Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Οι 9+1 λόγοι που πάντα τα Ιωάννινα θα μας μαγεύουν!

26 Φεβρουαρίου 2018 10:22
Οι 9+1 λόγοι που πάντα τα Ιωάννινα θα μας μαγεύουν!

Καθώς οι καινούριοι δρόμοι τα φέρνουν… όλο και πιο κοντά μας (λιγότερο από τέσσερις ώρες απέχουν πια από το κέντρο της Αθήνας, κι ας ακούγεται ακόμα εξωπραγματικό) βρίσκουμε αφορμή να θυμηθούμε όλους εκείνους τους λόγους που μας κάνουν να αγαπάμε την πρωτεύουσα της Ηπείρου…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Τι είδαμε χτες; Η "χοντρή" Σπυροπούλου, ο τραυματισμός, το ξεκατίνιασμα της Χατζίδου και η εμφάνιση του Λιανού! (videos)

Aς δούμε λοιπόν τους λόγους που πάντα τα Ιωάννινα θα μας μαγεύουν!

Το Κάστρο

Μακράν του να αποτελεί απλώς ένα ακόμα κάστρο-αξιοθέατο, το κάστρο των Ιωαννίνων είναι μια ολοζώντανη καστροπολιτεία, με λαβυρινθώδη σοκάκια που τα βράδια φωτίζονται ατμοσφαιρικά. Ενδείκνυται για βόλτες κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας –αξίζει, όμως, να έρθετε και τουλάχιστον μια φορά πρωί, για να επισκεφθείτε το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Από την αυλή του, η θέα στη λίμνη και το Ιτς Καλέ είναι φαντασμαγορική.

Οι όχθες της Λίμνης


Από εδώ ξεκινούν, και εδώ καταλήγουν, όλες οι βόλτες των επισκεπτών της πόλης, ειδικά όσο παίρνει να ανοίγει ο καιρός –έχει φυσικά και ο χειμώνας την ιδιαίτερη γοητεία του, αρκεί να έρθετε εφοδιασμένοι με σκουφάκια και κασκόλ. Η βόλτα στο μόλο με φόντο τα καραβάκια που αναχωρούν για «Το Νησί» (έτσι, σκέτο νησί το λένε οι ντόπιοι) είναι μια από τις κλασικότερες εικόνες των Ιωαννίνων –το ίδιο και τα ταβερνάκια που απλώνουν τα τραπέζια τους πλάι στα νερά της Παμβωτίδας, αλλά λεπτομέρειες γι’ αυτά έχουμε παρακάτω.

Το νησάκι της λίμνης


Τα καραβάκια φεύγουν από τον μόλο ανά μία ώρα, για να σας φέρουν «στο Νησί», το οποίο, όπως λέγαμε και για το Κάστρο προηγουμένως, δεν είναι ένα «σκέτο» αξιοθέατο –κατοικείται κανονικότατα (από 250 ανθρώπους, για την ακρίβεια) έχει τα δικά του σπίτια, καφενεία, παραδοσιακά μαγαζάκια κι ένα μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία του Αλή Πασά. Για να περπατήσετε ολόκληρο το καταπράσινο νησί θα χρειαστείτε ένα μισάωρο, για να αράξετε στα καφενεδάκια και να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ (βατραχοπόδαρα και χέλι) κάμποσες ώρες παραπάνω.

Το ολοζώντανο κέντρο


Δύο είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων: Άλφα, ότι δεν κοιμάται ποτέ (χάρη στη μεγάλη φοιτητική κοινότητα που δίνει ζωή στην πόλη) και βήτα, ότι είναι τόσο ιστορικό όσο και σύγχρονο, με εμπορικούς δρόμους και μπαρ-ο-πεζόδρομους να εναλλάσσονται με σοκάκια πλημμυρισμένα παλιά αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες και οθωμανικά τζαμιά.

Τα μουσεία, παλιά και νέα


Εκτός από τα δύο που ήδη αναφέραμε, μια επίσκεψη αξίζουν οπωσδήποτε το ολοκαίνουριο «καμάρι» της πόλης, το Μουσείο Αργυροτεχνίας που στεγάζεται στο Ιτς Καλέ, το Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Μαντείο της Δωδώνης, και το περίφημο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, που αφηγείται την ιστορία της πόλης και των χωριών γύρω της αμέσως πριν την Επανάσταση του 1821.

Το Ιτς Καλέ


Βρίσκεται μέσα στο κάστρο, και είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του: Εδώ βρίσκονται το Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά, ενώ τα τραπεζάκια που απλώνει έξω το cafe είναι ιδανικά για πολύωρο άραγμα κάτω από τις πρώτες ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες.

Οι ολονυχτίες στα μπαράκια της πόλης


Φοιτητούπολη χωρίς σούπερ νυχτερινή ζωή γίνεται; Δε γίνεται –και τα Ιωάννινα το αποδεικνύουν περίτρανα. Πιάστε θέση για κοκτέιλ στο δημοφιλέστατο Spitaki (Εθνικής Αντιστάσεως 42) και το παρακείμενο Blue Gin (Εθνικής Αντιστάσεως 46), για σούπερ μουσικές στο Route 66 στη θρυλική στοά Λιάμπεη, για καφέ από νωρίς, μπύρες και κοκτέιλ αργότερα στο Chevalier στο κάστρο (Ανδρονίκου Παλαιολόγου 2) και για μπύρες στο Ζυθορυχείο (Ανεξαρτησίας 144).

Η φανταστική κουζίνα


Μια οποιαδήποτε τυχαία βόλτα στην Ήπειρο να έχεις κάνει, πιθανότατα θα υποψιάζεσαι ότι στα Ιωάννινα αποκλείεται να φας άσχημα. Κι εμείς είμαστε εδώ για να το επιβεβαιώσουμε. Πού να πρωτοφάς όμως; Έχουμε και λέμε: Στο κουκλίστικο Μπουκιά Μπουκιά (Ακαδημίας 4) για πειραγμένη ελληνική κουζίνα, στην Πιπερίτσα για σπιτικά μαγειρευτά από τη βιτρίνα όπως παλιά (Πλατεία Πάργης 6, μόνο μεσημέρι), στην Πρεσβεία (Λεωφ. Καραμανλή 17) για φανταστική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, στη Μυσταγωγία (Κουντουριώτη 44, φωτό επάνω) για τσίπουρα και μεζεδάκια και στο Φύσα Ρούφα (Αβέρωφ 45) για μαμαδίσια μαγειρευτά από τη βιτρίνα 24 ώρες το 24ωρο.

Οι επιλογές διαμονής


…Καλύπτουν όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Μερικές ενδεικτικές προτάσεις: Ο πανέμορφος Ξενώνας Κάστρο μέσα στο κάστρο (71€ το δίκλινο, φωτό επάνω), το Φιλοκαλία στις όχθες της λίμνης (70€ το δίκλινο με θέα στα νερά της, 60€ χωρίς, και οι δύο τιμές με πρωινό), το απλό αλλά προσεγμένο King Pyrros στην καρδιά της πόλης (45€ το δίκλινο), και το όμορφο, εξαιρετικά value for money Κεντρικόν, επίσης στο κέντρο (45€ το δίκλινο). Πολλές επιλογές θα βρείτε επίσης σε στούντιο και διαμερίσματα τύπου Airbnb, όπως αυτό εδώ το υπέροχο, φωτεινό διαμέρισμα στην Παύλου Μελά (56€ για δύο άτομα, 70€ για τέσσερα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Το Twitter γλεντάει τους Διάσημους και παραγωγή για το "τρομερό" έπαθλο: "Η Δαλακα δύο κρουασάν έφαγε, η ξινίλα, ξινίλα"!

Οι εκδρομές τριγύρω


Το καταπληκτικό Σπήλαιο του Περάματος απέχει τόσο λίγο (4 χιλιόμετρα) που δεν θεωρείται καν «εκτός πόλης» για τον μέσο Αθηναίο. Κι από εκεί και πέρα… όρεξη και χρόνο να έχεις, και τα πάντα είναι στα πόδια σου: Από τα χιλιοτραγουδισμένα Ζαγοροχώρια ως την ήρεμη δύναμη των Τζουμέρκων, την Κόνιτσα και τα σταματημένα στον χρόνο Μαστοροχώρια της, το συγκλονιστικό αρχαίο μαντείο της Δωδώνης, την θαλασσινή πολιτεία της Πάργας (που η άνοιξη της πάει πολύ, γιατί το καλοκαίρι πλημμυρίζει από κόσμο) και τα νερά του Αχέροντα. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο κέντρο της (ε ναι, θα το πούμε) ωραιότερης περιοχής της Ελλάδας.

Πηγή: Travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share