κορίνθου ήρθε με την επικράτηση των Ρωμαίων στα Ελληνικά εδάφη και συγκεκριμένα με την εισβολή του Ρωμαίου στρατηγού Λεύκιου Μόμμιου στην Πελοπόννησο. Ο Λεύκιος Μόμμιος νίκησε το 146 πΧ του Έλληνες στον Ισθμό της Κορίνθου και ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά την πόλη. Το 44 πΧ οι κάτοικοι επιστρέφουν στη πόλη που βέβαια δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά την παλιά της δύναμη και αίγλη. Το 52 μΧ η Κόρινθος δέχεται την επίσκεψη του Απόστολο Παύλου κατά την δεύτερη αποστολική του περιοδεία στην οποία μεταξύ άλλων συγγράφει την Α και Β επιστολή προς Θεσσαλονικείς. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο και στην τρίτη του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας συνέγραψε την «Προς Ρωμαίους Επιστολή»

Ακροκόρινθος

Στα νοτιοδυτικά της Αρχαίας Κορίνθου υψώνεται ο βράχος του Ακροκορίνθου σε ύψος 575 μέτρων. Στους πρόποδες του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος ενώ η θέση του και ο απόκρημνος χαρακτήρας του αποτέλεσε ιδανική οχυρωματική θέση. Αυτό φυσικά δεν έμεινε αναξιοποίητο από τους Κορίνθιους οι οποίοι οχύρωσαν το βράχο δημιουργώντας την πρώτη οχυρωμένη ακρόπολη κατά την τυραννία του Περίαδρου και του πατέρα του Κύψελου τον 7ο πΧ αιώνα.

Η επικράτηση των Ρωμαίων το 146 πΧ προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την καταστροφή της Ακρόπολης του Ακροκορίνθου αλλά η σημαντική του αμυντική θέση οδήγησε τον Ιούλιο Καίσαρα στην ανοικοδόμηση των οχυρώσεων το 44πΧ ενώ επιδιορθώσεις και προσθήκες νέων οχυρωμένων θέσεων στον Ακροκόρινθο έκαναν και οι Βυζαντινοί από τον 7ο μΧ αιώνα και μετά. Από τότε την στρατηγικής σημασίας θέση κατέλαβαν οι Φράγκοι, οι Ιωαννίτες, οι Τούρκοι με τον Μωάμεθ Β’ το 1458, οι Ενετοί το 1687, οι Τούρκοι ξανά το 1715 ενώ το 1823 παραδόθηκε στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση της Κορίνθου. Στο κάστρο Ακροκορίνθου δημιουργήθηκαν τρεις αμυντικές οχυρωματικές ζώνες με τείχη, προμαχώνες, πολεμίστρες, τάφρους και καλά οχυρωμένες εισόδους. Στο εσωτερικό του υπάρχουν απομεινάρια ναών απ’ όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους ενώ αξίζει να ανεβείτε μέχρι το ψηλότερο του σημείο οπού θα βρείτε τμήματα της βάσης του αρχαίου ναού της Αφροδίτης. Από εκεί η θέα προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι εκπληκτική. Θα δείτε την νέα πόλη της Κορίνθου και το Λουτράκι, την θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου αλλά και του Σαρωνικού, τις πεδιάδες της Κορινθίας και άλλα ανάλογα και με την καθαρότητα της ατμόσφαιρας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share