Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ευρωπαϊκή αναποφαστικότητα στα καλύτερα της! Ο απίστευτος λόγος που οι Βρυξέλλες έγιναν πρωτεύουσα της Ευρώπης

26 Φεβρουαρίου 2018 10:39
Η ευρωπαϊκή αναποφαστικότητα στα καλύτερα της! Ο απίστευτος λόγος που οι Βρυξέλλες έγιναν πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χτυπά στις Βρυξέλλες, το μεγάλο κέντρο αποφάσεων που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γηραιά ήπειρο.

Γιατί όπως επιλέχθηκε η Βελγική πρωτεύουσα για έδρα της; Όχι, δεν ήταν ούτε η γεωγραφική θέση, ούτε κάποιος άλλος σχετικός παράγοντας. Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ήταν θέμα αλφαβητικής σειράς!

Η συμφωνία για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας υπογράφηκε το 1957 χωρίς να ορίζεται η έδρα της καθώς τα μέλη της δεν τα βρήκαν σε αυτό. Αντίθετα προτάθηκε η κυλιόμενη έδρα μεταξύ των έξι μελών μέχρι να βρεθεί λύση. Και ποια χώρα ήταν πρώτη αλφαβητικά; Το Βέλγιο φυσικά. Έτσι το 1958 η πρώτη χρονιά της ΕΟΚ την βρήκε να έχει έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ η προεδρία πήγε στη Γερμανία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Τι είδαμε χτες; Η "χοντρή" Σπυροπούλου, ο τραυματισμός, το ξεκατίνιασμα της Χατζίδου και η εμφάνιση του Λιανού! (videos)

Η βελγική κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πως η κατάσταση μπορεί να κρατήσει αρκετά, κινήθηκε ταχύτητα απαλλοτριώνοντας χώρο για κατασκευή γραφείων. Τα νέα γραφεία λειτούργησαν σαν μαγνήτης και για άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες και σταδιακά η βελγική πρωτεύουσα έγινε άτυπα ευρωπαϊκή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Αγγελόπουλος: Το Τατουάζ ήταν μόνο η αρχή! Η αλλαγή στο συμβόλαιο, το Survivor και η πρόταση "φωτιά"!

Ωστόσο μόλις το 2001 το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε πως όλες οι τακτικές του συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες.

Πηγή: travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share