Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή κίνδυνος: Τι θα γίνει αν βάλετε ανάποδα το PIN στο ATM;

Δώστε βάση!

14 Μαρτίου 2023 15:38
Προσοχή κίνδυνος: Τι θα γίνει αν βάλετε ανάποδα το PIN στο ATM;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λέγεται, ότι αν κάποιος εισάγει τον κωδικό PIN του ανάποδα στο ATM, τότε ειδοποιείται η αστυνομία, μέσω του σήματος κινδύνου και η μέθοδος αυτή αποτελεί έναν τρόπο υπεράσπισης σε περίπτωση ληστείας.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν ισχύει αφού υπάρχει μόνο ως φήμη, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από την Αμερική περισσότερο από δέκα χρόνια πριν. Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου από το 2010, δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια συστήματα στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Παράλληλα ένας νέος τρόπος κλοπής υπάρχει στα ΑΤΜ! Εκτός όμως, από τον κωδικό στα atm, προσέξτε τα sms που στέλνετε γιατί μπορούν να σας κλέψουν χρήματα.

Προσοχή κίνδυνος: Τι θα γίνει αν βάλετε ανάποδα το PIN στο ATM;

Η αναφορά έκανε λόγο για ενίσχυση του κινδύνου του χρήστη, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει το ρίσκο μιας ενδεχόμενης κατάστασης ληστείας. Επίσης, θα αυξάνονταν οι λανθασμένοι συναγερμοί για την αστυνομία. Η συγκεκριμένη ιδέα του ανάποδού PIN όμως έχει μια βάση. Ο Joseph Zingher, ένας επιχειρηματίας από το Σικάγο, είχε εφεύρει ένα SafetyPIN σύστημα, που θα λειτουργούσε κατά αυτόν τον τρόπο.

Στην ουσία, εισάγοντας το PIN ανάποδα θα ενεργοποιούνταν μια κατάσταση "πανικού", που θα έστελνε αθόρυβα το σήμα κινδύνου στην αστυνομία για το ενδεχόμενο έγκλημα. Ο Zingher προσπάθησε ιδιαίτερα να προωθήσει το σύστημα αυτό στις τράπεζες, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Το 2009 είχε προταθεί νομοσχέδιο στην πολιτεία του Ιλινόι, με τον Γερουσιαστή του Los Angeles City, Greig Smith, θα δηλώνει υπέρ της εφαρμογής, όμως το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε ποτέ.

Μεγάλη απάτη - Πήγε να "σηκώσει" 600 ευρώ από το ΑΤΜ και αντί για αυτό του αφαιρέθηκαν

Ένας Έλληνας πολίτης είχε πέσει θύμα της απάτης των ΑΤΜ, όταν πήγε να σηκώσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό 600 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στη Σκιάθο, έπεσε θύμα από πελάτη του με τον πιο περίεργο τρόπο. Ο απατεώνας – πελάτης τον έστειλε σε ATM για να παραλάβει τα χρήματά του, το οποίο υποτίθεται ότι είχε καταθέσει στο λογαριασμό του.

Ο 43χρονος επιχειρηματίας δέχθηκε τηλεφώνημα την από έναν άγνωστο, που του είπε πως είχε κάνει κράτηση για συνεστίαση στο εστιατόριό του. Μάλιστα, ήθελε να του καταθέσει τα χρήματα μέσω εφαρμογής σε ΑΤΜ. Έτσι, τον έπεισε να πάει στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης τράπεζας του νησιού. Έπειτα, ο επιχειρηματίας έπρεπε να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του έδινε.

Το θύμα πήγε με τη χρεωστική του κάρτα στο ATM. Στη συνέχεια πληκτρολόγησε το ποσό των 600 ευρώ. Δηλαδή, το χρηματικό ποσό, το οποίο υποτίθεται ότι θα εισέπραττε. Όμως, ο επιχειρηματίας διαπίστωσε έκπληκτος ότι όχι μόνο δεν κατατέθηκε στον λογαριασμό του το συγκεκριμένο ποσό, αλλά για κακή του τύχη του αφαιρέθηκε!

Θέλει προσοχή λοιπόν όταν κάνετε κάποια ανάληψη γιατί όχι μόνο μπορούν να σας κλέψουν τον κωδικό της κάρτας, αλλά και να πέσετε θύμα κάποιον απατεώνων σαν αυτόν. Μετά από το συγκεκριμένο συμβάν, η απάτη καταγγέλθηκε από τον επιχειρηματία στο αστυνομικό τμήμα του νησιού. Οι Αστυνομικές Αρχές διενέργησαν προανάκριση για να ταυτοποιήσουν τον δράστη.

TAGS
 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share