Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος στα open space γραφεία, έρχονται τα...coffice: Φορητά γραφεία σε καφετέριες!

2 Οκτωβρίου 2017 14:26
Τέλος στα open space γραφεία, έρχονται τα...coffice: Φορητά γραφεία σε καφετέριες!

Τα μεγάλα, ανοιχτά γραφεία αναμένεται να καταργηθούν, καθώς δεν προωθούν το ομαδικό κλίμα, όπως προορίζονταν, αλλά αποσπούν τη συγκέντρωση των εργαζομένων

Το μέλλον των εργασιακών χώρων φαίνεται πως είναι αρκετά πιο διαφορετικό από τη σημερινή εικόνα, καθώς τα μεγάλα, ανοιχτά γραφεία των εταιρειών αναμένεται να αντικατασταθούν από τα λεγόμενα «coffice», τα οποία θα είναι φορητά γραφεία σε καφετέριες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα στην αγορά: Λουκέτο σε μεγάλη αεροπορική εταιρεία! Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις - Χάνουν τα εισιτήριά τους όσοι τα είχαν ήδη "κλείσει"!

Τα ανοιχτά γραφεία, είχαν ως στόχο την προώθηση του ομαδικού κλίματος και της συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζομένους, αλλά σύμφωνα με την την Dr Nicole Millard, ειδική στην στατιστική, την ανάλυση και την αναδυόμενη τεχνολογία, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Οι εργαζόμενοι, που μοιράζονται το γραφείο τους με τους συνεργάτες τους, εμφανίζουν έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς διακόπτεται με μεγάλη ευκολία η σκέψη τους.



Αντίθετα, τα συλλογικά γραφεία αναμένεται στο μέλλον να αντικατασταθούν με τα λεγόμενα «coffice», δηλαδή φορητά γραφεία σε καφετέριες, όπου ολιγομελείς ομάδες θα συνεργάζονται.

Όπως υποστηρίζει η Millard: «Το πρόβλημα με τα ανοιχτά γραφεία είναι πως υπάρχουν για να τους βολεύουν όλους, αλλά στην πραγματικότητα δεν βολεύουν κανέναν. Αποσπάται η προσοχή μας κάθε τρία λεπτά. Μας παίρνει περίπου οκτώ με είκοσι λεπτά να επιστρέψουμε στην ροή της σκέψης μας. Επίσης τα e-mails. Λαμβάνουμε πάρα πολλά. Συσκέψεις, συνάδελφοι. Όλα αυτά μας αποσπούν την προσοχή». Η ίδια συμπληρώνει πως: «Έτσι, θα γίνουμε εργαζόμενοι “του σακιδίου”. Η τεχνολογία μας έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ που μπορούμε στην κυριολεξία να μεταφέρουμε το γραφείο μας σε ένα σακίδιο. Δεν είμαστε δεσμευμένοι, δεν χρειάζεται να έχουμε πλέον γραφείο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας (02/10) της Άντα Λεούση!


Ωστόσο, η Dr Millard τόνισε πως τα γραφεία είναι σημαντικά για την κοινωνικοποίηση μας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας: «Αλλά η αλήθεια είναι ότι τρελαίνομαι λιγάκι, όταν είμαι στο σπίτι, οπότε νομίζω πως θα αρχίσουμε να αποδεχόμαστε το “coffice”. Χρειαζόμαστε καλό καφέ, σύνδεση με άλλα άτομα, κέικ, ασύρματο ίντερνετ. Χρειάζομαι παρέα. Το “coffice” μπορεί να είναι σε κάποια καφετέρια ή σε ξενοδοχείο».

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share