Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Φωλιασµένη» ανάµεσα στον Παρνασσό και την Γκιώνα, η Άµφισσα κερδίζει τις εντυπώσεις!

Ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός!

19 Οκτωβρίου 2018 10:40
«Φωλιασµένη» ανάµεσα στον Παρνασσό και την Γκιώνα, η Άµφισσα κερδίζει τις εντυπώσεις!

Σε απόσταση μολις 30’ από την Αράχωβα η low profile πρωτεύουσα της Φωκίδας μάς δίνει την ιδανική αφορμή για ένα daily trip...

By Katerina Fotopoulou Photos: Eleanna Kourkoulopoulou

«Φωλιασµένη» ανάµεσα στον Παρνασσό και την Γκιώνα, η Άµφισσα, µακριά από τις... σειρήνες του τουρισµού, διατηρεί αναλλοίωτη µέχρι και σήµερα την ταυτότητά της και αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για κάθε ταξιδιώτη! Ξεχωρίζει φυσικά για την ιστορία της, η οποία ξεκινάει από την αρχαιότητα, ενώ ολόκληρη η περιοχή των Σαλώνων (όπως ονοµαζόταν στους µεσαιωνικούς χρόνους) έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821!

Το σήµα κατατεθέν της ωστόσο, ο περίφηµος Ελαιώνας της, ένας από τους µεγαλύτερους του κόσµου µε περίπου 1 εκατ. ελαιόδεντρα και προστατευµένος από το δίκτυο Natura 2000! Την ίδια στιγµή, οι χαλαροί ρυθµοί της, οι φιλόξενοι άνθρωποι και οι πολύ αξιόλογες προτάσεις για φαγητό και καφέ είναι η καλύτερη αφορµή για να βάλετε στην ατζέντα σας την Άµφισσα για µία ή περισσότερες ηµέρες!

Τι να κάνετε

• Ξεκινήστε µε µια βόλτα στην πόλη µε τα πόδια για µια πρώτη γνωριµία και απαθανατίστε τα παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια!

• Ανεβείτε στο ιστορικό Κάστρο των Σαλώνων -το πρώτο ελληνικό κάστρο που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1821- για να απολαύσετε πανοραµική θέα σε όλη την πόλη.

• Κάντε µια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό σπίτι όπου πραγµατοποιήθηκε η Πρώτη Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας το 1821 για να πάρετε µια γεύση για την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Φωκίδας (Οδός Κεχαγιά,
Τ. 22650 23344).

• Επισκεφθείτε τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισµού της Θεοτόκου και τη Δηµοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Παπαλουκάς», όπου φιλοξενούνται τα ανθίβολα και τα σχέδια που έκανε ο σπουδαίος ζωγράφος για την αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναού (Χάρµαινα,
Τ. 22650 29775).

• Θαυµάστε τον Βυζαντινό Ναό Μεταµόρφωσης του Σωτήρος, ένα άριστα διατηρηµένο βυζαντινό µνηµείο του 11ου αιώνα.

• Ανακαλύψτε τη Λυκότρυπα (ρωτήστε οδηγίες από τους ντόπιους), έναν σκαλιστό θολωτό Μυκηναϊκό τάφο στη βάση του λόφου Κόφινα, στο ανατολικό άκρο της Άµφισσας.

• Οι λάτρεις της αναρρίχησης αξίζει να κάνουν µια γνωριµία µε το αναρριχητικό πεδίο της Άµφισσας στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος-«Πόρτες» µε τέσσερις τοµείς που περιλαµβάνουν µέχρι και 29 sport διαδροµές, ύψους µέχρι 25 µέτρων, κατάλληλες ακόµα και για αρχάριους.

Για φαγητό

• Για καλοµαγειρεµένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας µε σπιτική νοστιµιά και καλοψηµένα κρεατικά, must στάση το Αριστογεύσεις. Καθηµερινά από τις 10:00 (Γιδογιάννου & Καραµανλή 58, Τ. 22653 00601).

• Για καφέ, τσίπουρο µε µεζεδάκια, αλλά και φαγητό θα πάτε στον πολυχώρο Χάρµαινα στην οµώνυµη γειτονιά. Καθηµερινά από τις 10:00 (Χάρµαινα, Τ. 22653 01378).

• Πεντανόστιµοι µεζέδες και µαγειρευτά σάς περιµένουν στην οικογενειακή ταβέρνα του Φαρόπουλου. Δευτ.-Σάβ. από τις 18:00 (Ανδρούτσου & Παπαχρήστου,
Τ. 22650 28823).

• Παραδοσιακές συνταγές και εξαιρετικά µεζεδάκια θα γευτείτε στην ταβέρνα Ελλαδογραφία. Τρ.-Κυρ. από τις 12:00 (Λεωφ. Σαλώνων 34, Τ. 22653 00422).

• Σπιτική κουζίνα µε πεντανόστιµα µαγειρευτά και ζουµερά ψητά της ώρας στο Μπαλκονάκι. Καθηµερινά από το µεσηµέρι (Αθανασίου Διάκου 22, Τ. 22650 29643).

Για καφέ & ποτό | For coffee & drinks

• Δηµοφιλής επιλογή για περισσότερη από µια δεκαετία, το Stavedo αποτελεί πλέον κλασική αξία στην all day διασκέδαση! Καθηµερινά από τις 08:00 (Κορδώνη & Δελµούζου, Τ. 22650 28302).

• Στο Cactus, ένα προσεγµένο coffee & beer shop για εξαιρετικό καφέ και ροφήµατα, µε µια µεγάλη ποικιλία σε µπύρες. Καθηµερινά 08:00-02:00 (Γιδογιάννου 14,
Τ. 22650 28157).

• Αγαπηµένο coffee & cocktail bar και το µικροσκοπικό Μπρίκι που φηµίζεται και για τα events του µε guest DJs. Καθηµερινά από τις 08:00 (Γιαγτζή & Γάτου, Τ. 22650 72088).

• Στο παραδοσιακό Καφεζυθοπωλείον Σωκράτης µε ιστορία από το 1975 για old fashioned ατµόσφαιρα. Καθηµερινά από το πρωί (πλατεία Λαού, Τ. 22650 28743).

• Για upbeat διάθεση µε τα πιο fun parties θα πάτε στο Sante Music Café. Καθηµερινά από το πρωί (Δελµούζου 10, Τ. 22650 23905).

• Στο Nord από νωρίς για καφέ µέχρι το βράδυ για εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αµπελώνα, συνοδεία κρύων πιάτων και jazz µουσικής. Καθηµερινά από τις 08:00 (Ν. Κορδωνή 6, Τ. 22653 01450).

Secret

Πριν φύγετε, κάντε µια στάση στο παντοπωλείο Πράσινο Σπίτι για να προµηθευτείτε προϊόντα αποκλειστικά πιστοποιηµένης βιολογικής καλλιέργειας! Με κάθε σας αγορά, µάλιστα, συµβάλλετε στην κοινωνική αποστολή που επιτελεί για την επανένταξη των πασχόντων από ψυχικές ασθένειες στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην καταπολέµηση του στίγµατος (Εθνικής Αντιστάσεως 13, Τ. 22650 28507,
www.koispefokidos.gr).

Don’t miss

Ανανεώστε το ραντεβού σας µε την Άµφισσα στο περίφηµο Καρναβάλι της που αποτελεί must εµπειρία! Πλήθος κόσµου συρρέει στην πόλη για να ζήσει τα µοναδικά ήθη και έθιµα του τόπου µε αποκορύφωµα τη Νύχτα των Στοιχειών το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ | How to go

Oδικώς από την Αθήνα µέσω της Ε.Ο. Αθηνών-Λαµίας. Στο Κάστρο Βοιωτίας θα πάρετε την Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Κάστρου και θα συνεχίσετε στην Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς-Άµφισσας και στη συνέχεια στην Ιτέας-Άµφισσας µέχρι την Άµφισσα (209 χλµ., περ. 2 ώρες & 31΄).

• Aπόσταση από Αράχωβα 30 χλµ. (περίπου 35΄).

Χάρμαινα

Αποτελεί σίγουρα την πιο γραφική συνοικία της Άµφισσας και µοιάζει βγαλµένη από µια άλλη εποχή! Ατενίζει την πόλη από ψηλά σε απόσταση περίπου 500 µ. από το ιστορικό Κάστρο και έχει τη δική της ιστορία, η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων! Στο παρελθόν εδώ µεσουρανούσαν τα βυρσοδεψεία -γνωστά ως Ταµπακαριά- µιας και η τέχνη της κατεργασίας δερµάτων υπήρχε πολύ πριν από το 1600, ενώ το άφθονο νερό της πηγής λένε ότι είχε την ιδιότητα να προσδίδει στα δέρµατα τον χαρακτηριστικό ανεξίτηλο κίτρινο χρωµατισµό τους! Στις µέρες µας λειτουργούν ελάχιστα από αυτά, µε µόνους µάρτυρες της άνθισης που γνώρισε η περιοχή τα εγκαταλειµµένα πέτρινα κτήρια, ωστόσο η ατµόσφαιρα που «κρύβεται» ανάµεσά τους θα σας γοητεύσει µεµιάς σεργιανίζοντας στα πέτρινα σοκάκια!

Stavedo

Εδώ και 11 χρόνια, αυτό το all day coffee house, που βρίσκεται «φωλιασµένο» στον πεζόδροµο της Κορδώνη, συνεχίζει και ξεχωρίζει τόσο για την κοµψή και homey διακόσµησή του όσο και για το φιλικό και ζεστό περιβάλλον του! Με κεντρικό στοιχείο τη µεγάλη βιβλιοθήκη και vintage αναφορές, ο χώρος ξεχωρίζει για τη λειτουργικότητά του και είναι ειδικά διαµορφωµένος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν αλλά και να διασκεδάσουν, υπό τους ήχους ελληνικής και ξένης µουσικής. Απολαύστε τον καφέ σας το πρωί, πιείτε το ποτό σας το βράδυ στη µεγάλη ξύλινη µπάρα χαζεύοντας την περαντζάδα από τη µεγάλη τζαµαρία και ζήστε αξέχαστες παρεΐστικες στιγµές στα lives και τα parties µε guest DJs που διοργανώνει. Καθηµερινά από τις 08:00 - όσο πάει.

Τη µεγάλη ποικιλία από κρέπες και βάφλες καθώς και τα επιλεγµένα πιάτα ζεστής και κρύας κουζίνας.

Αριστογεύσεις

Για τους λάτρεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, οι Αριστογεύσεις είναι µια από τις πιο γευστικές στάσεις της πόλης! Και όχι άδικα, αφού η µαεστρία της κυρίας Ολυµπίας στις... µαρµίτες της είναι η απόλυτη εγγύηση ότι εδώ θα δοκιµάσετε τα πιο νόστιµα πιάτα µε σπιτική φροντίδα! Ο cozy χώρος του µε κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα, homey διακοσµητικές πινελιές και το µεγάλο τζάκι να πρωταγωνιστεί θα σας υποδεχθεί στην πιο ζεστή ατµόσφαιρα, ενώ από την κουζίνα του θα καταφθάσουν στο τραπέζι σας πατροπαράδοτες συνταγές, φτιαγµένες µε τα πιο αγνά υλικά! Στον κατάλογό του φιγουράρουν πεντανόστιµα ορεκτικά, µαγειρευτά που ποικίλλουν καθηµερινά και ζουµερά κρεατικά ψηµένα αποκλειστικά στα κάρβουνα, ενώ το καλό κρασί από Έλληνες παραγωγούς θα συνοδεύσει ιδανικά κάθε γεύµα σας! Tip: Η αίθουσά του διατίθεται για εκδηλώσεις (φιλοξενεί µέχρι 250 άτοµα), ενώ το καλοκαίρι ο εξωτερικός χώρος µε την παιδική χαρά δίπλα είναι ιδανικός και για οικογένειες. Aπό €10-12. Καθηµερινά από τις 10:00.

Γιδογιάννου & Καραµανλή 58, Τ. 22653 00601

Αριστογευσεις Χάρης Αγγέλου | gidogiannou str. & 58 karamanli str.

Nord

Νέα άφιξη στην πόλη που άλλαξε τα δεδοµένα στον πεζόδροµο της Κορδώνη και έχει καταφέρει ήδη να γίνει στέκι ντόπιων και επισκεπτών. Η new age διακόσµησή του µε τους κρυφούς φωτισµούς και τις µπλε λεπτοµέρειες σε συνδυασµό µε την εντυπωσιακή open air κάβα κάτω από τη σκάλα και τη µεγάλη µπάρα που δεσπόζει στον χώρο, θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγµή! Η µέρα ξεκινά από νωρίς για καφεδάκι, ενώ καθώς περνάει η ώρα τη σκυτάλη παίρνουν τα εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό αµπελώνα και αφρώδη από τον ιταλικό, από µία καλοδιαβασµένη κάβα από την εταιρεία Οίνωσις, παρέα µε εξαιρετικά κρύα πιάτα, και όλα αυτά υπό τους ήχους jazz µουσικής. Don’t miss: Το Glühwein, το ζεστό κόκκινο κρασί µε κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι που ξετρελαίνει τους θαµώνες. Καθηµερινά από τις 08:00.

Τα aperitivo nights κάθε Τρίτη, jazz nights κάθε Τετάρτη και ladies nights κάθε Πέµπτη!

Ν. Κορδωνή 6,
Τ. 22653 01450

Χαρμαίνα

Στη γραφική συνοικία της Χάρµαινας που θαρρείς και έχει ξεπηδήσει από κινηµατογραφικό πλατό, ο υπέροχος πολυχώρος που διατηρεί εδώ και 4 χρόνιας ο κύριος Ηλίας δίνει ζωή στην παραδοσιακή γειτονιά και αποτελεί πλέον κοινό µυστικό µεταξύ ντόπιων και επισκεπτών! Σε ένα cozy σκηνικό µε κυρίαρχα στοιχεία την πέτρα και το ξύλο και χαρακτηριστικά διακοσµητικά αντικείµενα της περιοχής, ο ίδιος θα σας υποδεχθεί µε χαµόγελο από το πρωί για ένα καφεδάκι ή ένα ρόφηµα, ενώ καθώς περνά η ώρα θα σας «τρατάρει» πεντανόστιµα µεζεδάκια µε ούζο ή τσίπουρο αλλά και καλοµαγειρεµένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Μη φύγετε αν δεν δοκιµάσετε επίσης τα σπιτικά λικέρ και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού! Κι αν σας γοήτευσε τόσο η περιοχή και οι ιστορίες του κύριου Ηλία δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα δωµάτιο στον cozy ξενώνα που διατηρεί!

Καθηµερινά από τις 10:00.

Χάρµαινα, Τ. 22653 01378

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share