Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ένας φορτιστής για όλους και ηλεκτρονικά απόβλητα για κανέναν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τους φορτιστές των ηλεκτρικών συσκευών απο το 2024

25 Οκτωβρίου 2022 12:13
Ένας φορτιστής για όλους και ηλεκτρονικά απόβλητα για κανέναν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εν τέλει την έγκριση για μια πιο ''πράσινη'' πρόταση, βασιζόμενη στην ιδέα να υπάρχει ένας κοινός φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές έτσι ώστε να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Μία πρόταση που συζητούνταν από καιρό και είχε γίνει γνωστή, αλλά πλέον πήρε και ημερομηνία έναρξης.

Ενημερωθείτε επίσης για τις καινούργιες απευθείας πτήσης της SKY Express

Από το 2024, λοιπόν, αρχικά, έξι συσκευές θα μοιράζονται τον ίδιο φορτιστή USB-Type C, επομένως δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν καινούριο, κάθε φορά που θα παίρνουν -για παράδειγμα- ένα καινούριο κινητό ή ένα τάμπλετ.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχή θα γίνει για τις εξής συσκευές:

  • κινητά τηλέφωνα
  • ταμπλέτες και ηλεκτρονικοί αναγνώστες
  • ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
  • ακουστικά και φορητά ηχεία
  • ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια
  • φορητά συστήματα πλοήγησης

Κοινός φορτιστής: Τι θα γίνει με τα λάπτοπ


Για τους φορητούς υπολογιστές, ωστόσο, τα πράγματα θα αργήσουν να αλλάξουν. Σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε., όλοι οι φορητοί υπολογιστές θα καλύπτονται από τους νέους κανόνες 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του 2027!

Τι αλλάζει με τον κοινό φορτιστή


Το 2020, οι καταναλωτές της ΕΕ αγόρασαν περίπου 420 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσο όρο, διαθέτουν τρεις φορτιστές για να φορτίζουν αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές - εκ των οποίων χρησιμοποιούν τακτικά δύο. Παρόλα αυτά, το 38% των καταναλωτών αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος συμβατός φορτιστής. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για έναν κοινό φορτιστή.

Στις 26 Ιανουαρίου 2022, λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα για τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή.

Στις 7 Ιουνίου 2022, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την οδηγία για τον κοινό φορτιστή, η οποία εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ στις 29 Ιουνίου 2022.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share