Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ο αριθμός στην κάρτα που είναι πιο σημαντικός από το PIN - Μην τον αγνοείτε

Το γνωρίζατε;

29 Αυγούστου 2022 14:55
Ο αριθμός στην κάρτα που είναι πιο σημαντικός από το PIN - Μην τον αγνοείτε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτός είναι ο αριθμός στην κάρτα σας που πρέπει να δίνετε τεράστια προσοχή, αφού είναι πιο σημαντικός και από το PIN της.

Στην άλλη πλευρά της κάρτας υπάρχει ένα άλλο μέτρο ασφάλειας: ο κωδικός CVV (για κάρτες VISA) και ο κωδικός CVC (για MasterCard). Και στις δύο περιπτώσεις, το CV αντιπροσωπεύει την επαλήθευση της κάρτας. Αυτός ο κωδικός επαληθεύει την κάρτα σας. Πέρα λοιπόν από το PIN που πρέπει να προσέχετε να μην σας κλέψουν, είναι ακόμα ένας σημαντικός αριθμός.

Το CVV σας επιτρέπει να κάνετε συναλλαγές χωρίς να έχετε την κάρτα στα χέρια σας, όπως στις ηλεκτρονικές αγορές. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κωδικό μπορείτε να κάνετε συναλλαγές εξ αποστάσεως.

 Ο αριθμός στην κάρτα που είναι πιο σημαντικός από το PIN - Μην τον αγνοείτε

Προσοχή – Έτσι κλέβουν χρήματα από τις κάρτες σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι πορτοφολάδες νέας γενιάς μπορούν να "σηκώσουν" χρήματα από την πιστωτική σας κάρτα με τον πιο εύκολο και αθόρυβο τρόπο στα ΜΜΜ.

Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες των ανέπαφων συναλλαγών που έχουν πλέον οι χρεωστικές και οι πιστωτικές κάρτες, πλησιάζουν το θύμα τους με μηχάνημα POS και αφαιρούν από τον λογαριασμό τους το ποσό που είναι δυνατό, όταν η συναλλαγή δεν απαιτεί κωδικό PIN. Να σημειωθεί, ότι το όριο των χρημάτων που μπορεί να σηκώσει κάποιος, έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο νέος αυτός τρόπος των πορτοφολάδων εφαρμόζεται όπου υπάρχει συνωστισμός (π.χ. σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς), ενώ χρησιμοποιούν σύγχρονες συσκευές POS, που μοιάζουν εκπληκτικά με κινητά τηλέφωνα, για να μην προκαλούν υποψίες.

Αφού ο δράστης ετοιμάσει το POS με το ποσό, που θέλει να υφαρπάξει, απλά περνά για ελάχιστα δευτερόλεπτα το μηχάνημα δίπλα από την τσέπη, όπου το θύμα έχει το πορτοφόλι, και αφαιρεί το ποσό.

Δώστε προσοχή - Αν δείτε αυτό σε POS μην πληρώσετε με κάρτα

Αν δεν θέλετε να πέσετε θύμα απατεώνων, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και το κωδικό των τραπεζικών σας καρτών (Skimmer) τότε δώστε προσοχή στα παρακάτω.

Αν δείτε κάποια περίεργη ενέργεια κατά την διαδικασία της πληρωμής, ή αυτό που θα διαβάσετε, τότε καλύτερο θα ήταν να μην πληρώσετε με κάρτα. Ειδικά με τις ανέπαφες συναλλαγές των 25 ευρώ, μπορούν να σας κλέψουν πανεύκολα και χωρίς να το καταλάβετε με αυτό τον τρόπο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία τερματικών POS Ingenico εξέδωσε οδηγίες σχετικά με το πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ύποπτο μηχάνημα στα τυποποιημένα POS (Ingenico iSC250). Θεωρούμε ότι όλοι μας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες. Το skimmer μπλοκάρει το πράσινο LED, που ανάβει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των ανέπαφων καρτών.

Συμβαίνουν συχνά λάθη στη διαδικασία

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός του skimmer εμποδίζει τη μαγνητική λωρίδα να διαβάσει τα δεδομένα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες αποτυχίες κατά την ανάγνωση και επιβραδύνει σημαντικά την κανονική λειτουργία της συσκευής. Έτσι, ένα POS με skimmer μπορεί να λειτουργεί λίγο πιο αργά από το κανονικό.

 

Ροή ειδήσεων

Share