Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το καλύτερο έθιμο της Αποκριάς: Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα!

Πραγματικά, αξίζει να πάτε!

25 Φεβρουαρίου 2019 11:00
Το καλύτερο έθιμο της Αποκριάς: Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα!

Από την Τσικνοπέμπτη, οι σερπαντίνες και τα κομφετί θα έχουν την τιμητική τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μασκαράδες προετοιμάζονται για ξέφρενο ξεφάντωμα και συμμετοχή σε εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις.

Την Τσικνοπέμπτη θα ανοίξει η αυλαία των εκδηλώσεων στη Νάουσα, με αποκριάτικο γλέντι, παραδοσιακούς χορούς και πολλές εκπλήξεις. Η παράδοση και η σάτιρα, με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», θα είναι τα κύρια στοιχεία των φετινών εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος Νάουσας και θα κορυφωθούν το τριήμερο της Αποκριάς.

Το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες, χρονολογείται από τον 18ο αιώνα!

Ο Γενίτσαρος φοράει φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.

Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share