Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ιδανικά για τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου: 4 οικονομικοί προορισμοί δίπλα στην Αθήνα!

5 Οκτωβρίου 2017 15:36
Ιδανικά για τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου: 4 οικονομικοί προορισμοί δίπλα στην Αθήνα!

Το φθινόπωρο έκανε για τα καλά την εμφάνισή του και η ταξιδιωτική μας πυξίδα αναζητά πλέον ορεινούς προορισμούς για τα πρώτα Σαββατοκύριακα!

Εμείς σας προτείνουμε 4 κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς για μοναδικές αποδράσεις που θα σας βάλουν σε χειμερινή διάθεση και πάνω από όλα δεν θα σας κοστίσουν μια περιουσία!

Βυτίνα

Μια ηµερήσια απόδραση σε έναν από τους πιο διάσηµους ορεινούς προορισµούς στην Πελοπόννησο είναι αρκετή για να µας βάλει µε τον καλύτερο τρόπο σε… χειµερινό ταξιδιωτικό mood!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάμε καλά; Αρχές Οκτώβρη και στην Θεσσαλονίκη στόλισαν για τα Χριστούγεννα! (photo)

Τι να κάνετε: Από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισµένη σε υψόµετρο 1.033 µ., στους πρόποδές του, η Βυτίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό για τις χειµερινές εξορµήσεις, µε ατού της την εύκολη πρόσβαση (µόλις 15 χλµ.) στο χιονοδροµικό κέντρο της Οστρακίνας! Η κοντινή της απόσταση, όµως, από την Αθήνα την καθιστά αυτοµάτως και ιδανικό προορισµό για τις εκδροµές του Σαββατοκύριακου – ακόµα και για ηµερήσιες! Φτάνοντας, αφήστε το αυτοκίνητο και σεργιανίστε στα λιθόστρωτα σοκάκια, για να ανακαλύψετε κάθε γωνιά της.

Παλιά πέτρινα αρχοντικά µαρτυρούν την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφηµο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού η ολοζώντανη κεντρική πλατεία –µε το µπρούτζινο άγαλµα του πρωτοπόρου Βυτιναίου µαθητή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα– συγκεντρώνει γύρω της παραδοσιακά ταβερνάκια, ατµοσφαιρικά cafés και τουριστικά µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα.

Μη φύγετε, αν δεν προµηθευτείτε χειροποίητα ζυµαρικά, καρύδια, βότανα, φυσικά το κορυφαίο µέλι «Ελάτης Μαινάλου Βανίλια» αλλά και ξυλόγλυπτα, αφού η περιοχή υπήρξε κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας. Πριν να συνεχίσετε την περιήγησή σας, κάντε µια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο και την Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι και ο Πολιούχος, ενώ κοντά στην πλατεία θα ανακαλύψετε τη Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, µε αξιόλογο ιστορικό αρχείο, καθώς και το πετρόκτιστο κτήριο του «Ελληνικού Σχολείου», της περίφηµης σχολής που ιδρύθηκε το 1782. Παίρνοντας τον δρόµο της επιστροφής, κρατήστε µαζί σας την πιο όµορφη εικόνα µε έναν περίπατο στον διάσηµο «Δρόµο της Αγάπης»!

Πρόκειται για ένα ροµαντικό δεντροσκέπαστο –από σφενδάµια και πλάτανους– δροµάκι στην είσοδο της Βυτίνας, όπου ειδικά το φθινόπωρο και την άνοιξη η φύση «ζωγραφίζει»! Το όνοµα και η ιστορία του θα σας πάνε χρόνια πίσω, όταν οι νέοι έκαναν το περίπατό τους, πρωτογνωρίζοντας τους µελλοντικούς τους συζύγους! Και αν εσείς δεν συµµερίζεστε την ίδια ροµαντική διάθεση, σίγουρα θα απολαύσετε το πανέµορφο τοπίο!

Tip: Εκµεταλλευτείτε την ευκαιρία και για ένα mini tour έως τη Στεµνίτσα και τη Δηµητσάνα. Προτιµήστε τη διαδροµή µέσω Ελάτης –είναι πραγµατικά πανέµορφη– και κάντε στάσεις στα όµορφα χωριά για µια βόλτα και έναν καφέ, προτού πάρετε τον δρόµο της επιστροφής (η διαδροµή µέχρι τη Δηµητσάνα είναι 40 χλµ. και θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θυμάστε τον Denis Pettiaux, τον διαιτητή από τα "Παιχνίδια χωρίς σύνορα"; Θα πάθετε πλάκα μόλις δείτε πως είναι σήμερα

Φαγητό: Must στάση τα Κόκκινα Πιθάρια στην καρδιά του χωριού για παραδοσιακές γεύσεις και µεσογειακές συνταγές. Δοκιµάστε το κυνήγι (τηλ. 27950 22540). Καλοµαγειρεµένα πιάτα µε ντόπια προϊόντα θα γευτείτε και στο εστιατόριο Δειπνοσοφιστές, στο Art Mainalon Hotel
(τηλ. 27950 22200). Ψάξτε την ταβέρνα Η Παλιά Βυτίνα, σε ένα µικρό δροµάκι λίγα µέτρα από την κεντρική πλατεία, για µια γευστική αναδροµή στην τοπική κουζίνα (κιν. 697 666 7988).

Καφές & ποτό: Κλασικό all day στέκι, το café Δρυάδες στην πλατεία, είναι ό,τι πρέπει για έναν καφέ και σπιτικά γλυκίσµατα (τηλ. 27950 22662). Στην πλατεία και το Mesarea Café, που σας περιµένει κάθε στιγµή της ηµέρας, σε έναν µοντέρνο χώρο (τηλ. 27950 22223).

Διαµονή: Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε, θα βρείτε αξιόλογες προτάσεις διαµονής, όπως το Grand Vytina Hotel & Suites (από €80, τηλ. 27950 22977, www.grand-vytina.gr), το Art Mainalon Hotel (από €115, τηλ. 27950 22200, www.artmainalon.gr) αλλά και το Nymfasia Arcadia Resort (από €114, τηλ. 27950 22330, www.nymfasiaresort.com).

Πώς να πάτε: Οδικώς από την Αθήνα θα πάρετε την Ολυµπία Οδό και στη συνέχεια την Κορίνθου – Τριπόλεως (183 χλµ., περ. 2 ώρες & 10’).

Tρίκαλα Κορινθίας

Έχετε στη διάθεσή σας µια µέρα και θέλετε να ξεφύγετε από τους ρυθµούς της πόλης; Μια mini χειµερινή εξορµηση µέχρι τα Τρίκαλα Κορινθίας έχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειαζονται για το τελειο anti-stress αντίδοτο!

Τόσο κοντά στην Αθήνα (µόλις 147 χλµ.) κι όµως αλλάζεις παραστάσεις ήδη από τη στιγµή που αρχίζεις να ανηφορίζεις, µετά το Ξυλόκαστρο, στον ορεινό όγκο της Ζήρειας και να προσεγγίζεις αυτόν τον low profile, αλλά συνάµα αρκετά δηµοφιλή χειµερινό προορισµό, που ενδείκνυται τόσο για ένα weekend όσο και για µια ηµερήσια απόδραση!

Κάτω, Μεσαία, Άνω Τρίκαλα είναι οι τρεις γραφικοί οικισµοί µε τη σειρά που τους συναντάς, οι οποίοι µοιάζουν, έτσι πανοραµικά χτισµένοι στα 1.100 µ., σαν ένα ορεινό µπαλκόνι που «χαίρει» εξαιρετικής θέας µέχρι τον Κορινθιακό Κόλπο. Αφήστε το αυτοκίνητο στα Μεσαία, όπου είναι συγκεντρωµένες οι περισσότερες ταβέρνες, και απολαύστε στον καθαρό αέρα έναν περίπατο µέχρι τα Άνω και τα Κάτω που θα σας χαρίσει ενέργεια και ευεξία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - διαρροή: Αυτό είναι το σημερινό αγώνισμα και το τρομερό έπαθλο! Δείτε φωτογραφίες

Στάση για καφέ: Πιείτε τον πρώτο καφέ της ηµέρας στο λιλιπούτειο, τύπου chalet, Lithino στα Μεσαία Τρίκαλα. Προσπεράστε το παρεΐστικο bar και ανεβείτε στην cozy σοφιτούλα του µε τα ξύλινα έπιπλα και τις άνετες µαξιλάρες. Αν είστε τυχεροί και καθίσετε στο «ακριβοθώρητο» τραπεζάκι δίπλα στην τζαµαρία, θα κρυφοκοιτάτε τις χιονισµένες βουνοκορφές. Παρ.-Κυρ. από τις 10:00-όσο πάει (τηλ. 27430 91066).

Τips:

1. Tις γιορτές και τις αργίες θα πρέπει να κάνετε λίγη υποµονή, γιατί ο κεντρικός δρόµος µπλοκάρει από την κίνηση! Συµβουλή: αφήστε το αυτοκίνητο όσο πιο χαµηλά µπορείτε και ανηφορίστε µε τα πόδια. Θα µε θυµηθείτε!

2. Aν περισσεύει χρόνος, αξίζει να φτάσετε µέχρι τη Λίµνη Δόξα (32 χλµ., περίπου 58’), για να θαυµάσετε ένα ελβετικού κάλλους τοπίο!

3. Η ευρύτερη περιοχή και οι χωµατόδροµοι ενδείκνυνται για διαδροµές µε 4×4΄.

4. Μόλις 16’ από τα Μεσαία Τρίκαλα θα συναντήσετε την Καρυά, ένα µικρό χωριουδάκι που περιβάλλεται από ένα υπέροχο ελατόδασος!

Πριν φύγετε προµηθευτείτε τοπικά προϊόντα από τα µαγαζάκια στον κεντρικό δρόµο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: Όλο το Twitter αποθεώνει Μαυρίδη! "Τον μπάρμπα που σέρνεται σε κάθε παιχνίδι δεν τους πέρασε από το μυαλό να τον ψηφίσουν;"

Διαμονή: Αν τελικά περάσει η ώρα και αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε, υπάρχουν φροντισµένοι ξενώνες. Τοp επιλογή για όποιον επιζητά ανεπιτήδευτη πολυτέλεια είναι το Πλειάδων Γη Μοuntain Resort & Spa, που ξέρει πώς να σας κακοµάθει µε τις υπηρεσίες και την ιδιαίτερη φιλοξενία του στις όµορφες σουίτες του! Από €120, ενώ υπάρχουν και διάφορα συνδυαστικά πακέτα για διανυκτερεύσεις µε χρήση spa (Μεσαία Τρίκαλα, τηλ. 27430 91137, www.pliadongi.gr). Μία πιο οικονοµική πρόταση είναι οι ξενώνες Aetoma Suites επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα (τηλ. 27430 91060, www.aetomasuites.gr).

Kαστάνιτσα

Το γραφικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας αντανακλά τη low profile πλευρά της και γίνεται η ιδανική αφορµή για ένα ήρεµο weekend.

Τι να δείτε: Για όσους την επισκεφθείτε πρώτη φορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι εδώ θα ξανάρθετε, αρκεί να είστε λάτρεις της ηρεµίας, ξηγηµένα πράγµατα… Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι η γραφική οµορφιά του διατηρητέου οικισµού, ιδιαίτερου φυσικού και αρχιτεκτονικού κάλλους, που διαφοροποιείται από εκείνη ενός τυπικού αρκαδικού χωριού. Χαρακτηριστικά τα πετρόκτιστα σπίτια µε τις πλακοσκεπείς στέγες, τα όµορφα ξύλινα µπαλκόνια, τις πέτρινες τοξωτές εξώπορτες, αλλά και τα ιδιαίτερα πυργόσπιτα τριακοσίων και πλέον ετών.

Χτισµένη στη ράχη ενός απότοµου λόφου του Πάρνωνα και πνιγµένη στις καστανιές (εδώ γίνεται και η ξακουστή Γιορτή του Κάστανου τον Οκτώβριο), σας προσκαλεί να αφήσετε το αµάξι στην είσοδο του χωριού και να το πάρετε ποδαράτο (δεν µπορείτε, άλλωστε, να κάνετε κι αλλιώς, αφού στα σοκάκια δεν περνάει αυτοκίνητο).

Πού να µείνετε: Στιγµές ξεγνοιασιάς στη σάλα και στα χουχουλιάρικα δωµάτια θα ζήσετε στον µοναδικό ξενώνα του χωριού, Αντωνίου (από €50/δίκλινο µε πρωινό, τηλ. 27550 52255, 52256), που φηµίζεται και για την παραδοσιακή ταβέρνα του φάτσα κάρτα στην πλατεία, το Στολίδι.

Πού να φάτε/διασκεδάσετε: Μια πρώτη γεύση θα πάρετε από την είσοδο κιόλας, στο παντοπωλείο-ταβέρνα Λιακούρη (τηλ. 27550 52293), µε εξαιρετικό µέλι και ευωδιαστά βότανα (κάντε τις προµήθειές σας φεύγοντας). Νόστιµες χωριάτικες σπεσιαλιτέ σάς περιµένουν στο ταβερνάκι Ο Πάρνων (κιν. 6977 082935). Όσο για τον καφέ σας; Κι εδώ οι επιλογές κινούνται στα παραδοσιακά µονοπάτια, στο επίσης µοναδικό καφενεδάκι του χωριού στην πλατεία, το Καούρ Εκοκιάτε – στα τσακώνικα σηµαίνει «καλωσορίσατε»(τηλ. 27550 52243)!

Tip: Μόλις σε 30′ µπορείτε να βρίσκεστε στη θάλασσα, στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας. Αν σας λείψουν περισσότερες επιλογές για φαγητό ή και διασκέδαση, δεν έχετε παρά να κάνετε µια βόλτα και σε αυτό το γραφικό χωριό.

Πως να πάτε: Οδικώς από Αθήνα, µέσω της Ολυµπίας Οδού, µε κατεύθυνση προς το Άργος. Από εκεί θα συνεχίσετε για Άστρος και θα σας οδηγήσουν οι πινακίδες µέχρι την Καστάνιτσα (186 χλµ., περ. 2 ώρες & 55′).

Ζαρούχλα

Κρυµµένο «µυστικό» της ορεινής Αχαΐας, η Ζαρούχλα είναι από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, µέσα σε ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο!

Τι να δειτε: Ενδεχοµένως πολλοί από εσάς να µη γνωρίζετε πού πέφτει στον χάρτη. Κι όµως, η Ζαρούχλα απέχει µόνο δύο ώρες από την Αθήνα και είναι ένας µικρός παράδεισος στη µέση του πουθενά! Καθώς θα ανηφορίζετε από Ακράτα, ο δρόµος φαίνεται ατέλειωτος, οµολογουµένως, και κουραστικός µε τις συνεχόµενες στροφές, αλλά οι ευωδιές από τους πορτοκαλεώνες και η θέα στο καταπράσινο τοπίο θα είναι η καλύτερη ανταµοιβή. Και ξαφνικά, ύστερα περίπου από µία ώρα οδήγησης, θα δείτε την είσοδο του χωριού.

Πνιγµένο στα πλατάνια, τα έλατα, τα πεύκα και τα ρυάκια και µε επίκεντρο της οµορφιάς του τον γραφικό οικισµό και τους 100 φιλόξενους κατοίκους του, θα σας καλωσορίσει πρώτα µε το… οξυγόνο που θα σας προσφέρει απλόχερα και έπειτα µε τις κρυφές οµορφιές του. Φορέστε αθλητικά παπούτσια, δέστε σφιχτά τα κορδόνια σας και, αφού σεργιανίσετε στον οικισµό, χαθείτε στα µονοπάτια του χωριού και αφεθείτε στο κελάρυσµα του ποταµού Κράθι, που πηγάζει από τον Χελµό και διασχίζει τη Ζαρούχλα.

Πού να µείνετε: Από τις καλύτερες προτάσεις το ξενοδοχείο ο Πύργος, ένας ανακαινισµένος πύργος του 17ου αιώνα µε µαγευτική θέα (από €80/δίκλινο µε πρωινό, τηλ. 26960 33934, www.pyrgoszarouhlas.gr) και το Styga Mountain Hotel, κυριολεκτικά χωµένο στο πράσινο και µε πολυτελείς ανέσεις (από €105/δίκλινο µε πρωινό, τηλ. 26960 31431, www.stygaresort.gr). Μια ξεχωριστή εµπειρία θα είναι και η διαµονή σας στα ξύλινα σπιτάκια στο συγκρότηµα Νύµφες, όπου θα απολαύσετε και µια σειρά δραστηριοτήτων στο βουνό (τηλ. 26960 33383, www.nymfeszarouxla.gr).

Πού να φάτε/διασκεδασετε: Μια στάση για καφέ και άκρως λαχταριστό γαλακτοµπούρεκο θα την κάνετε στο all day café-bar Νωνάκρις (τηλ. 6944 685003), ενώ το µεσηµέρι στο Παραδοσιακό θα γευθείτε τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως χωριάτικες πίτες και κόκορα µε λαζάνια (τηλ. 6977 401204). Όσο για τη βραδινή σας διασκέδαση, στο Ρέµα θα περάσετε παρεΐστικες στιγµές υπό τους ήχους jazz µουσικής (τηλ. 6976 036271).

Tip: Απαραίτητη µια επίσκεψη στη Λίµνη Τσιβλού (µόλις 15 χλµ. από το χωριό), χωµένη σε ένα πυκνό ελατόδασος σε υψόµετρο 800 µέτρων και µε κρυστάλλινα γαλάζια νερά! Αν έχετε ποδήλατο, κάν’ τε τον γύρο της. Μπορείτε όµως να το επιχειρήσετε και µε τα πόδια, αφού η περίµετρός της είναι µόνο 1.800 µέτρα. Ακόµα καλύτερα δε να οργανώσετε και ένα πικνίκ µε σύµµαχο τον καλό καιρό σε κάποιο από τα παγκάκια περιµετρικά της λίµνης.

Πως να πάτε: Μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών. Στο ύψος της Ακράτας θα ακολουθήσετε τη διασταύρωση για Ζαρούχλα (182 χλµ., περ. 2 ώρες & 36′).

Πηγή: travelstyle.gr

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share