Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τι είναι το Phishing και πώς μπορείτε να αποφύγετε ηλεκτρονικές απάτες

Τα μυστικά για να μην την πατήσετε

9 Φεβρουαρίου 2024 13:02
Τι είναι το Phishing και πώς μπορείτε να αποφύγετε ηλεκτρονικές απάτες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί σας ένας Νιγηριανός πρίγκιπας για να τον βοηθήσετε να μεταφέρει την τεράστια περιουσία του; Ή μήπως έχετε δεχθεί κάποιο μήνυμα ή email από δικηγόρο στις ΗΠΑ για την τεράστια περιουσία που σας έχει αφήσει ο μακρινός σας θείος;

Το phishing, ή ηλεκτρονικό ψάρεμα, μπήκε στη ζωή μας μαζί με τη μαζική χρήση του διαδικτύου. Ο στόχος μπορεί να είναι απλοί πολίτες ή και μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, το phishing έχει εκτοξευτεί, με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις να έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης.

Και δεν υπάρχει κάποιος απολύτως σίγουρος τρόπος για να το αποφύγετε. Μπορείτε, ωστόσο, να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να πέσετε θύμα απάτης phishing. Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε απλούς τρόπους για να μην γίνετε θύμα απάτης.

Πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν πρόκειται για απάτη phishing

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα γίνεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να σας έρθει ένα email που φαινομενικά είναι από έμπιστο αποστολέα, ή να σας ζητηθεί να συνδεθείτε σε έναν λογαριασμό που μπορεί να χρησιμοποιείτε και καθημερινά.

Οι απατεώνες κλωνοποιούν τον ιστότοπο, δημιουργούν δηλαδή έναν άλλον ιστότοπο με την ίδια εμφάνιση και -σχεδόν- ίδια διεύθυνση url και σας καλούν να βάλετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να συνδεθείτε. Πολλές εταιρείες, ειδικά τράπεζες ή ψηφιακά πορτοφόλια, θα σας στείλουν email ή SMS και θα σας ζητούν να ενημερώσετε τα στοιχεία σας ή να επιβεβαιώσετε μια πληρωμή ή κάποιο έμβασμα.

Ωστόσο, δεν θα σας στείλουν ποτέ απευθείας σύνδεσμο, αλλά θα σας ζητήσουν να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Εδώ είναι που πολλοί κάνουν το λάθος και κάνουν κλικ στον σύνδεσμο, πληκτρολογούν τα στοιχεία σύνδεσης, τα προσωπικά τους δεδομένα ή ακόμα και τα οικονομικά τους στοιχεία, ενώ οι απατεώνες τρίβουν τα χέρια τους.

Το phishing και γενικά οι απάτες βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Ως άνθρωποι έχουμε την τάση να μην είμαστε προσεκτικοί και «ψυλλιασμένοι» για πιθανές απάτες. Ειδικά όταν το μήνυμα που λαμβάνουμε μιλάει για κάτι επείγον, τότε δεν σκεφτόμαστε καθαρά και κάνουμε λάθη τα οποία πολλές φορές πληρώνουμε ακριβά.

Πώς να προφυλαχθείτε από απάτες phishing

Αρχικά πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί. Ακόμα και αν κάνετε κάτι απλό, όπως να μπείτε στο e-banking σας για να δείτε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας, πρέπει να ελέγχετε πάντα αν βρίσκεστε στη σωστή σελίδα. Όχι σε μια σελίδα που απλά μοιάζει με την αρχική σελίδα της τράπεζάς σας, αλλά στην αρχική σελίδα που έχει επακριβώς τη διεύθυνση url της τράπεζά σας. Και θα πρέπει να είστε 100% σίγουροι ότι βρίσκεστε στη σωστή σελίδα, είτε κάνετε μια απλή πληρωμή λογαριασμού, είτε κλείνετε ένα εισιτήριο μέσω διαδικτύου είναι μπαίνετε στον λογαριασμό σας στο online καζίνο που παίζετε συνήθως.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς πρακτικούς τρόπους για να αποφύγετε πιθανό Phishing

Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (multi-factor authentication) είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας, μπορείτε να ορίσετε ένα, δύο ή παραπάνω στάδια ελέγχου της ταυτότητάς σας. Μπορείτε να ζητήσετε να σας έρχεται email με κάποιον κωδικό ή ένα SMS με έναν, για παράδειγμα, 6ψήφιο αριθμό, τον οποίον θα πληκτρολογείτε για να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας. Τελευταία, μάλιστα έχει αναπτυχθεί και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά και άλλους τρόπους, για να επαληθεύσει την ταυτότητά σας.

Με τον τρόπο αυτόν μπορείτε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Οι κωδικοί μέσω SMS είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, καθώς δεν επιτρέπουν στους επίδοξους απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Πολλές τράπεζες, μάλιστα, έχουν κάνει υποχρεωτική την χρήση ελέγχου ταυτότητας σε δύο στάδια, για να αποφεύγουν πιθανές απάτες.

Χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας των συσκευών σας

Υπάρχουν διάφορα λογισμικά καταπολέμησης του fishing. Ένα απλό antivirus πρόγραμμα δεν είναι αρκετό. Πρέπει να σας παρέχει επαρκή προστασία στην περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Προτείνουμε επίσης το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσετε να ελέγχει τους συνδέσμους που πατάτε και τα email που λαμβάνετε, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία.

Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε το πρόγραμμα προστασίας του υπολογιστή ή της κινητής συσκευής σας είναι κάνει σωστά τη δουλειά του χωρίς να κάνει τη δική σας ζωή δύσκολη. Υπάρχουν κάποια «βαριά» προγράμματα που κάνουν τον υπολογιστή σας πιο αργό ή δεν σας αφήνουν να μπείτε σε ιστοσελίδες που δεν αποτελούν απειλή για εσάς, τα προσωπικά σας δεδομένα και τα οικονομικά σας στοιχεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή να κάνετε έρευνα αγοράς πριν επιλέξετε το λογισμικό σας.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Οι περισσότεροι πλέον έχουμε στους υπολογιστές μας όλη μας τη ζωή. Όλα τα σημαντικά αρχεία, αλλά και πληροφορίες που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Ορισμένες επιθέσεις phishing έχουν ως στόχο να «κλειδώσουν» τον υπολογιστή σας ή να υποκλέψουν τα δεδομένα σας και να τα κρατούν ως «όμηρο», ζητώντας χρήματα για να τα απελευθερώσουν.

Γι’ αυτό (αλλά και για πολλούς άλλους, πιο απλούς λόγους) συνιστάται να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας (backup) των αρχείων σας, ώστε να μην μπορούν οι χάκερ να σας επηρεάσουν ή τουλάχιστον να μην μπορούν να σας εκβιάζουν. Θα είστε πιο σίγουροι για την ασφάλειά σας και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για κάθε μικρό προβληματάκι που παρουσιάζεται στον υπολογιστή ή στην κινητή συσκευή σας.

Συνοψίζοντας, το phishing και άλλες ηλεκτρονικές απάτες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της σημερινής εποχής. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά σε κάθε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Και να απευθυνόμαστε σε ειδικούς, αν δούμε κάτι που μας δημιουργεί υποψίες.

 

Ροή ειδήσεων

Share