Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Δείτε και θαυμάστε πιο όμορφα παλιρροϊκά νησιά του κόσμου (PHOTOS)

28 Μαρτίου 2013
Δείτε και θαυμάστε πιο όμορφα παλιρροϊκά νησιά του κόσμου (PHOTOS)

Με τον όρο παλιρροϊκά νησιά, εννοούμε τα νησιά εκείνα που συνδέονται με μια λεπτή λωρίδα γης με την ηπειρωτική χώρα, αλλά είναι προσβάσιμα μέσω δρόμων, μόνο όταν η παλίρροια είναι χαμηλή. Όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει, τα νησάκια αυτά αποκόβονται και η σύνδεση με τον κορμό της στεριάς γίνεται μόνο με τεχνικά μέσα όπως γέφυρες ή πλωτά και άλλα μέσα. Η ιδιαιτερότητά τους αυτή, σε συνδυασμό με την σχεδόν ανεξερεύνητη ομορφιά τους, τα καθιστούν ονειρικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους πιο τολμηρούς και περιπετειώδεις.

St Michael's Mount, Ηνωμένο βασίλειο

Είναι ένα παλιρροιακό νησί που βρίσκεται 366 μέτρα από την ακτή Mount's Bay στην Κορνουάλλη, του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια αστική κοινότητα, ενωμένη με την πόλη Μarazion με ένα τεχνητό δρόμο φτιαγμένο από κυβόλιθους γρανίτη, ο οποίος είναι υπερυψωμένος ώστε να είναι διαβατός στην ημι-παλίρροια και την άμπωτη. Το παρεκκλήσι του St Michael χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και διαθέτει έναν πύργο που χρησιμοποιούνταν σε μάχες, προέκταση του οποίου ήταν ένας πυργίσκος που χρησίμευε για την καθοδήγηση των πλοίων. Σύμφωνα με μελέτες, οποιαδήποτε άνοδος της στάθμης του ωκεανού, καθώς και η υπάρχουσα φυσική διάβρωση, απειλούν ένα μέρος της ακτής της Κορνουάλλης, συμπεριλαμβανομένου και του νησιού St Michael.

Mont Saint-Michel, Γαλλία

Bραχώδες παλιρροιακό νησί στην περιοχή της Νορμανδίας, με πληθυσμό 44 κατοίκων. Το νησί έχει παίξει σημαντικό στρατηγικό ρόλο από τα αρχαία χρόνια, ενώ τον 8ο αιώνα μ.Χ., χτίστηκε το μοναστήρι από το οποίο πήρε το όνομά του. Από το 1979 συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το νησί που δέχεται περισσότερους από τρία εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με γέφυρα. Στο παρελθόν όμως ήταν συνδεδεμένο με ένα παλιρροϊκό, υπερυψωμένο μονοπάτι, έναν δρόμο δηλαδή που φανερωνόταν σε χαμηλή παλίρροια και «κρυβόταν» σε υψηλή.

Haji Ali Dargah, Ινδία

Κοντά στην ακτή στα Νότια της Βομβάης , βρίσκεται ένα τζαμί και τάφος σε ένα μικρό νησάκι. Το Haji Ali Dargah αποτελεί ορόσημο της ινδικής πόλης. Η πρόσβαση στο νησί είναι άμεσα εξαρτημένη από τις παλίρροιες, μιας και το μονοπάτι είναι τελείως απροστάτευτο από την παλίρροια κι όταν αυτή ανεβαίνει, το νησί «αποκόπτεται». Το να διασχίσει κανείς το μονοπάτι θεωρείται αποκορύφωμα της εκδρομής στο ιερό μνημείο.

Rough Island, Σκωτία

Είναι ένα από τα 17 νησιά στα οποία μπορεί να πάει κανείς περπατώντας από τη Σκωτία. Το νησί είναι προσβάσιμο όταν το επιτρέπει η παλίρροια, αλλά οι επισκέπτες πρέπει να αποφεύγουν να διασχίσουν το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, γιατί το νησί είναι καταφύγιο πτηνών και τους μήνες αυτούς φτιάχνουν φωλιές. Το υπερυψωμένο μονοπάτι πλημμυρίζει και βυθίζεται κάτω από τη θάλασσα για 5 ώρες κατά τη διάρκεια της υψηλής παλίρροιας.

Eilean Donan, Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για ένα ακόμη νησί της Σκωτίας. Ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με μία πεζογέφυρα και βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Dornie. Λέγεται ότι ο ιερέας Donnán έχτισε μια εκκλησία στο νησί, αν και δεν υπάρχει κάποιο ίχνος αυτής. Στο νησί δεσπόζει το γραφικό κάστρο που αρχικά χτίστηκε τον 13ο αιώνα αλλά καταστράφηκε τον 18ο αιώνα. Το σημερινό κτίσμα ανοικοδομήθηκε τον 20ο αιώνα. Το 2001, το νησί είχε μόνο έναν κάτοικο.

Cramond Island, Σκωτία

Είναι ένα από τα πολλά νησιά που βρίσκονται κοντά στο Εδιμβούργο, σε απόσταση μόλις ενάμισι χιλιομέτρου από την ηπειρωτική χώρα. Το Cramond συνδέεται με αυτήν μόνο σε χαμηλή παλίρροια, μέσω ενός πλακόστρωτου υπερυψωμένου δρόμου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, που στέκεται σε πυλώνες τσιμέντου, όταν χτίστηκε χρησίμευε ως άμυνα ενάντια στα υποβρύχια, επί Β' παγκοσμίου πολέμου και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής.

Fort Louvois, Γαλλία

Αυτό το παράκτιο φρούριο, ολοκληρώθηκε το 1694, μετά από τρία χρόνια εργασιών, σύμφωνα με τα σχέδια του Vauban, του στρατιωτικού μηχανικού που δούλευε για τον Λουδοβίκο τον 14ο. Έχοντας την μορφή ενός πετάλου, με τον κεντρικό πύργο να προστατεύεται από μία κινητή γέφυρα και μία τάφρο, το φρούριο παραπέμπει σε μεσαιωνικό κάστρο. Χτίστηκε για να προστατεύει τη νότια πλευρά της εκβολής Charente «πιάνοντας» τα εχθρικά πλοία σε διασταυρωμένα πυρά με την ακρόπολη στο Oléron. Αυτό εμπόδιζε τον εχθρό να επιτεθεί στα ναυπηγεία στο Rochefort. Σε χαμηλή παλίρροια το νησί συνδέεται με την χώρα με ένα μονοπάτι μήκους 400 μέτρων.

Lindisfarne, Ηνωμένο Βασίλειο

Στα βορειοανατολικά της Αγγλίας, το εν λόγω παλιρροϊκό νησί είναι γνωστό και με την ονομασία Άγιο Νησί . Μεγάλα τμήματά του, προστατεύονται για την ασφάλεια των πληθυσμών πτηνών που περνάνε από εκεί το χειμώνα. Το Lindisfarne είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η διαμονή στο νησί, όταν αυτό είναι αποκομμένο λόγω παλίρροιας από τον ηπειρωτικό κορμό, εγγυάται ηρεμία καθώς οι περισσότεροι το εγκαταλείπουν λίγες μέρες πριν η στάθμη του νερού ανέβει.

Burgh Island, Ηνωμένο Βασίλειο

Αν και μικρό, αυτό το νησάκι, διαθέτει δικό του ξενοδοχείο και πανδοχείο. Απέχει μόλις 250 μέτρα από το μικρό χωριό Bigbury-on-Sea και είναι προσβάσιμο με τα πόδια όταν η παλίρροια είναι χαμηλή, ενώ όταν τα νερά ανεβαίνουν, το «θαλάσσιο τρακτέρ» όπως ονομάζουν το ειδικό υπερυψωμένο όχημα, εκτελεί διαδρομές από και προς το νησί. Το τρακτέρ διασχίζει τη θάλασσα με τις μεγάλες ρόδες του να βρίσκονται μέσα στο νερό ενώ οι επιβάτες βρίσκονται σε μία πλατφόρμα αρκετά πιο ψηλά από τους τροχούς.

Hilbre Island, Ηνωμένο Βασίλειο

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί στο σύμπλεγμα των τριών, που συμπληρώνουν τα Little Eye and Middle Eye και βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού Dee. Από το 2012, το νησί δεν έχει ούτε ένα μόνιμο κάτοικο. Ωστόσο, το Hilbre επισκέπτονται συχνά πεζοί τουρίστες, μιας και η διάσχιση του μονοπατιού που το ενώνει με τον κορμό της χώρας, όταν η παλίρροια είναι χαμηλή και δη τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί προσφιλή δραστηριότητα. Το παλιό μονοπάτι είναι πλέον κλειστό, καθώς είναι πολύ πιο επικίνδυνο σε σχέση με το νέο, μέσω της πόλης West Kirby.

clickatlife.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share